Til hovedinnhold

30 spill du kan nyte uten at dagen trenger å forsvinne helt

Disse «bitesize»-spillene kan du kose deg med i ferien.

Har du ikke tid til å sette deg ned å spille i mange timer i strekk, men ønsker fortsatt å kunne ta et lite jafs på et spill i ny og ne? Eller ønsker du kanskje et spill der du ikke trenger å investere mange titalls timer for å ha en opplevelse. Da er denne listen perfekt for deg.

Nedenfor finner du spill, i alle former og størrelser, du enten kan spille fra start til slutt på noen få timer, eller sette deg ned å nyte i en kortere periode uten at det går utover spillkvaliteten.

Slay the Spire

Utvikler/Utgiver: Mega Crit Games

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux)

Utgivelsesdato:Early Access

Spillmoduser: Enspiller

Slay the Spire er et rollespill der du bruker kort fra en kortstokk til å bekjempe fiender med helten du har valgt å kontrollere. Du kan velge mellom tre forskjellige helter: The Ironclad, The Silent eller The Defect, men alle disse er ikke tilgjengelige fra starten. De forskjellige heltene har forskjellige kortstokker og ulik mengde liv. I tillegg til dette har samtlige helter en egen og unik passiv effekt, som for eksempel å regenerere liv etter hvert slag.

Etter at du har valgt en helt starter du i nederste etasje og må kjempe deg opp 50 etasjer for å nå toppen. Hver etasje inneholder et tilfeldig element du vil støte på. Det kan være forskjellige typer monstre, butikkinnehavere du kan kjøpe trylledrikker eller kort fra, rasteplasser hvor du kan regenerere liv eller oppgradere kort, eller kister som kan åpnes for belønninger.

Ettersom du kommer deg oppover i tårnet vil du motta flere kort til kortstokken din, og ideelt sett motta kort som jobber bra med kort du allerede har. Dersom du klarer å komme deg helt til toppen av tårnet og beseirer det siste monsteret har du vunnet. Eller?

Til tross for at Slay the Spire kun er i Early Access har spillet fått svært god kritikk, blant annet med «Overwhelmingly Positive» tilbakemeldinger på Steam, som betyr at over 95 prosent av spillerne har lagt igjen en positiv anmeldelse. Det at spillet er i Early Access betyr også at flere oppdateringer er sannsynlig.

Bitesize: En gjennomgang av Slay the Spire kan være veldig varierende tidsmessig. Alt fra en halvtime til et par timer er mulig, men vanligvis bør det være mulig å komme gjennom på under en time.

Rocket League

Utvikler/Utgiver: Psyonix, Inc.

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Utgivelsesdato: 7. juli 2015

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller

Rocket League er et sportsspill som kombinerer fotball og racerbiler med en helt unik vri. Istedenfor fotballspillere har du racerbiler. Du kan spille med opptil tre andre spillere online enten sammen med venner eller med tilfeldige folk over nettet, eventuelt alene mot datamaskinen.

Rocket League er derimot ikke det første forsøket til Psyonix på et slikt spill, men spillet med det ufattelig lange navnet Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars ble aldri en stor hit. Etterfølgeren Rocket League har derimot vært ett av de mer populære spillene de siste årene. I tillegg støtter Rocket League spilling på tvers av plattformer. Playstation-brukere kan for eksempel møte PC-brukere i samme kamp. Du kan spille 1v1, 2v2, 3v3 eller 4v4.

I Rocket League er målet å score på motstanderlaget. Du gjør dette akkurat som i fotball, ved å få ballen inn i motstandernes mål, men dette er ikke alltid så lett. Spillet har en særdeles lang læringskurve. Ballen er gigantisk, og de rakett-drevne bilene er så raske at det i begynnelsen kan være veldig vanskelig å treffe ballen ordentlig. Når man derimot begynner å mestre spillet ordentlig er det få ting som er bedre enn å fly høyt med bilen og kræsje ballen inn i mål fra luften. Undertegnede har selv brukt lang tid på å gjøre seg kjent med spillet, men underholdningsverdien er høy uansett kvalitetsnivå, så lenge du møter andre med lik erfaring.

Bitesize: En kamp i Rocket League er fem minutter med effektiv spilletid, så i prinsippet trenger du ikke mer enn ti minutter fra du setter deg ned til du har fullført en kamp.

The Room

Utvikler/Utgiver: Fireproof Games

Spillplattform: iOS, Android, PC (Windows)

Utgivelsesdato: september 2012

Spillmoduser: Enspiller

The Room er det første spillet i en serie puzzle-spill som ble utgitt til iOS og Android hovedsakelig, men også har kommet til PC (Windows). Tre etterfølgere har også kommet, der de to siste ennå ikke har kommet ut på PC.

I The Room er målet å åpne opp fire «Puzzle Boxes»; bokser som kun kan åpnes ved å løse gåter og følge spillets instrukser. Den første boksen er en del av spillets opplæring, og du vil bli guidet gjennom startfasen. Spillet finner sted i et tredimensjonalt rom med en dyster atmosfære. Som spiller har du også et inventar der du kan samle på for eksempel nøkler du finner.

The Room står oppført med «Overwhelmingly Positive» på Steam, på lik linje med Slay the Spire.

The Room er som sagt det første spillet i en rekke med spill som alle har fått særdeles god kritikk, spesielt på iOS og Android. Anbefalingen her er ikke så mye for spill én, men for serien generelt. Om du er glad i gåter og å løse «puzzles» er denne spillserien midt i blinken for deg.

Bitesize: De to første spillene tar i snitt mellom to og tre timer å fullføre, mens de to seneste i serien kan avsluttes etter fire til seks timer.

