Til hovedinnhold

– Det norske PC-markedet får bank av iPad

Salget av bærbare PC-er har stupt.

Nettbrettet iPad fra Apple ble lansert i januar i fjor, og salget av den nye enheten gikk overraskende bra allerede de første månedene etter lansering. Dette markerte starten for nettbrettmarkedet slik vi kjenner det i dag.

– Beste kvartalsresultat noen gang

Apple kunne tirsdag vise frem bunnsolide kvartalstall som viser at selskapet slår alle tidligere inntjeningsrekorder. Salgsveksten for iPhone er 142 prosent, og for iPad 183 prosent siste kvartal, skriver Apple i en pressemelding. Selskapet er på vei mot å bli verdens mest verdifulle selskap.

– Vi er veldig tilfreds med å levere vårt beste kvartalsresultat noensinne, med en omsetningsøkning på 82 prosent og inntjeningsøkning på 125 prosent, sier Apples-sjef Steve Jobs i pressemeldingen.

Det norske PC-markedet blir knust av iPad

Apples nettbrett iPad har tatt verden med storm, og Norge er ikke noe unntak.

– Det er ingen tvil om at nettbrettsalget senker PC-salget i Norge, særlig i konsumentmarkedet. Våre tall viser at salget av bærbare PC-er stupte hele 14 prosent i Norge i andre kvartal, sammenlignet med året før. En av forklaringene er at folk heller kjøper en iPad, som ikke regnes som en PC i denne statistikken, sier Anders Elbak, analytiker i selskapet IDC, til nettstedet dagensit.no.

Takket være lanseringen av iPad 2 har Apple nå forsynt seg kraftig av verdensmarkedet. Dette kvartalet forlot 9,25 millioner iPader butikkene, opp 142 prosent fra ifjor. Dermed er iPads andel av verdensmarkedet for PC på utrolige ti prosent. IDCs tall, som ikke inkluderer nettbrett, viser nemlig et totalsalg på 84,4 millioner dette kvartalet.

Apple er foreløpig svært dominerende i nettbrett-segmentet. Mange konkurrenter har vist frem produkter, men skuffelsene har vært mange.

– Konkurerende produkter har ikke riktig kommet på markedet og ikke fungert så bra. I Norden har konkurrentene vært dårlige til å komme med reelle alternativer til iPad, og de som har kommet har vært for dyre, sier Elbak.

Hadde iPad vært registrert som en PC, ville den vært verdens fjerde største PC-merke, og sammen med Mac-er havner Apple på andreplass, bare slått av HP, ifølge tall fra IDC.

(Kilder: Dagensit, Aftenposten, Apple)

annonse