Til hovedinnhold
NyhetFujifilm slipper rask superkompakt

Fujifilm X100 får en hot lillebror

Fujifilm X10 er en kompakt råtass med optisk søker og manuell zoom.

Få kameraer har blitt møtt med så mye entusiasme og forhåpninger allerede før de kom i butikken, som Fujifilms X100. Akams sniktitt ga oss leserrekord og internasjonal oppmerksomhet, og selv om testen av X100 avdekket en lang rekke svakheter, var det også klart at det her kunne dreie seg om et kamera som kunne bli legendarisk, om bare feilene ble rettet opp, noe de også ble en stund etter lansering.

Nå er altså lillebroren offisiell, i form av X10, og den er også et kompaktkamera av den temmelig spennende sorten. Bildebrikken er for eksempel ikke like stor som X100s APS-C-brikke, men derimot 2/3", noem som er betydelig mindre men likevel stort for å være et kompaktkamera. Fujifilm har brukt denne størrelsen tidligere, men da med 10 megapiksler og ikke de 12 megapikslene som X10 får. Brikken i X10 vil også være en CMOS av EXR-type.

X10 får derimot zoom, og ikke en hvilken som helst zoom heller. Brennviddeomfanget blir tilsvarende 28-112 mm, med blender f/2.0-2.8. Dette er så absolutt gode tall, men langt fra unike. Det som er unikt er at zoomen blir manuell, og dermed slekter mye på langt mer avanserte kameraer enn X10s konkurrenter med ellers sammenlignbar optikk. Den manuelle zoomringen vil også kunne fungere som av-/påbryter, og dermed gjøre det enklere å reagere raskt på situasjoner som skal fotograferes.

Minste blender blir f/11 uansett brennvidde, og blenderen er en ekte 7-lamellers sak og ikke den simulerte blenderen man ofte finner i kompaktkameraer. I X10 vil også bildestabilisatoren være av optisk type, som vi kjenner dem fra flere kameraer og produsenter.

Optisk søker skal også være på plass, og selv om den neppe er like stor som den i X100, er det snakk om at den til gjengjeld skal følge zoominnstillingene.

Maksimal opptakshastighet på X10 skal være 7 bilder per sekund i full oppløsning, eller 10 bilder per sekund med en oppløsning på 6 megapiksler. Maksimal ISO i full oppløsning er 5000, men i 6 megapikslers oppløsning kan det takle opp til 6400, og med 3,14 megapiksler kan man sette ISO helt opp til 12 800.

X10 vil også ha de vanlige funksjonene man kjenner fra avanserte kompaktkameraer, som for eksempel innebygget blits, videoopptak i 1080p (1920 x 1080 piksler med 30 bilder per sekund), støtte for RAW og RAW+JPG, både manuelt innstilt eksponering, samt automatikk som er blenderprioritert, lukkerprioritert, eller begge deler i form av den vanlige programautomatikken.

X10 ser ut til å bli forholdsvis stort, men likevel litt mindre enn sin storebror. De vitale mål er 350 gram inkludert batteri og minnekort, 117 mm bredde, 69,6 mm høyde, og 56,8 mm tykkelse. Kameraet får dessverre ikke USB3-støtte, men må nøye seg med gamle og velprøvde USB2.0. Skjermen blir 2,8" stor, eller 7,1 cm om du foretrekker det, og får 460 000 bildepunkter.

Norsk pris på X10 er ennå ikke fastsatt, men leveringsstart skal visstnok være i slutten av oktober. I prisguiden finner du mer informasjon om Fujifilm FinePix X10.

annonse