Til hovedinnhold

Her er nye iPhone X

Skjermen strekker seg over hele telefonen og hjemknappen er borte.

Apple/Skjermdump

Ti år etter at Apple først viste frem den originale iPhone til verden avduket selskapet i kveld sin nye toppmodell «iPhone X» (uttalt «iPhone ti»).

Massiv kant-til-kant-skjerm

Ifølge Apple-sjef Tim Cook skal iPhone X «sette standarden andre telefoner vil bli målt etter de neste ti årene». Om det viser seg å stemme får vi komme tilbake til, men iPhone X får uansett den største designoverhalingen noensinne fra selskapet. Skjermen på iPhone X brer seg nemlig ut over hele fronten av telefonen, mens svært sterkt glass dekker baksiden.

Apple/Skjermdump
Skjermen er gedigen.
Apple/Skjermdump

Uten plasskrevende rammer er det blitt plass til en massiv skjerm på 5,8 tommer, uten at telefonen vokser ut av hendene dine. Telefonen er nemlig kun marginalt større enn iPhone 8-modellen, som er identisk med iPhone 7 og tidligere 4,7 tommers modeller.

Oppløsningen er 2436 x 1125 piksler, noe som gir en pikseltetthet på 458 piksler per tomme. Dette er rekord for en iPhone, og Apple kaller TrueTone-skjermen for «Super Retina Display».

For første gang bruker Apple et OLED-panel i sin iPhone. «Endelig har vi fått til å bruke et OLED-panel som lever opp til Apples standard», forteller Craig Federighi fra scenen. Panelet støtter både HDR10 og Dolby Vision og har en kontrast på 1 million til 1.

Ut med Touch ID, inn med Face ID

Bare et lite søkk helt i toppen av telefonen er reservert et mylder av sensorer, høyttaler og frontkamera. De to skjermflikene på hver side viser dekning og batteritid. Hvordan den eventuelt vil bli brukt av kjørende apper er foreløpig ikke kjent.

Bilde: Apple/Skjermdump

Ettersom skjermen har tatt over så godt som hele fronten av telefonen får vi for første gang en iPhone uten en hjem-knapp.

Det betyr at den passordløse Touch ID-løsningen også forsvinner, men til gjengjeld får vi noe mye smartere, nemlig Face ID, eller ansiktsgjenkjenning.

iPhone X får ansiktssensor som låser opp telefonen med et blikk fra deg. Bilde: Apple/Skjermdump

Jepp, bare se på iPhone X, og den låser seg opp for deg. Og det skal være sikkert å bruke ansiktsgjenkjenning.

30 000 usynlige IR-prikker sendes ut fra Face ID-sensoren for å analysere ansiktet ditt. Takket være avansert maskinlæring fungerer Face ID selv om du har en ny hårsveis, bruker caps, briller eller dersom du ser på telefonen fra spiss vinkel.

Apple har faktisk jobbet sammen med Hollywood med å lage masker for å se om de klarte å lure Face ID, heldigvis uten hell. Apple oppgir at sjansen for at en tilfeldig bruker får åpnet telefonen din med Face ID aktivert er én til 1 million. De oppgir også at dette synker drastisk om en du er i nær relasjon med forsøker seg på samme øvelse.

Ulike fingerbevegelser erstatter hjem-knappen. Bilde: Apple/Skjermdump

Ingen hjem-knapp

Uten en hjem-knapp måtte Apple finne en ny måte å låse opp telefonen på. Løsningen de falt ned på var enkel: Du kan nemlig bare berøre skjermen på midten, så åpenbarer hjemskjermen seg for deg.

Men, hvordan kommer du deg så tilbake til hjemskjermen fra apper? Du sveiper opp fra bunnen, selvsagt!

For å veksle mellom apper sveiper du også opp fra bunnen, men du stopper opp midtveis og holder inne et øyeblikk. Varslingssenteret når du som alltid ved å dra fingeren ovenfra og ned.

Systembrikke med seks kjerner

Den nye A11 Bionic-systembrikken virker rimelig heftig.
Apple/Skjermdump

En ny «A11 Bionic»-systembrikke tar over for dagens A10 Fusion. Denne byr på hele seks kjerner, hvorav fire av kjernene trykker til med 70 prosent høyere ytelse enn dagens A10-prosessor og de resterende to kjernene opererer med «bare» 25 prosent høyere ytelse. Den nye grafikkbrikken sørger på sin side for inntil 30 prosent bedre ytelse enn fjorårets tilsvarende iPhone 7 og iPhone 7 Plus-brikke.

Nytt og bedre kamera med to linser

Apple/Skjermdump

På baksiden finner vi to kameraer på 12 megapiksler hver, akkurat som i iPhone 8 Plus. I motsetning til iPhone 8 Plus har imidlertid telelinsen en blenderåpning på f/2.4, mens standardlinsen er lik med lyssterke f/1.8.

Trådløs Qi-lading er på plass.
Apple/Skjermdump

Apple forteller at kameraene har fått større og raskere sensorer enn noen annen iPhone. Sensorene skal dermed levere svært god bildestabilisering og bedre forstørrelser i dårlig lys. Når vi er inne på det, ved hjelp av sanntidstilpasning lar kameraet deg nå justere hvordan lyset treffer ansiktet ditt, for mer naturlig opplyste portretter.

Slik ser baksiden av glass ut.

iPhone X er ikke bare sterk på stillbilder, for nytt av året er at du også kan ta opp video i 4K med 60 bilder per sekund. Eventuelt kan du gjøre opptak i Full HD-oppløsning med hele 240 bilder per sekund for saktefilm.

Trådløs lading og hurtiglading

iPhone X er både støv- og vanntett, som tidigere modeller.

På baksiden har Apple byttet fra aluminium til glass, noe som gjør det mulig for selskapet å endelig tilby trådløs lading. Apple benytter Qi-standarden, men har selvsagt gitt den sitt eget navn, AirPower.

Dersom du foretrekker å lade din iPhone X på gamlemåten, altså med kabel, har vi en annen god nyhet: Endelig får iPhone støtte for hurtiglading! Skjønt, der Apple nå skryter av 50 prosent opplading på 30 minutter, er dette fortsatt bare halvparten så raskt som Quick Charge 4.0-standarden, som de fleste tilsvarende Android-baserte enheter støtter.

Når det kommer til brukstid skal iPhone X holde det gående i inntil 13 timer ved videoavspilling, 12 timer ved internettsurfing og 21 timer ved taleaktivitet. Dette skal være en forbedring på inntil to timer over iPhone 7, forteller Apple. Du kan for øvrig lytte til musikk i inntil 60 timer.

Koster over 10 000 kroner

Apple/Skjermdump

iPhone X blir tilgjengelig i fargene stellargrå (nokså sort) og sølv. Telefonen kan forhåndsbestilles fra 27. oktober og blir tilgjengelig i butikk fra 3. november her i Norge.

Om du allerede har begynt å glede deg bør du imidlertid forberede deg på et aldri så lite prissjokk. iPhone X med 64 GB lagring vil nemlig koste deg 10 990 kroner, og iPhone X med 256 GB lagring hele 12 690 kroner.

Les flere saker fra Apple-lanseringen:

annonse