Superhot

Utvikler/Utgiver: SUPERHOT Team

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4, Xbox One

Utgivelsesdato: 25. februar 2016

Spillmoduser: Enspiller

Superhot er et førstepersons skytespill der tiden står stille når du står stille. Tiden går kun fremover når du beveger deg. Utgiverne har valgt å limitere fargene i spillet til kun svart, hvitt og rødt slik at spilleren kan lettere fokusere på det som er viktig i spillet.

Målet er å ta deg gjennom spillets nivåer uten å bli drept, med å ta i bruk konseptet at tiden kun går fremover når du beveger deg til din fordel. Du kan plukke opp våpen fra de du nettopp har drept og bruke dem i neste situasjon, enten det er en pistol med ammunisjon, eller et balltre du kan slå eller kaste mot fienden.

Superhot inkluderer, i tillegg til en modus hvor du tar deg gjennom de forskjellige nivåene, en «evighetsmodus» hvor det kommer en uendelig bølge med flere og flere fiender, som kun slutter når du dør.

Bitesize: Spillets historiemodus tar i snitt mellom to og tre timer å fullføre.

Portal

Utvikler/Utgiver: Valve Corporation

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), Playstation 3, Xbox 360, Android

Utgivelsesdato: 7. oktober 2007

Spillmoduser: Enspiller

Portal er kanskje det eldste spillet på listen, men det betyr ikke at det er det verste. Kanskje heller tvert imot. Dette klassiske puzzle-plattformspillet ble utgitt av Valve Corporation helt tilbake i 2007, og ble møtt med strålende kritikker, spesielt for sitt unike «gameplay».

I Portal tar du kontroll over Chell fra et førstepersonsperspektiv. Som Chell blir du utfordret til å navigere gjennom en rekke rom kun ved hjelp av det du holder i hånden, et våpen som plasserer to portaler; en blå og en oransje, når du fyrer av. Portalen vil da formes på veggen, gulvet, taket eller et objekt du har skutt på. Et hvert objekt som går eller faller inn i én portal, vil komme ut fra den andre portalen, og vice versa. Du kan også se inn i portalen du har laget og se tilværelsene fra utgangen av den andre. Det er også visse hindringer som kan vise seg å være livstruende for Chell, som for eksempel «energiballer», eller tak med pigger som faller ned på deg. Da gjelder det å lage to portaler og å komme seg vekk før du blir spiddet.

Portal har, i likhet med Slay the Spire og The Room, også «Overwhelmingly Positive" tilbakemelding på Steam.

Portal har også en etterfølger (Portal 2) som ble laget av samme utgiver fire år senere, og som definitivt bør prøves om Portal falt i smak. Etterfølgeren inkluderer også en flerspiller-funksjon der du kan samarbeide med en venn.

Bitesize: Det tar i snitt mellom tre og fire timer å fullføre historiemodusen.

Inside

Utvikler/Utgiver: Playdead

Spillplattform: PC (Windows), PS4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS

Utgivelsesdato: 29. juni 2016

Spillmoduser: Enspiller

Inside er et puzzle-plattform- og eventyrspill i 2D. Som spiller har du kontroll over en navnløs ung gutt, som kan gå, løpe, svømme, klatre og bruke objekter for å komme seg forbi hindringer og for å ta seg videre i spillet. Spillet er både mørkt og for det meste stille. Farger er lite brukt, bortsett fra situasjoner der spillet ønsker å markere noe spesielt, mens det også finnes sekvenser med musikalsk hint.

Spillet inneholder grafisk innhold, og spesielt når du som spiller dør. Enten det er en vakthund som setter tennene i deg, en patruljerende vakt som får øye på deg, eller du går tom for pust under vann, kan det oppfattes som sterke bilder. Dermed er dette et spill de yngre burde styre unna. Inside er en unik opplevelse som kun kan oppnås ved å spille det selv, og spillet har fått ekstremt god tilbakemelding og lover en forbløffende slutt.

Inside er det fjerde spillet på denne listen som står oppført med «Overwhelmingly Positive" tilbakemelding på steam.

Verdt å nevne er Insides forløper, Limbo, som har en liknende stil. Om dette er noe for deg, kan Limbo være noe å gå igjennom først.

Bitesize: Inside fullføres normalt sett mellom tre-fire timer etter spillstart.

Threes!

Utvikler/Utgiver: Sirvo

Spillplattform: iOS, Android, Windows Phone, PC (via nettleser), Xbox One

Utgivelsesdato: 6. februar 2014

Spillmoduser: Enspiller

Threes! er et spill I puzzle-sjangeren og er et herlig tidsfordriv om du ønsker å slå ihjel litt tid. Foran deg har du et 4x4-brett, der det er om å gjøre å bevege de nummererte brikkene sammen slik at de, addert opp, blir et tall i 3-gangen. Tallene 2 og 1 er de eneste ulike tallene som kan adderes i spillet, slik at du får 3. Deretter er det kun like tall som kan adderes.

Du kan sveipe brikkene opp, ned, mot venstre eller mot høyre. Spillet går ut på å få det høyest mulige tallet i 3-gangen. Om brettet blir fylt opp og det ikke lenger er noen tall som kan adderes til et tall i 3-gangen, er spillet tapt.

2048 er ett av flere spill som har hentet sin idé fra Threes!, og går ut på det samme, men med 2-gangen istedenfor 3-gangen.

Bitesize: En runde med Threes! kan ta opptil flere minutter å spille, men spillengden varierer med hvor bra du gjør det.

The Stanley Parable

Utvikler/Utgiver: Galactic Cafe

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux)

Utgivelsesdato: 17. oktober 2013

Spillmoduser: Enspiller

Du spiller som Stanley, og du spiller ikke som Stanley. Du vil følge en historie, og du vil ikke følge en historie. Du vil ha et valg, og du vil ikke ha noe valg. Spillet vil ta slutt, og spillet vil aldri ta slutt. Slik beskrives The Stanley Parable på spillets egen hjemmeside.

