Nyhet

Retrotest: Nokia 3210

1999 ble fødeåret for en snål krabat fra Nokia. Som en av de første med intern antenne så telefonen ganske merkelig ut og skilte seg tydelig fra de fleste andre telefoner som var tilgjengelige på tidspunktet. Denne telefonen viste seg å være en god fortsettelse på veien mot ungdommen - en vei Nokia langt på vei hadde påbegynt med 5110 et år tidligere.

Alarm, men ingen kalender.
Telefonboken var av det enkle slaget.
Enkel kalkulator og valutaomregner hører med.
Under dette menyvalget kan man drive mennesker til vanvidd.
Telefonen lagrer de åtte siste hendelsene.
Kontakt for tykk ladeplugg fra Nokia, og micro jack-tilkobling for lyd.

På rett plass til rett tid

På grunn av prisnivå på både telefoner og abonnement var det i stor grad voksne, og helst de med et relativt tungtveiende behov for mobiltelefon som hadde det før 1999. Kontantkort begynte så smått å gjøre seg gjeldende etter å ha vært på markedet i om lag to år. Med blant annet Nokia 3210 ble også mobiltelefonene så billige at man kunne kjøpe seg telefon selv om man ikke strengt tatt trengte en. Uten abonnement betalte man omkring 2000 kroner for 3210 ved lansering.

4255322553756436

Nokia 3210 var en av de første med såkalt prediktiv tekst-innmating, eller T9-ordbok. Uten denne funksjonen ville ikke dagens ungdom vært i stand til å skrive "hakkebakkeskogen" i en fei. Man kan trygt si at T9 tok av i et forrykende tempo, og kort tid etter 3210 var det ikke mange telefoner som ble sluppet uten en eller annen SMS-assistanse innebygget.

Som med storebror, Nokia 7110, har 3210 mulighet for å skifte ut et antall ringetoner. Man kan også komponere sin egen. Funksjonen ble flittig brukt til å sette sammen abstrakte verkt innen sjangeren elektronisk frijazz.

Bildemeldinger...

Mens noen funksjoner tok helt av, var Nokia 3210 også startskuddet for enkelte mindre vellykkede konsepter. I tekstmeldingsmenyen var det et eget valg for bildemeldinger. De tre som var inkludert med telefonen var en kake, to dansende eller fotballspillende strekmenn og et hjerte med vinger.

Bildemeldingene ble sendt som vanlige tekstmeldinger til andre telefoner som støttet meldingsformatet. Det var stort sett innenfor Nokia man kunne sende og motta slike, og det tok aldri helt av. Likevel var det nok av en nyvinning til at meldingstjenestene på annonsesider i den kulørte ukepressen omfavnet formatet og solgte bilder til fem og ti kroner stykket.

I dag vet vi jo at selv MMS-standarden, som er støttet av langt de fleste av dagens telefoner, ikke er noen kjempehit. Men her kan flere faktorer spille inn, blant annet prisen og den stadig økende konkurransen fra bildetjenester som flickr og Ovi rett på internett - for ikke å snakke om e-post.

... og utskiftbare deksler

Vi ser så smått konturer til at de utskiftbare dekslene er på vei tilbake. De fleste telefoner som støtter utskiftbare deksler i dag, deriblant N79 og Samsung Corby, leveres med et antall deksler i esken. Det første forsøket på å lansere spesielle deksler med farger og mønstre for trendsettende ungdom ble aldri noen stor suksess.

Originale deksler kostet omtrent 200 kroner for hvert sett. Det fantes bøttevis av farger og mønstre å velge mellom. Etter hvert som det kom flere telefoner med mulighet for Express-on-deksler, som Nokia kalte dem, ble utvalget rett og slett for stort. Svært få butikker hadde inne deksler, og de som hadde deksler hadde som regel ikke de riktige dekslene.

