Nyhet

Verdens første integrerte krets skal selges

Antatt å koste det samme som en diger enebolig i Oslo.

Har du stor sans for historiske elektroniske produkter bør du følge nøye med, for nå er det mulighet til å skaffe seg det som mest trolig er verdens første integrerte krets. Den aktuelle kretsen er en prototype som ble bygget en gang mellom 18. juli og 12. september 1958 av Jack Kilby og Tom Yeargan.

Kretsen er laget på en elleve millimeter langt germanium-plate, kommer komplett med gullkabler og ferdig montert på en glassplate. Den virker kanskje enkel, men den banet vei for en voldsom utvikling som det er vanskelig å tenke seg å være foruten.

Sammen med kretsen følger det også med en liten plastboks som er ment til oppbevaring av kretsen, og på denne boksen står følgende inskripsjon: «Networks Tom YEARGAN EXT 1727». I tillegg følger det med en del dokumentasjon fra Yeargan rundt byggingen av kretsen.

Selv om dette hadde vært en artig ting å ha er det noe som ikke er så morsomt, og det er prislappen. Strengt tatt skal kretsen auksjoneres bort, men firmaet som ordner auksjonen forventer mellom én og to millioner dollar for den, eller det samme som en diger enebolig i Oslo koster.

Den første kretsen fra Kilby.Foto: Texas Instruments/Wikipedia

Bakgrunnshistorien

Kilby og Yeargan jobbet sammen hos Texas Instruments, og Kilby fikk i år 2000 Nobelprisen i fysikk for sitt gjennombrudd med den integrerte kretsen. I sin takketale la han spesielt vekt på samarbeidet med Yeargan.

Før dette gjennombruddet baserte datamaskinene seg på radiorør, og det i store mengder. Dette var for det første voldsomt energikrevende, i tillegg hadde man store utfordringer med tanke på varmeutviklingen fra alle rørene og på toppen av det hele skapte disse monstermaskinene et stort behov for store lokaler.

På grunn av dette ble det etterspørsel etter produkter som kunne gjøre sammen jobben, uten alle ulempene som var relatert til radiorørene. Spesielt det amerikanske forsvaret skal ha vært en pådriver her.

Kilby ble hyret inn for å se på mulighetene til å krympe de elektroniske kretsene, og allerede ved sin første presentasjon var det tydelig at han var på sporet. Kort tid etter begynte han å bruke silisium som en halvleder, før han gikk over til germanium. I løpet av bare få måneder var den første kretsen et faktum. Deretter kom Yeargan med på laget, og sammen utviklet de flere forskjellige kretser, for ulik bruk.

Selv om etterspørselen hadde vært der var det ingen som hoppet på toget med en gang, det var snarere en viss skepsis forbundet med «de nye greiene» som var utviklet. Blant de første til å benytte seg av oppfinnelsen var det amerikanske luftforsvaret som tok i bruk kretsene i sine raketter.

Det har skjedd mye siden Kilby og Yeargan holdt på:
Nå kan du skrive ut dine egne kretskort på en 3D-skriver »

(Kilde: Christie's)

Les også
Kjent IT-magasin forlater papirformatet etter nesten 50 år
annonse