The Stanley Parable er en interaktiv historie satt i førstepersonsperspektiv. I spillet kan du bevege deg rundt og samhandle med ulike ting i miljøet, som for eksempel trykke på knapper eller åpne dører, men det er ingen andre kontroller.

Spillet har en forteller som forklarer at du (Stanley) jobber i en typisk kontorbygning og har i lengre tid måtte overvåke data som kommer inn på en datamaskin. Stanley har gjort akkurat dette, men én dag går skjermen i svart. Da er Stanley usikker på hva han skal gjøre videre, og begynner å utforske. Spillet har en rekke forskjellige avslutninger som kan oppnås ved å spille gjennom flere ganger.

Bitesize: The Stanley Parable tar i snitt mellom en og to timer å fullføre.

Stardew Valley

Utvikler/Utgiver: Concerned Ape/Chucklefish

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4/Vita, Xbox One, Nintendo Switch

Utgivelsesdato: 26. februar 2016

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller/Samarbeid (Online)

Stardew Valley er et simulasjon- og rollespill inspirert av Harvest Moon-spillserien. I starten av spillet blir du bedt om å lage din egen karakter. Når det er gjort vil du få overlevert en liten tomt med et hus som en gang ble eid av din bestefar. Her får du muligheten til å drive ditt eget gårdsbruk. Det er også mulig å spille online med opptil 4 spillere.

Når du starter er gården din vanligvis fylt med store steiner, trestubber og ugress som må ryddes opp i før gården kan gjenoppbygges. Målet med spillet er å videreutvikle gården, da gjerne med virtuelle penger som er inntjent ved godt gårdsbruk. Som spiller kan du også dra ut og fiske, undersøke huler som ofte kan ha fiender som må nedkjempes, ta imot oppdrag for å tjene ekstra penger eller bygge opp et forhold til de andre karakterene. Disse forholdene kan potensielt ende i et giftemål, og du vil da få hjelp til å ta vare på gården.

Stardew Valley er det femte spillet på denne listen med «Overwhelmingly Positive» tilbakemelding på Steam.

Bitesize: Dette spillet er ikke et spill som nødvendigvis fullføres på kort tid, men et spill du enkelt kan kose deg med i korte perioder om gangen.

Brothers: A Tale of Two Sons

Utvikler/Utgiver: Starbreeze Studios/505 Games

Spillplattform: PC (Windows), PS4/PS3, Xbox One/Xbox 360, iOS, Android, Windows Phone

Utgivelsesdato: 7. august 2013

Spillmoduser: Enspiller

Brothers: A Tale of Two Sons er et eventyrspill som omhandler to brødre, eldste bror Naia og lillebror Naiee. Spillet presenteres i et tredjepersonsperspektiv med utsikt over begge brødrene. Som spiller har du kontroll over begge brødrene samtidig, og beveger dem individuelt.

Brødrene får i oppdrag å redde deres døende far, men for å gjøre det må de dra og hente vannet fra toppen av «the Tree of Life». Naia og Naiee begir seg dermed ut på et eventyr, og sammen må de komme seg gjennom sletter og fjell, samt overkomme tøffe og farlige utfordringer. Som spiller må du ta i bruk begge brødrene samtidig og samarbeide ved å utnytte begges styrker. Naia er blant annet sterkere og kan løfte Naiee opp til en høyere posisjon, mens Naiee er liten og kan for eksempel snike seg inn i trange passasjer.

Historien i Brothers: A Tale of Two Sons kan by på emosjonelle overraskelser, og er et spill som har fått særdeles god kritikk siden utgivelsen i 2013.

Bitesize: Det tar i snitt tre timer å fullføre Brothers: A Tale of Two Sons.

80 Days

Utvikler/Utgiver: Inkle

Spillplattform: PC (Windows, OS X), iOS, Android

Utgivelsesdato: 31. juli 2014

Spillmoduser: Enspiller

80 Days er et interaktivt fiksjonsspill basert på Jules Vernes roman, Jorden rundt på 80 dager, utgitt i 1873. Spillet går ut på at den britiske «gentleman» Phileas Fogg har inngått et veddemål om at han kan reise jorden rundt på 80 dager. Sammen med butleren Passepartout begir han seg ut på denne reisen.

I spillet innehar du rollen som Passepartout. Du kan velge din egen rute på ferden gjennom verden, med å reise fra by til by. Hver eneste by inneholder unikt narrativt innhold. Som Foggs butler, må du styre finansene, og da gjerne ved å ta i bruk markedene i de forskjellige byene. Samtidig må du kjøpe utstyr til de reisene du begir deg ut på, men det er viktig å ikke ha for mye bagasje. Enten du reiser med fly, dampbåt, hest, kamel eller varmluftsballong, handler alt om å komme deg rundt jordkloden innen tidsfristen.

Utgiverne anslår at én vellykket tur rundt jorden kun gir spilleren knappe 3% av tekstinnholdet som finnes i spillet.

Bitesize: 80 Days tar i snitt rundt tre timer å fullføre.

Battlelands Royale

Utvikler/Utgiver: Futureplay

Spillplattform: iOS, Android

Utgivelsesdato: 27. juni 2018

Spillmoduser: Flerspiller (Online)

Battlelands Royale er et skytespill og faller inn i samme kategori som de populære spillene Fortnite, PUBG (Playerunknown's Battlegrounds) og H1Z1, nemlig battle royale-spill. Spillet kom ut for kun to uker siden, og har allerede blitt lastet ned over en million ganger på mobil.

