Huawei lanserer mesh-system som kombinerer trådløs tilkobling med strømnettet

Dette er Huawei Q2.

Las Vegas / Tek.no: Kinesiske Huawei er enorme på nettverksteknologi og -infrastruktur, men har ikke vært så veldig store på nettverk til forbrukere. Det håper de å gjøre noe med når de nå lanserer mesh-systemet Huawei Wifi Q2.

Wifi Q2 skiller seg fra de fleste konkurrentene ved at de ulike nodene kan kobles sammen gjennom strømnettet i huset eller leiligheten, og selskapet hevder deres modul for strømlinjeoverføring skal være svært kraftig.

Rask backhaul = Raskere nett

Mesh-systemet slår sammen strømlinjeoverføringen med trådløs overføring mellom enhetene, og har en maksimal hastighet på 1867 Mbit/sek mellom hovedenheten og satellittene.

Systemet støtter opptil 16 noder, og kommer med to ulike typer enheter - baseenheter og satellitter. Kun baseenhetene støtter imidlertid hybrid backhaul-løsningen, så et system med én base og to satellitter vil kun bruke strømnettet til å sende data seg imellom.

Vi fikk ta en titt på Q2-systemet her på CES-messen i Las Vegas, og baseenhetene ser ut som en litt smalere og mindre versjon av Netgear Orbi, mens satellittene er omtrent halvparten så store som det igjen. Det bør gjøre dem rimelig plasseringsvennlige.

Systemet fås også i en pakke med tre baseenheter. Disse vil kunne kombinere strømlinjeoverføring og trådløs overføring. Her sammen med en Huawei Mate 10 Pro for skala.

Beskyttet mot brute force

En trepakk med baseenheter skal kunne dekke fem til syv rom, mens en baseenhet og to satellitter vil dekke fire eller fem rom. Huawei hevder også at deres teknologi skal redusere tiden det tar for klienter å bytte mellom aksesspunktene til 100 millisekunder.

Systemet har en egen algoritme som skal forhindre at uvedkommende bryter seg inn i systemet ditt ved hjelp av et såkalt brute force-angrep, altså at den prøver alle mulige passordkombinasjoner til den finner det riktige.

Vi vet foreløpig ikke når systemet kommer på markedet og om det blir tilgjengelig i Norge, men de amerikanske prisene gir håp om at Q2 kan bli relativt rimelig. Huawei skal nemlig ha 220 dollar (1760 kroner) for et system med én base og to satellitter, mens tre baseenheter vil koste 350 dollar (cirka 2800 kroner).

Les alle våre saker fra CES 2018 >>

Les også
Samferdselsdepartementet vurderer tiltak for å sikre norske mobilnett
annonse