Til hovedinnhold

Uviss navnefremtid for Nokia-mobilene

Salget er gjennomført, men Microsoft har fortsatt ikke bestemt seg.

I september i fjor ble det klart at Microsoft ville kjøpe Nokias mobildivisjon. Den 25. april ble salgsprosessen ferdig, men forbes.com melder at Microsoft fortsatt ikke har bestemt seg for hva slags navn kommende mobiler fra selskapet skal selges under.

Samme dag som kjøpsprosessen ble fullført gikk det ut en pressemelding fra Microsoft om overtakelsen. Det ble også avslørt at et nytt selskap opprettes, under navnet Microsoft Mobile Oy. Selskapet skal ha hovedsete i Finland, og sorterer under avdelingen Microsoft Devices Group, som fra før favner Xbox-satsingen og Microsofts store tilbehørsutvalg, for å nevne noe.

Les også: Nå har Microsoft overtatt Nokia

Microsoft har kjøpt Lumia-merkevaren, men har bare Nokia-navnet på lånt tid. Foreløpig er det uklart akkurat hva fremtidige telefoner fra selskapet vil hete.Foto: Nokia

Lumia og Asha blir med, men hva med Nokia?

Med i oppkjøpet er både Lumia- og Asha-navnene, som nå er heleid av Microsoft. I tillegg har Microsoft rett til å bruke navnet Nokia i markedsføring av mobiltelefoner i ti år fremover.

– Microsot kommer ikke til å bruke Microsoft Mobile som merkenavn for Nokia; Lumia- og Asha-merkene blir overført til Microsoft som del av transaksjonen. De Nokia-merkede produktene vil fortsette å få full støtte fra Microsoft. Nokia fortsetter å eie, og å virke, under Nokia-navnet. Men, Microsoft har lisensiert merkenavnet for mobiltelefoner i ti år fremover, og for å markedsføre Nokia-merkede smarte enheter i en begrenset periode, får Forbes forklart i en melding.

Presist hva som ligger i denne uttalelsen vet tilsynelatende hverken Forbes, eller vi. Men, det synes altså sikkert at Microsoft Mobile ikke vil bli valg som navn for kommende Lumia-telefoner. På ett eller annet tidspunkt vil også Nokia-merkingen forsvinne – iallfall i løpet av ti år. Microsoft har ikke gått ut med noe navn for bruk i etterkant av en eventuell kassering av Nokia-navnet.

HTC: – Påvirker ikke vårt forhold til Microsoft

Samme dag som overtakelsen var et faktum uttalte HTC at det nye eierskapet ikke ville påvirke deres forhold til Microsoft. Ved siden av Nokia, har HTC vært en av de sterkeste støttespillerne for de mobile Windows-versjonene. At Microsoft nå produserer sine egne mobiler vil altså ikke få følger for om det taiwanske selskapet lanserer ytterligere modeller basert på Windows Phone-plattformen.

Det hører med til historien at Nokia beholdt to av mobilfabrikkene sine, i henholdsvis India og Sør-Korea. Førstnevnte er fabrikk er fryst av indiske myndigheter på grunn av mulige skattekrav. Når de to fabrikkene ikke ble med i salget til Microsoft, har løsningen blitt at Nokia skal produsere maskinvare for Microsoft.

Nokia får ny toppsjef

Nokia står også foran interne endringer nå. Allerede i morgen, under en uke etter salget, skal ny toppsjef utnevnes. Det ventes at sjefen for Nokia Solutions and Networks, Rajeev Suri vil bli selskapets nye leder. Samtidig vil selskapets resultater for første kvartal offentliggjøres, og det vil også bli kjent hvor stor del av oppkjøpskaken som havner i aksjonærenes lommer.

Nettstedet mobileworldlive.com melder dessuten at Nokia har flere planer, uten å gå konkret inn på hva de er, ut over at de mest sannsynlig vil bli offentliggjort i morgen.

Les også: Nokia blir til Microsoft Mobile

(Kilder: forbes.com, pcworld.com, mobileworldlive.com)

annonse