I Battlelands Royale tar det mellom halvminuttet og minuttet fra du trykker på mobilapplikasjonen til du befinner deg i en kamp. Du starter med å velge hvor på den firkantede banen du vil lande, og vips, så fallskjermhopper du ned.

I spillet handler det om å få tak i et våpen så fort som mulig for å kunne bruke det mot de andre spillerne. Det er også mulig å plukke opp ammunisjon til våpenet og skjold for å tåle litt mer. Om du blir beskutt og mister liv, kan du også regenerere ved å plukke opp de røde helsepakkene. Reglene er enkle; sistemann som overlever, vinner.

Bitesize: Tar som regel mellom tre og fem minutter å fullføre en runde. Kan selvsagt også ta fem sekunder om du er uheldig.

Little Inferno

Utvikler/Utgiver: Tomorrow Corporation

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), Nintendo Switch, Wii U, iOS, Android

Utgivelsesdato: 19. november 2012

Spillmoduser: Enspiller

Little Inferno er et spill i puzzle-sjangeren utgitt av Tomorrow Corporation, som kun består av tre ansatte. Om du har en liten pyroman inni deg kan dette være spillet for deg.

I Little Inferno kontrollerer du en karakter som har en gigantisk peis til disposisjon. Spillet finner sted i det iskalde Burnington, ironisk nok, og som spiller må du kaste både leker, dukker og elektronikk inn i peisen for å holde varmen oppe. Ettersom objektene du har kastet i peisen brenner opp vil du få mer virtuelle penger du kan bruke til å kjøpe flere ting du kan brenne.

Spillets historie blir fortalt gjennom brev, men Little Inferno har ikke noe poengsystem, og ei heller en tidsgrense, som gjør at det ikke skal føles som en stressende opplevelse. Det er derimot 99 forskjellige «Combos» av ting du kan brenne sammen som vil kunne låse opp nye brennbare objekter som kan kjøpes.

Bitesize: Little Inferno tar rundt tre timer å fullføre.

Journey

Utvikler/Utgiver: thatgamecompany/Sony Computer Entertainment

Spillplattform: PS4/PS3

Utgivelsesdato: 13. mars 2012

Spillmoduser: Enspiller, Tilfeldig Flerspiller (Online)

Journey er et eventyrspill i tredjepersonsperspektiv, hvor du kontrollerer en kappekledd figur. Spillet starter med en introduksjonssekvens, før du får kontroll over figuren i midten av ørkenen, med et stort fjell i det fjerne. Deretter starter reisen mot fjellet.

I Journey finnes det ingen tekst, og det er heller ingen samtaler eller lyd annet enn bakgrunnsmusikken og lyden fra det som skjer inne i spillet. Den eneste form for lyd protagonisten kan lage er ved hjelp av musikalske rop. På reisen er det mulig å treffe andre (online) som er på den samme reisen, men det er ikke mulig å vite hvem det er, ei heller å kommunisere med vedkommende annet enn med musikalske rop.

Den kappekledde figuren har på seg et magisk skjerf som gjør det mulig å fly til den magiske ladningen i skjerfet går tom. I spillet er det ting du kan gjøre for å øke skjerfets magiske ladning og derfor fly lenger.

Journey ble kåret til Playstation 3s femte beste spill noensinne av det offisielle Playstation Official Magazine i Storbritannia.

Bitesize: Journey tar rundt to timer å fullføre.

For the King

Utvikler/Utgiver: IronOak Games/Curve Digital

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux) (2019: PS4, Xbox One, Switch)

Utgivelsesdato: 19. april 2018

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller + Samarbeid (Online)

For the King er et strategisk rollespill og finner sted i den fiktive verden Fahrul. Fahrul har i lengre tid nytt godt av en gylden alder under Kong Bronner, men da kongen ble brutalt myrdet i sitt palass tok dette brått slutt. Dronning Rosomon tok ansvaret etter den avdøde kongen, men da dronningens mest betrodde helter døde i forsøket på å finne ut hvor den nye ondskapen i Fahrul kom fra, ba hun ordinære innbyggere om assistanse. Det er her du som spiller blir involvert.

For the King er turbasert, både i slagene og når du skal bevege heltene gjennom terrenget. Når du starter spillet skal du ta kontroll over tre forskjellige karakterer, og deretter velge ut fra en liste på 10 klasser, der 4 er tilgjengelig fra starten. Du kan låse opp flere klasser, utstyr og bygninger ved å spille igjennom historiemodusen flere ganger. I For the King vil banene og fiendene bli tilfeldig generert når du starter spillet, så hver gang du spiller vil det bli en ny opplevelse.

Spillet har dessuten flere moduser og eventyr, så her kan du fordype deg akkurat så mye som du vil.

Bitesize: En runde gjennom For The Kings historiemodus kan ta alt fra 30 minutter til et par timer, alt ettersom hvor lenge du holder. Du kan også spille en «endless dungeon»-modus.

Forrige uke publiserte vi første halvdel av en liste med «bitesize»-spill i alle mulige sjangre som kan nytes i ferien.

Nedenfor finner du nok en liste med spill som kan spilles i kortere perioder uten at det går utover kvaliteten. Enten du liker eventyrspill, rollespill, plattformspill eller strategispill kan det være du finner noe du liker på denne listen.

FTL: Faster Than Light

Utvikler/Utgiver:Subset Games

Spillplattform:PC (Windows, OS X, Linux), iOS

Utgivelsesdato: 14. september 2012

Spillmoduser: Enspiller

FTL: Faster Than Light er et rombasert «roguelike»-strategispill i fugleperspektiv. Spillet er utgitt av Subset Games, som består av kun to ansatte. I spillet kontrollerer du mannskapet ombord på et romskip og må kjempe mot fiendtlige romskip på veien mot den galaktiske føderasjonens hovedkvarter for å gi viktig informasjon, som vil sørge for triumf mot opprørerne.

