Til hovedinnhold

Årets beste himmelbilder

Tidligere i mai ble vinnerne av Second International Earth and Sky Photo Contest on Dark Skies Importance annonsert – og resultatet er en serie med fascinerende bilder av nattehimmelen.

Konkurransen var åpen for alle, og ble arrangert av The World at Night (TWAN) og Global Astronomy Month. Arrangørene mottok 240 forslag fra 30 land, deriblant USA, Iran, Tyskland og Kina.

De utkårede bildene kommer i to kategorier – Beauty of the Night Sky og Against the Lights. Førsteplass i førstnevnte kategori kan du se ovenfor.

Fokus på lysforurensning

Hensikten med konkurransen er ifølge TWAN og Global Astronomy Month å "fremme bevissthet om hvor vakker natthimmelen er, og å gjøre folk oppmerksomme på hvor stort problem lysforurensning har blitt."

For å nå disse målene spurte arrangørene etter "landscape astrophotography" – bilder av viktige landemerker med nattehimmelen som bakteppe. På denne måten ville de sørge for å ha himmelen og jorda i samme bilde, og vise en sammenheng mellom natthimmelen og miljøet.

– Hvis vi regner den mørke, stjernebelagte himmelen som en del av naturen og vår levende verdensarv, kan vi forsøke å beskytte den på samme måte som andre deler av naturen, sier Babak Tafreshi, en av dommerne i konkurransen.

Vinnerbidrag

Andreplass, Beauty of the Night Sky:

"Galactic View from Planet Earth" av Alex Cherney

Tredjeplass, Beauty of the Night Sky:

"Beauty of Southern Sky" av Luc Perrot

Fjerdeplass, Beauty of the Night Sky:

"The Great Wall at Night" av Xiaohua

Femteplass, Beauty of the Night Sky:

"Startrails Above an Alien Lake" av Grant Kaye

Førsteplass, Against the Lights:

"Alps at Night" av Thomas Kurat

Andreplass, Against the Lights:

"Isfahan Milky Way" av Mehdi Momenzadeh

Tredjeplass, Against the Lights:

"Lisbon Sky Lights" av Miguel Claro

Fjerdeplass, Against the Lights:

"Venus Above Reunion Island" av Luc Perrot

(Kilder: National Geographic, TWAN)

annonse