Tek.no

Nyhet

Slik tok Bruce Lee sin «One-inch punch»

Forskere har funnet svaret.

YouTube
15 Aug 2014 13:37

Tony Jaa er kanskje smidigere, og en del UFC-fightere er nok råere, men det er likevel ingen over og ingen ved siden av Bruce Lee – kampsportlegenden.

Trent til perfeksjon av ingen ringere enn Yip Man, tok Lee med seg trikset som ble kjent som «The one-inch punch» i bagasjen til USA på 60-tallet. Slaget går ut på at du holder hånden strakt mot en planke (eller noe annet), cirka en tomme (2,54 cm) fra knoklene, og så slår med maksimal kraft idet du knytter neven.

Nå skriver Videnskab.dk at forskere har en forklaring på hvordan Lee klarte å utføre det absurd kraftige slaget, og det handler ikke først og fremst om muskelkraft.

– Muskelfibre dikterer ikke koordinasjon. Koordinasjon og timing er de essensielle faktorene bak slike bevegelser, sier Jessica Rose, biomekanikkforsker ved Stanford University, til Popularmechanics.com.

– Når du ser The one-inch punch, ser du at han først retter ut beina med en raskt og eksplosiv utstrekning i knærne. Den raske bevegelsen med beina, forsterker farten han svinger hoften sin med, som igjen driver skulderen i slagarmen fremover, sier Rose.

I øyeblikket Lee slår, vrir han i tillegg håndleddet sitt. Videre trekker han hånden lynkjapt tilbake etter slaget, noe forskeren sier komprimerer kraften, og gjør slaget hardere. Rose hevder altså at det krever en intens konsentrasjon og koordinering for å få til The one-inch punch, ikke bare muskelstyrke.

Kjent fra karate

Popularmechanics.com viser også til en nevrovitenskapelig studie fra 2012 på karateslag. Der kom professor Ed Roberts ved Imperial College London frem til at det – på samme måte som med Bruce Lees teknikk – handlet mest om akselerasjon og «timing». Dette målte han ved hjelp av kamera og bevegelsessensorer. Da kunne Roberts se den samme eksplosive, synkrone akselerasjonen i leddene til utøverne, i det samme de slo.

Ved hjernescanning oppdaget forskeren at evnen til å utføre de kompliserte slagene var direkte knyttet til hvit substans i hjernen. Dette styrer hvordan hjernecellene kommuniserer med hverandre. Ved høy forekomst av hvit substans i hjernen, vil utøverne enklere klare å utføre kompliserte slag.

Roberts tror igjen at hvit substans kan kobles til hjernens nevroplastisitet, altså hjernens evne til å trene seg opp og skape nye koblinger mellom hjerneceller og nerver. Hans studium viste at karate-ekspertene som hadde trent i årevis på å koordinere slagene sine også hadde mer hvit substans i sin motor cortex (M1).

Nytt slåssespill med Bruce Lee på rollelisten
Se videoen fra nye EA Sports UFC »

(Kilder: Popularmechanics.com via Videnskab.dk)

annonse

Les også