FTL: Faster Than Light genererer en helt ny bane hver gang du starter et nytt spill, men det vil alltid inkludere åtte sektorer med rundt 20 veipunkt i samtlige sektorer. Du kan reise fra veipunkt til veipunkt med romskipet, og ved et hvert veipunkt vil et nytt element vente på deg; enten det er en butikk der du blant annet kan kjøpe bensin, droner eller våpen til skipet, eller fiendtlige skip fra opprørsflåten.

Under slagene mot de fiendtlige skipene må du som spiller delegere mannskapets ansvar, og sende dem til ulike stasjoner på romskipet; enten det er å reparere skader på eget skip, eller skyte mot fienden. Om samtlige i din besetning dør, eller romskipet blir skutt i stykker vil spillet bli tapt, og du må starte på nytt fra start.

Ettersom du kommer lenger inn i spillet er det mulig å skaffe seg et større mannskap, utstyr og oppgraderinger til romskipet. Første gang du spiller igjennom spillet vil kun ett skip være mulig å velge ved start, men flere skip vil låses opp etter hvert som du spiller mer. De forskjellige skipene har blant annet ulike våpen, utseende, og forsvarsmekanismer.

FTL er det første spillet på denne listen med «Overwhelmingly Positive» tilbakemelding på Steam (en andel på 95% eller flere positive anmeldelser).

Bitesize: En gjennomgang av spillet kan ta mellom to og tre timer.

The Wolf Among Us

Utvikler/Utgiver: Telltale Games

Spillplattform: PC (Windows, OS X), PS4/PS3/Vita, Xbox One/360, iOS, Android

Utgivelsesdato: 14. oktober 2013

Spillmoduser: Enspiller

The Wolf Among Us er et grafisk eventyrspill og thriller, som består av 5 episoder. Spillet er spilt fra et tredjepersonsperspektiv, og du som spiller kontrollerer protagonisten Bigby Wolf, som skal undersøke mordet av en kvinne. Spillet finner sted i 1986.

I løpet av spillet vil du være i flere forskjellige tredimensjonale miljøer, slik som en leilighet eller en bar. Der vil du kunne samhandle med forskjellige objekter ved å trykke på dem, og Bigby vil ta vare på det om det kan komme til nytte senere i spillet.

Når Bigby konverserer med andre NPC-er får du muligheten til å velge hva du skal si i form av flere dialogbokser, og det du sier kan få den du snakker med til å danne enten et positivt eller negativt bilde av Bigby. Det betyr også at historien kan endre seg på grunn av det du har sagt tidligere i spillet. Noen ganger kan det bli litt mer hett og actionfylt for Bigby, og da må du som spiller reagere ved å følge instruksen som dukker opp på skjermen og trykke på knappene før tiden går ut.

Bitesize: The Wolf Among Us består av fem episoder. Én episode tar I snitt mellom halvannen time og to timer å fullføre.

To the Moon

Utvikler/Utgiver: Freebird Games

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), iOS, Android

Utgivelsesdato: 1. november 2011

Spillmoduser: Enspiller

To the Moon er et historiedrevet eventyrspill i 2D. Spillet handler om Sigmund Corporation, et selskap som kan bruke teknologi til å endre pasienters minner og skape nye kunstige minner. Det er en prosedyre som kun er lovlig å gjøre på pasienter nær døden, og da gjerne for å la dem oppfylle en drøm som ikke er oppnådd.

Dr. Eva Rosalene og Dr. Neil Watts, ansatte i Sigmund Corp., får i oppdrag å oppfylle den døende Johnny Wyles' siste ønske, nemlig å gå på månen. De to doktorene setter seg inn i en interaktiv samling av Johnnys' minner, og reiser bakover gjennom den døende mannens minner. I teorien skulle de sette inn kunstige minner slik at Johnny kunne være overbevist om at han ikke angret noe før døden tok ham. Ting går imidlertid ikke helt etter planen.

To the Moon har fått fantastiske kritikker for sin historie og det musikalske innholdet. I 2011 vant spillet kåringen for beste historie av GameSpot, og er det andre spillet på denne listen med «Overwhelmingly Positive» tilbakemelding på Steam.

Freebird Games har kommet ut med to andre spill som begge også har blitt veldig godt mottatt. A Bird Story, og kanskje spesielt Finding Paradise, anbefales om To the Moon faller i god smak.

Bitesize: To the Moon fullføres normalt sett på rundt fire timer.

Darkest Dungeon

Utvikler/Utgiver: Red Hook Studios

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4, PS Vita, Xbox One, Nintendo Switch, iPad

Utgivelsesdato: 19. januar 2016

Spillmoduser: Enspiller

Darkest Dungeon er et rollespill og «dungeon crawl» som blander turbaserte slag med bevegelser i sanntid. Som spiller skal du kontrollere et kompani med helter og utforske grottene under det gotiske herskapshuset du har arvet, men i grottene lurer det skumle farer.

Alle heltene har stressnivåer som vil gå oppover jo lenger inn i grottene de beveger seg. En helt med et høyere stressnivå kan få plager som negativt påvirker videre utforsking av grottene. Før du begir deg innover i grottene kan du blant annet kjøpe eller si opp helter, redusere stressnivået, fjerne plager eller restituere dem ved å bruke fasilitetene i den nærliggende bygda. Disse fasilitetene kan også forbedres, slik at du som spiller får mer nytte av dem utover i spillet.

Som spiller kan du rekruttere opptil 25 forskjellige helter, som hver tilhører en av 15 klasser. Helter kan også oppgraderes over tid. Dersom en av heltene dør, vil vedkommende aldri kunne komme tilbake.