Et annet problem var flommen av svært billige, uoriginale deksler som kunne kjøpes via internett. På ebay kunne man for omkring femti kroner, frakt inkludert, skaffe seg et lite slitesterkt deksel som likevel var godt nok til å vise hva slags humør man var i de to ukene man ønsket det. I dag har blant andre Samsung og HTC kastet seg på bølgen, så det er kanskje for tidlig å erklære utskiftbare deksler døde.

Hva mer kan den?

Telefonen holder oversikt over tid og dato. Noen kalender har den likevel ikke. Dato brukes utelukkende til å merke mottatte, oppringte og tapte anrop - samt tekstmeldinger. Det fins en enkel kalkulator på telefonen som også er i stand til å regne om valuta.

På spillfronten har denne telefonen Snake. Dette er samme spill som fantes på gode gamle Nokia 5110, altså ikke den fornyede utgaven som fantes i 7110 med tospillermodus. I tillegg kan man spille Rotate, som går ut på å flytte rundt på en haug tall til de befinner seg i rekkefølge.

Det tredje spillet heter Memory. Det er en enkel utgave av spillet der man snur to og to ruter fra en hel haug. Det er bilder under rutene og man skal huske hvor ting ligger til neste runde. Etter å ha prøvekjørt alle tre spillene blir det fort åpenbart at det skal noe til å fravriste Snake tronen som et av tidenes beste mobilspill.

Telefonen holder oversikt over de åtte siste mottatte, tapte og oppringte anrop. Foruten dette har telefonen nesten ikke lagringsplass for brukerdata, og telefonboken er derfor av det enkle slaget. Mengden tekstmeldinger den kunne lagre var også begrenset til SIM-kortet, og derfor måtte man slette meldinger ofte.

De fleste som eide denne telefonen tilbrakte store mengder tid med spillet Snake.

Hvordan virker den i dag?

Våre to eksemplarer ser ut til å ha klart seg bemerkelsesverdig godt, med tanke på målgruppen de var rettet mot. De har godt slitte taster, men disse er likevel blant de bedre vi har vært borti til meldingstasting.

Den innebygde ordboken fungerer faktisk svært godt, og å skrive en tekstmelding med 3210 oppleves som like kjapt og enkelt som med de fleste av dagens telefoner. Den viktigste forskjellen er at 3210 ikke har støtte for å lenke sammen flere tekstmeldinger. Her måtte man faktisk forholde seg til 160 tegn. Men ungdommen ante ikke uråd.

Enten det dreide seg om å feste (som om det var 1999), eller utagerende kjærlighetssorg fantes det måter å forkorte det meste på, slik at man fikk plass til de fleste detaljer innenfor tekstmeldingens begrensninger.

For ti år siden var det tross alt i langt større grad ringing som var en mobiltelefons primære oppgave. Derfor kommer det ikke som noen stor overaskelse at 3210 på lik linje med Nokia 7110 stiller med god lydkvalitet under samtale.

To av fargene telefonen var tilgjenglig i.

Konklusjon

På noen områder kommer 3210 til kort. Etter årevis med nitid oppsamling, og gjerne flere tusen meldinger i minnet til hver telefon ergrer vi oss lysegrønne over å måtte tømme minnet til 3210 ofte. Det er også litt uvant å måtte hente frem igjen tapte SMS-språkkunnskaper for å få plass til lange utredninger innenfor 160 tegn.

Likevel er det ikke mange telefoner som har hatt like gode taster som denne. Til tross for at det hviskes fra avsides hjørner av lokalet om dårlige dekningsforhold og andre ubetydeligheter var det en befrielse for de fleste av oss å slippe antennen.

I dag hadde vi rett og slett ikke klart oss uten ordlisten. At en ting som har blitt så naturlig og viktig for hverdagslig bruk av mobiltelefoner føles så ferdig og fullendt i en av sine aller tidligste utgaver er nesten oppsiktsvekkende.

Les også
Retrofil: Alcatel One Touch Easy
Les også
Retrotest: Nokia 7110
Les også
Retrotest: Nokia 6310i
annonse