Til hovedinnhold

Har du mistet filer etter oktoberoppdateringen av Windows? Det kan hende de fortsatt kan reddes

Microsoft har det litt kjipt om dagen, etter at de den 3. oktober slapp den nye «Windows 10 October 2018 Update» – som plutselig slettet filer i «Mine dokumenter»-mappen hos et utvalg brukere.

Utrullingen av den nye versjonen ble stanset, samtidig som Microsoft prøver å hjelpe til med å få tilbake filene hos de som er rammet.

Microsoft sier i et blogginnlegg tirsdag kveld norsk tid at det var et «veldig liten gruppe med brukere» som ble rammet av feilen.

Hvis du har blitt rammet oppfordres du til å ta kontakt for å få hjelp.

Kjører systemgjenoppretting

Ifølge en Reddit-bruker vil Microsoft i første omgang prøve å få brukerne til å kjøre en systemgjenoppretting. I de fleste tilfeller skal et gjenopprettingspunkt opprettes før Windows går i gang med oppdateringen, og dette skal etter sigende kunne fikse problemet.

For når det lages et gjenopprettingspunkt skal Windows ta en kopi av filtabellen, som er en database med oversikt over alle filer og hvor de finnes. Hvis det da er mulig å sette Windows tilbake til et punkt før oktoberoppdateringen, kan den muligens finne igjen filene.

Vi har dog ikke hatt noen problemer med «October Update» her på huset, så det er vanskelig å få det bekreftet. Ta derfor kontakt med Microsoft for sikkerhets skyld.

Sletter ikke filer, bare ignorerer dem

Teoretisk sett kan systemgjenoppretting fungere ettersom operativsystemet egentlig ikke sletter filer aktivt, men snarere bare oppfører seg som om plassen er tom – selv om dataene strengt tatt fremdeles er der.

Hvis det er skrudd på, kan muligens systemgjenoppretting redde noen av filene dine.

Det er dette som gjør at gjenopprettingsprogrammer som Recuva og lignende fungerer. Dette kan for øvrig være et annet program som kan hjelpe til med det samme problemet.

Men så lenge plassen på disken er merket som tom av operativsystemet er det alltids en mulighet for at den vil skrive over dette med nye data når datamaskinen er i bruk. Microsoft råder derfor folk om å minimere bruken av datamaskinen og om mulig bruke en annen PC i mellomtiden.

Ruller ut ny versjon nå til lukket testgruppe først

I blogginnlegget sitt skriver Microsoft at de allerede har fikset feilen og at de har sendt ut en ny versjon av Windows 10 October Update til sin lukkede testgruppe. Der skal de følge nøye med på resultatene og tilbakemeldingene, før de etterhvert gjør oppdateringen tilgjengelig for alle.

De sier den opprinnelige feilen i oppdateringen, som førte til at noen brukere mistet filene sine, var knyttet til hvordan systemet koblet gamle mapper med nye. De kaller det «Known Folder Redirect» (KFR), som består av å fortelle det nyinstallerte operativsystemet hvor filene du hadde lagret i Windows' standard-mapper, som mine dokumenter, skal ligge. En feil førte til en annen, og i oppdateringen de rullet ut ble dataen fra de gamle mappene slettet, mens den nye mappen som ble opprettet, som skulle ha vært koblet til det gamle innholdet, var tom.

Billig Windows = svindel?
Er det for godt til å være sant når en Windows-lisens koster 250 kroner? >>>

(Kilde: Softpedia)

annonse