Bitesize: Darkest Dungeon har en lang historiemodus, men er enkel å dele opp. En grotte tar som regel rundt en time å gjennomføre.

What Remains of Edith Finch

Utvikler/Utgiver: Giant Sparrow/Annapurna Interactive

Spillplattform: PC (Windows), PS4, Xbox One

Utgivelsesdato: 25. april 2017

Spillmoduser: Enspiller

What Remains of Edith Finch er et mysterieeventyr hvor du som spiller tar kontroll over Edith Finch i førstepersonsperspektiv. Dette er et spill som i hovedsak fokuserer på historien.

What Remains of Edith Finch handler om familien Finch, som er bosatt ved kysten av staten Washington. Familien er blitt kalt Amerikas mest uheldige familie, og familien selv har i lengre tid trodd at de forfølges av en forbannelse. Hvert eneste familiemedlem fem generasjoner tilbake har måttet lide en tidlig død, og i hver eneste generasjon har kun ett barn overlevd lenge nok til å få nye barn.

I spillet tar du for deg Edith Finch, en ung kvinne som returnerer til familiehuset blant annet for å minnes avdøde familiemedlemmer. Hun er det siste levende familiemedlemmet i Finch-familien. Du som spiller må sende Edith ut på et eventyr inne i det gigantiske Finch-huset, mens Edith selv vil guide deg gjennom med sin fortellerstemme. Der vil du finne ut av hemmeligheter og hvordan familiemedlemmene led grusomme skjebner.

Bitesize: What Remains of Edith Finch tar som regel mellom to og tre timer å fullføre.

Refunct

Utvikler/Utgiver: Dominique Grieshofer

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), Xbox One

Utgivelsesdato: 16. oktober 2015

Spillmoduser: Enspiller

Refunct kan fungere som en virtuell stressball. Spillet er et 3D-plattformspill satt i førstepersonsperspektiv. Refunct befinner seg i en by av enkle geometriske figurer omringet av vann.

Målet med spillet er å hoppe rundt på de ulike plattformene i byen til du når en rød knapp. Hver gang du tråkker på en rød knapp vil en ny plattform dukke opp fra vannet med en ny rød knapp på toppen. Samtidig vil også fargen på plattformene endres fra en slags hvit til grønn etter hvert som du hopper på dem. Etter å ha vært på nok røde knapper vil en gul knapp dukke opp på toppen av det som vil bli den siste plattformen. Kommer du til den gule knappen har du vunnet.

Hver gang du starter spillet vil et nytt nivå skapes, så det ikke blir for repetitivt. I Refunct er det ingen tidsfrist, og heller ikke mulig å dø. Du kan spille helt uten press og nyte spillet og dets musikalske innhold i ditt eget tempo. I spillet endres det også mellom dag og natt, og musikken skifter med tiden på dagen.

Refunct er et veldig simplistisk spill på overflaten, men er allikevel det tredje spillet på denne listen med «Overwhelmingly Positive» tilbakemelding på Steam.

Bitesize: Refunct tar ikke lenger enn 30 minutter å spille gjennom.

Gunpoint

Utvikler/Utgiver: Suspicious Developments

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux)

Utgivelsesdato: 3. juni 2013

Spillmoduser: Enspiller

Gunpoint er et snike- og puzzle-plattformspill i 2D. I Gunpoint tar du for deg frilanserspionen Richard Conway. Conway må jobbe for å frikjenne seg selv fra et mord, og som spionen tar du imot oppdrag fra ulike klienter, og som regel handler det om at du skal infiltrere ulike bygninger. For å klare dette må du snike deg forbi vakter, samt omgå sikkerhetstiltak ved å ta i bruk høyteknologisk utstyr. Det høyteknologiske utstyret inkluderer blant annet hansker som gjør at Conway kan klatre på vegger, samt bukser som innebærer at han kan hoppe høyt.

Gunpoint er delt inn i oppdrag, og vanligvis innebærer det å snike seg inn i en bygning for så å hacke en datamaskin, og til slutt ta seg ut av bygningen. Conway kan overleve fall fra store høyder, men kan drepes av ett skudd, så det gjelder å ikke bli sett.

Gunpoint er det fjerde spillet på denne listen med kritikker verdig «Overwhelmingly Positive» på Steam. Spillet har blitt spesielt rost for historien, morsom dialog og bra gameplay.

Bitesize: Gunpoint tar som regel mellom tre og fire timer å fullføre.

Plague Inc + Plague Inc: Evolved

Utvikler/Utgiver: Ndemic Creations

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4, Xbox One, iOS, Android, Windows Phone

Utgivelsesdato: 26. mai 2012

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller (kun PI: Evolved)

Plague Inc-spillene er strategi- og simulasjonsspill i sanntid, der det første spillet kom til mobil i 2012. PI: Evolved, som vil fokuseres på her, er en utvidet versjon og inkluderer flere funksjoner.

I Plague Inc: Evolved kontrollerer du en pest som akkurat har infisert pasient null. Din jobb er å få denne pesten til å utslette hele verden før menneskeheten kommer opp med en måte å kurere den på. Du kan selv velge hvor i verden du ønsker at pasient null skal befinne seg, og må oppgradere pesten i løpet av spillet for at menneskeheten ikke får stoppet den.

Spillet har blitt rost for sin realisme, blant annet av CDC (Center for Disease Control and Prevention). I Plague Inc: Evolved kan du velge å utslette menneskeheten med ti forskjellige sykdomstyper, enten du ønsker å bruke biovåpen, virus, dødelige bakterielle infeksjoner eller rett og slett starte en zombie-epidemi.

Bitesize: Plague Inc kan variere i spilletid, men alt fra 15 minutter til noe over en time virker sannsynlig. Et spill det er underholdende å spille gjennom flere ganger med ulik tilnærming.

