Til hovedinnhold

Nå får elsykler en felles standard for rekkevidde

Vil gjøre det mulig å sammenligne forskjellige elsykler direkte.

Vegar Jansen, Tek.no

Vi og flere med oss har over de siste årene blitt veldig glade i den fortreffelige elsykkelen som gjør det mulig å dra på turer vi ikke en gang hadde hadde vurdert uten motorhjelp.

Nå skal vi visstnok også få en standard som med større nøyaktighet skal kunne fortelle oss hvor langt vi kan regne med å kunne komme med en slik motorisert tråsykkel.

Det er den tyske sykkelorganisasjonen ZIV (Zweirad-Industrie-Verband) som har kommet opp med den nye rekkeviddetesten de ganske enkelt kaller Normierte Reichweite R200 für E-Bikes.

Stikkordet her er R200, som betyr at det benyttes en standardisert testrigg der sykkelen settes til å bidra med 200 prosent av det «syklisten» tråkker på med.

Flere større selskaper som sysler med elsykler skal ha gitt tips og råd rundt utviklingen av standarden, herunder Accell Group, Bosch E-Bike Systems, Shimano og Velotech.

Skal gi sammenlignbare resultater

Den nye standarden skal kunne gi resultater som både kan repeteres og sammenlignes med andre sykler og merker. I dag er dette vanskelig når noen like gjerne måler rekkevidden ved å la en godt trent syklist få tråkke rundt med motoren i økonomimodus til batteriet tar slutt.

En slik metodikk gir oss da en «opp til»-rekkevidde som de fleste kan se langt etter.

Så selv om de forskjellige elsyklene per i dag i hvert fall oppgir batterikapasitet, som jo gir oss en viss pekepinn på hvor langt det er mulig å komme, vil en standardisert test som R200 gjøre det langt enklere å plukke en sykkel dersom rekkevidden skal prioriteres.

ZIV

Dersom du er stødig i matematikk og tysk eller dreven i Google Translate finner du hele dokumentet som beskriver testmetodikken her.

Selv med en spikret teststandard er det fremdeles et åpent spørsmål om de forskjellige elsykkelprodusentene vil være interessert i å ta dette i bruk. Samtidig vil nettopp dette fremover kunne skille mellom de mer og mindre seriøse aktørene.

På jakt etter en billig elsykkel?
TEST: Rimelige elsykler 2018 >>>

(Kilde: Electrek)

annonse