Nyhet

DHL tester ut pakkelevering med drone i Tyskland

Skal sende medisiner ut til en øy.

Bruken av ubemannede, radiostyrte fartøyer, bedre kjent som droner, øker rundt om i hele verden. DHL er et av selskapene som har fått opp øynene for disse farkostene, og nå skal det tyske selskapet starte å sende regelmessige pakker til en øy nord i landet – med en spesialbygget drone.

Dermed kan fraktselskapet forsyne de omlag 1700 beboerne på den bil-løse øyen Juist med medisiner, uten at de må vente på at neste ferje eller fly skal ta turen.

Følger samme idé som Amazon

DHL, som er eid av det tyske postverket, har altså utviklet «parcelcopter», en ubemannet drone som skal kunne frakte post og pakker med en hastighet på om mot 65 kilometer i timen. Dermed følger de etter i blant annet Amazons fotspor, som også jobber med en tilsvarende leveringsløsning.

Beholderen er utformet for å ikke bremse farkosten.Foto: DHL

Ut til øyen Juist er det om lag 12 kilometer med luftrom som dronen må tilbakelegge fra sin base ved havneområdet i Norddeich. Overfarten tar alt fra 15 til 30 minutter, avhengig av vinden, og det fem kilogram tunge flyet kan ha med seg inntil 1,5 kilogram med innhold av gangen.

For at ikke innholdet skal bli skadet av vær og vind, har DHL utviklet en spesiallaget beholder som skal beskytte pakkene. Beholderen er samtidig strømlinjeformet slik at den ikke skal bremse farkosten mer enn nødvendig.

Stiller strenge krav til sikkerhet

DHL har innhentet tillatelse til å fly dronen fra fastlandet og ut til øyen av landets luftfartsmyndigheter. Dermed er dronen tildelt en del av luftrommet som kun den skal bruke, men det betyr ikke at den kan fly hvor som helst.

DHLs drone skal fly 50 meter over bakken.Foto: DHL

I tillatelsen heter det at den ikke har lov å fly over bebyggelse på grunn av sikkerheten, for det er neppe noen som vil ha en fullastet drone på 6,5 kilogram styrtende på huset sitt. Foruten når dronen letter eller lander, skal den fly i 50 meters høyde, altså langt unna hustaket ditt.

Man skulle kanskje tro at det å fly i denne høyden ville by på problemer når de kommer til fugler, men det sier ikke pressemeldingen noe om. Det er heller ikke opplyst hvor kraftig vind dronen kan takle før den må bli stående på bakken.

Google har også fått opp øynene for droner:
Les om selskapets topphemmelige prosjekt som nylig ble avslørt »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Her leverer Amazon sin første pakke med drone
Les også
Se videoen av Sonys uvanlige drone i aksjon
Les også
Amazon får lov til å teste dronelevering
Les også
Denne kameradronen kan bli med over alt
Les også
Dette nyttige leketøyet gir deg bedre mobildekning
Les også
Droner kan stjele data fra mobilen din
Les også
Her gjør Netflix narr av Amazons nye drone-tjeneste
annonse