Overcooked!

Utvikler/Utgiver: Ghost Town Games

Spillplattform: PC (Windows), PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Utgivelsesdato: 3. august 2016

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller/Samarbeid (lokalt)

Overcooked er et simuleringsspill om matlaging. I Overcooked tar du på deg rollen som kokk på kjøkkenet, og kan være sammen med opptil tre andre spillere. Det er imidlertid kun mulig å spille med andre lokalt, og ikke på nett.

I Overcooked må du og dine venner jobbe mot tiden for å lage mat ut ifra hvilke bestillinger som dukker opp. Deretter må maten serveres og ryddes opp, samtidig som nye bestillinger kommer inn.

Det er 28 forskjellige nivåer i spillet, der samtlige nivåer har et nytt kjøkken å lage mat i. Noen av de forskjellige kjøkkenene kan være svært kaotiske. Ett av dem er delt opp i to forskjellige lastebiler som beveger seg bortover veien i ulikt tempo, som gjør det vanskelig å bytte mellom. Et annet kjøkken befinner seg på et flytende isberg der det er viktig å ikke falle av.

En direkte etterfølger, Overcooked! 2, skal komme i løpet av året, og der skal det være mulig å spille med venner på nettet også.

Bitesize: Overcooked er et spill som er fint å spille i korte perioder. Det er kaotisk, så det koster krefter å spille i lenger tid, og ett nivå varer ikke særlig lenge.

The Binding of Isaac: Rebirth

Utvikler/Utgiver: Nicalis

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4, PS Vita, Xbox One, Wii U, New Nintendo 3DS, Nintendo Switch, iOS

Utgivelsesdato: 4. november 2014

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller/Samarbeid (lokal)

The Binding of Isaac: Rebirth er et roguelike og dungeon crawl-spill I 2D med fugleperspektiv. I spillet kontrollerer du Isaac (kan låse opp flere karakterer ved å spille mer) som har flyktet fra sitt rom gjennom en falldør til kjelleren etter å ha vært låst inne av sin religiøse mor. I kjelleren må du bevege deg fra rom til rom og kjempe mot forskjellige monstre.

Dersom du dør må spillet startes helt på nytt. Spillet er tilfeldig generert når du starter, så det vil alltid være en ny opplevelse å prøve igjen. Gjennom spillet vil du få muligheten til å finne en rekke forskjellige ting, som nøkler for å åpne dører eller skattekister, bomber for å skade fiender eller sprenge vei til nye steder, eller penger som kan brukes til å kjøpe bedre utstyr. Samtidig finnes det en rekke ting i spillet som kan plukkes opp for å oppgradere Isaac, som for eksempel å gjøre deg kjappere, eller skade mer mot fiendene.

Livene til Isaac er vist i hjerter, og når disse når null er spillet tapt. Det er mulig å finne hjerter som øker maks antall liv Isaac har, samt også hjerter som vil regenerere liv.

The Binding of Isaac: Rebirth er det femte spillet på denne listen med en «Overwhelmingly Positive» tilbakemelding på Steam.

Bitesize: The Binding of Isaac: Rebirth kan ta alt fra 45 minutter til et par timer å spille gjennom.

Firewatch

Utvikler/Utgiver: Campo Santo/Panic Inc.

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Utgivelsesdato: 9. februar 2016

Spillmoduser: Enspiller

Firewatch er et førstepersons mysterieeventyr der du kontrollerer Henry. En mann som har benyttet sommeren i 1989 til å komme seg vekk fra livets vanskeligheter.

Som Henry har du fått i oppdrag å være brannvokter i Shoshone National Forest i Wyoming, og er blitt tildelt ditt eget utsiktstårn. Den eneste formen for kommunikasjon du har, er med Delilah, på den andre siden av radioen du holder i hånden.

I skogen begynner det imidlertid å vise seg at alt ikke er helt som det skal. Sammen med Delilah må du finne ut av hva det er som skjer, og hvem det er som stikker kjepper i hjulene dine. I dialogen med Delilah vil du få en mulighet til å velge hva du ønsker å svare henne ut ifra en liste på skjermen, men du har ikke all verdens tid på å bestemme deg.

Firewatch er et historiedrevet spill satt i en relativt åpen verden, men med begrensede muligheter hva gjelder gameplay. Dialogen og historien i Firewatch er det som gjør det til en unik og minneverdig opplevelse, og du begynner fort å føle for karakterene.

Bitesize: Firewatch tar som regel mellom tre og fire timer å fullføre.

Spelunky

Utvikler/Utgiver: Mossmouth

Spillplattform: PC (Windows), PS4, PS3, PS Vita, Xbox 360

Utgivelsesdato: 21. desember 2008

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller (lokal)

Spelunky er et plattformspill i 2D. Spillet kom først ut i 2008 på PC, men det har siden blitt laget en oppdatert versjon med mer høyoppløst grafikk og tilgang på lokal flerspiller.

I Spelunky tar du kontroll over en ukjent eventyrer kjent som «the spelunker». Ditt mål er å utforske tunneler i undergrunnen og plukke opp alt som finnes av verdisaker og gullmynter. Det finnes forskjellige butikker rundt i tunnelene der du kan kjøpe våpen som kan brukes mot fiendene, blant annet menneskeetende planter, edderkopper, flaggermus, slanger og spøkelser.

Banene i Spelunky består av fire nivåer og er tilfeldig generert, men du vil alltid starte på nivå én der det finnes mindre verdifullt utstyr, og for hvert nivå du kommer til vil bedre utstyr og andre typer fiender vente. Dersom du dør må du starte helt på nytt igjen.

Spilldesigner Derek Yu forteller at inspirasjonen til Spelunky kom i store deler fra Super Mario-spillseriene.

