Tek.no

Nyhet

Med en VR-sekk tar du hele datamaskinen på ryggen

Zotacs prototype ser kanskje ikke så striglet ut, men den kan bytte batteri i farta.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen
10 Juni 2016 08:00

Tek.no/Taipei: Den virtuelle virkeligheten ser så lys ut at vi nesten trenger solbriller under VR-visiret. I det minste kan vi si at bølgen er på vei over oss: Både Oculus og HTC har fått fått sine produkter – Rift og Vive – ut til publikum, spillindustrien har satt inn høygiret og maskinvareprodusentene gnir seg i hendene.

For du trenger godt med datamuskler dersom du skal være med på VR-leken – og informasjonsmengdene er for store til at ting kan sendes trådløst. Derfor er også dagens VR-hodesett belemret med en «navlestreng» som du naturlig nok ikke kan la være å tråkke på fra tid til annen. Spesielt merkbart er dette på HTC Vive, som tross alt er lagd for at du skal bevege på deg.

TEST: HTC Vive – med navlestreng inn i den virtuelle virkeligheten

Zotacs prototype er ikke spesielt fjong, men den funker.
Vegar Jansen, Tek.no

Vi lurte litt på hvor lang tid det skulle ta før noen fant en smart måte å bli kvitt styret med den lange ledningen på, og rett før årets Computex-messe fikk vi servert den ene mulige løsningen: Du kobler PC-en til et batteri og spenner hele sulamitten fast på ryggen.

Helt trådløst vil det naturlig nok fremdeles ikke være, men ledningene som går fra ryggsekken til VR-hodesettet er hverken lange, tunge eller kommer i veien, så det er så avgjort å foretrekke.

Å ha på seg en ryggsekk i VR-land er heller ikke nødvendigvis så dumt. I mange spill der du beveger deg rundt skal du jo uansett personen du spiller ha med seg slikt som våpen og utstyr, så det å ha en sekk på ryggen vil jo faktisk kunne gi en mer realistisk opplevelse.

Selv om det også skal nevnes at maskingevær, pumpehagle, rakett- og flammekaster med tilhørende ammunisjon pleier å veie litt mer enn en datamaskin og batteripakke.

Ett sted må dog grensen mot realismen gå, og det vil naturligvis også være spill hvor du ikke normalt sett vil være belemret med noe på ryggen. Sånn sett vil det være i de fleste maskinvareprodusentenes interesse å utvikle noe som har så lav vekt som mulig.

VR kan faktisk være slitsomt nok som det er uten å dra på ekstra dødvekt.

Zotacs uferdige sekk

Gjengen i Zotac gjør i hvert fall sitt for å holde vekten nede. De var nemlig ikke fremmed for å vise fram hva de hadde – selv om det de hadde sant å si kanskje ikke var spesielt fjongt å se på. «VR-sekk»-prototypen de brukte til sine demonstrasjoner veide omtrent 4,5 kilogram.

Både kabinettet og selve sekken er spesielt luftig.
Vegar Jansen, Tek.no

Det ferdige produktet er fremdeles flere måneder unna, men maskinen vi fikk se var et godt eksempel på at konseptet virker.

Ikke at det er spesielt merkelig, for i den lette og luftige sekken satt noe som i bunn og grunn var en Zotac Zbox Magnus EN980 stappet inn i et litt flatere og mer avlangt – for ikke å glemme luftig – metallkabinett.

Det er jo ingen grunn til å finne opp kruttet på nytt når du allerede har en liten «VR-klar» PC i stallen.

Men hvordan det ferdige produktet kommer til å bli seende ut til slutt så ut til å være helt åpent.

– Vi kommer nok til å se om vi kan skjære litt ned på vekten ved å bytte til et plastkabinett eller et annet lettere materiale, kunne markedssjef Maciej Wieczorek fortelle oss.

Men det er heller ikke bare det ytre som er usikkert ved Zotacs løsning.

– Akkurat hva som kommer til å være inni er langt fra avgjort. Kanskje vi bytter til et nyere grafikkort fra Nvidia, eller AMDs Polaris – RX 480 skal jo takle VR og samtidig være ganske så energieffektivt, sa Wieczorek.

To batterier

Med to batteripakker kan du bytte hovedbatteriet uten å måtte slå av datamaskinen.
Vegar Jansen, Tek.no

For selv om Zotacs VR-sekk i det store og hele er utstyrt med ganske normal maskinvare, er driftstiden prisgitt batteriet – så strømforbruket blir naturligvis viktig. Det vet enhver som har brukt en bærbar PC til gaming på batteridrift.

Men å bruke så strømgjerrige komponenter som mulig er ikke den eneste løsningen Zotac har på dette problemet.

For spilltiden vil uansett bli begrenset, og det vil være kjipt å måtte sette fra seg hele utstyret til lading etter omtrent halvannen time dersom du virkelig er inne i sakene. Derfor har Zotac også utstyre sekken med en liten sekundær batteripakke i tillegg til hovedbatteriet.

Sekundærbatteriets oppgave er ganske enkelt å holde systemet i gang mens hovedbatteriet byttes ut – noe du da kan gjøre uten å slå av datamaskinen (hot swap). Med to hovedbatterier vil du da på noen få sekunder kunne bytte batteripakke og lade den ene mens du fortsetter spillingen med den andre.

Bør kunne brukes til flere ting

Hos Zotacs prototype er sekken myk og selve datamaskinen kan tas ut.
Vegar Jansen, Tek.no
MSIs VR-sekk har et hardt «skall».
MSI

Zotac regner med at en slik VR-sekk ikke vil komme i salg før nærmere nyåret, og da vil få en pris på omtrent 2000 euro. Til den prisen er det dog et poeng at datamaskinen også kan brukes til noe annet og ikke «sitter fast» i en sekk.

For selv om VR er gøy, er det jo ikke noe du holder på med konstant, og når du først har lagt såpass mye penger i en kraftig PC vil du naturligvis ønske å utnytte denne maskinvaren til det fulle.

Så vil jo spørsmålet bli om vi får en full «sekkeløsning» med mulighet for eksterne tilkoblinger – i praksis en kabinettryggsekk, eller om det snarere vil bli noe lignende det Zotac har i sin prototype: En VR-sekk der selve datamaskinen kan løsnes og tas ut.

Uansett er poenget at en slik datamaskin enkelt må kunne bytte bruksområde, slik at du kan bruke den til VR-lek det ene øyeblikket og til vanlig spilling eller arbeid med tilkoblet skjerm, mus og tastatur i det andre.

Her blir det spennende å se på hva de forskjellige aktørene vil lande på.

Det ble lansert flust av nye produkter i Taiwan:
Her finner du alle sakene våre fra Computex 2016 »

Les også
Zotac fyller ti år – feirer med ny maskinvare
Les også
Zotac har lagd en vannkjølt og VR-klar «mini-PC»
Les også
Oculus Rift: Oculus Rift har noen irriterende mangler
Les også
Nå kommer ryggsekk-PC-ene for VR
Les også
HTC Vive: Med navlestreng inn i den virtuelle virkeligheten
annonse

Les også