Bitesize: En gjennomgang av Spelunky kan variere alt ettersom hvor bra du gjør det, men mellom en time og noen timer er sannsynlig. Det er forsåvidt også mulig å dø etter ett minutt.

Renowned Explorers: International Society

Utvikler/Utgiver: Abbey Games

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux)

Utgivelsesdato: 2. september 2015

Spillmoduser: Enspiller

Renowned Explorers: International Society (RE:IS) er et turbasert strategi- og eventyrspill. Spillet finner sted i det 19. århundre i en fiktiv verden. Som spiller blir du først bedt om å velge en kaptein, for deretter å velge to andre eventyrere. Eventyrerne er delt opp i fire kategorier; Scientists, Scouts, Fighters og Speakers.

Med ditt følge begir du deg nå ut i verden, og hvor du ønsker å gå baserer seg som regel på hvilke eventyrere du har med deg.

Utover i spillet vil du få mulighet til å oppgradere eventyrerne dine, etter hvert som du vinner slag. Slagene i dette spillet er unike, da du ikke nødvendigvis trenger å overvinne fiendene ved hjelp av rå makt. Det er tre stemninger i spillet; aggressiv, vennlig og utspekulert, som fungerer på typisk stein-saks-papir-vis. Du kan bruke disse stemningene til din fordel; enten du ønsker å skremme fiendene vekk med fornærmelser og ydmykelser, eller om du foretrekker å vinne dem over ved hjelp av sjarm og komplimenter.

Etter hvert som du spiller mer vil du få tilgang på flere kapteiner, og i likhet med andre liknende spill er også banene her tilfeldig generert når du starter opp.

Bitesize: RE:IS kan stort sett spilles igjennom en hel gang på under halvannen time.

The Vanishing of Ethan Carter

Utvikler/Utgiver: The Astronauts

Spillplattform: PC (Windows), PS4, Xbox One

Utgivelsesdato: 26. september 2014

Spillmoduser: Enspiller

The Vanishing of Ethan Carter er et mysterie- og skrekkeventyrspill i førstepersonsperspektiv. Spillet finner sted i en åpen verden der du som spiller kan bevege deg rundt etter eget ønske.

I spillet tar du kontroll over Paul Prospero, en paranormal etterforsker. Når Prospero får et fanbrev av 12 år gamle Ethan Carter, blir han inspirert til å ta turen til Ethans hjemby, en liten gruvelandsby i Red Creek Valley, Wisconsin. Prospero skjønner imidlertid fort at ting ikke er som de skal i den lille landsbyen, og da er det opp til deg å etterforske.

The Vanishing of Ethan Carter har blitt rost for å ha en fengslende historie, nydelig grafikk og interessante gåter, men har fått negative kommentarer for sitt gameplay; nemlig at det er for lineært.

Bitesize: The Vanishing of Ethan Carter tar ikke mer enn fire timer å spille seg gjennom.

Solitairica

Utvikler/Utgiver: Righteous Hammer Games

Spillplattform: PC (Windows, Mac), iOS, Android

Utgivelsesdato: 31. mai 2016

Spillmoduser: Enspiller

Kombinasjonen kabal og rollespill høres kanskje litt søkt ut, men i Solitairica har man funnet frem til mekanismer som fungerer. Du velger blant typiske rollespillklasser som kriger, magiker, monk og liknende, som hver foretrekker sin egen kombinasjon av spillets fire typer energier (angrep, forsvar, smidighet og viljestyrke).

Hver klasse starter med fire ulike trylleformularer, som kan være alt fra å ødelegge et kort til å helbrede deg eller skaffe flere forsvarsskjold. Så handler det om å fjerne alle kortene. Om du trekker en firer fra din egen stokk, kan du spille videre ved å fjerne en femmer og en sekser fra bordet, for eksempel. Du kan både gå ned og opp, og om du klarer å få til en lang kombinasjon i løpet av turen din, tjener du ekstra gull. Dette kan brukes til å kjøpe nytt utstyr og trylleformularer.

Spillet starter ganske lett, men blir raskt vanskeligere, og for å komme seg gjennom hele rekken med fiender må du både ha litt flaks og velge riktige kombinasjoner av angrep og utstyr. For hver gang du spiller en runde, bygger du deg opp «wildstone», som igjen kan brukes til å låse opp nye klasser og oppgraderinger til eksisterende klasser, på typisk roguelike-vis.

Vær imidlertid oppmerksom på at Steam-utgaven av Solitairica ikke støtter Steam Cloud, som er litt irriterende, da du ikke får med deg fremgangen din på andre enheter.

Bitesize: En gjennomspilling av Solitairica tar alt fra fem minutter til cirka 45 minutter, litt avhengig av hvor langt du kommer.

Spill som så vidt ikke kom seg inn på denne listen, men som kan være verdt en nærmere titt:

 • Unfinished Swan
 • Abzû
 • FAR: Lone Sails
 • Oxenfree
 • Little Nightmares
 • Gone Home
 • A Story About My Uncle
 • Never Alone
 • Metal Gear Solid V: Ground Zeroes
 • The Beginner's Guide
 • Monster Slayers
 • Dead Age
 • World of Goo
 • Braid
 • The Awesome Adventures of Captain Spirit
 • Magicka
 • Rogue Legacy
 • Banished
 • The Banner Saga
 • Domina
 • Geometry Dash
 • Battleheart 2
 • Command & Conquer: Rivals

Denne listen inkluderer foreløpig ikke spill som har en historiemodus lenger enn fem timer, som for eksempel Bastion, Transistor, Hellblade: Senua's Sacrifice, Undertale og SOMA.

Har du andre gode spilltips - enten til PC, konsoll eller mobil? Del gjerne med deg i kommentarfeltet under!

annonse