Til hovedinnhold

Microsoft lanserer tale-til-tekst på norsk

Både Word og Outlook får funksjonen.

Microsoft

Norge blir første land i Norden som får tale-til-tekst fra Microsoft på eget språk.

Det skjer i stor grad fordi Nasjonalbiblioteket har gitt Microsoft fri tilgang til «flere tusen timer med transkribert tale på norsk», noe som skal ha gjort at utviklingen har gått mye raskere enn den ville uten.

– Samarbeidet med blant andre Nasjonalbiblioteket har vært utslagsgivende for at Norge er første land ut i Norden som får denne tjenesten, skriver Microsoft i en pressemelding.

I Word og Outlook

Tale-til-tekst betyr som begrepet antyder at en maskin kan transkribere lyd til tekst, og det skal skje i sanntid. Funksjonen vil være integrert i Word, Powerpoint, Onenote og Outlook, melder Microsoft. Den vil være gratis og rulles ut i løpet av oktober.

Som standard bruker tjenesten en universell språkmodell, bygget på Microsoft-eide data i skyen. For bruk i et spesifikt miljø kan tale-til-tekst trenes opp og tilpasses til akustikk, språk og uttale, for å gjenkjenne støy fra omgivelsene eller et spesifikt ordforråd, skriver Microsoft.

Diktering på andre språk som svensk, finsk, dansk og nederlandsk vil følge utover vinteren.

Google viste tirsdag frem en ny opptaksapp til Pixel-telefonene sine som kan transkribere lyden den tar opp.
Skjermdump

Google transkriberer rett på mobilen

Tale-til-tekst virker å være i vinden for tiden. Google varslet tirsdag at deres nye Pixel-telefoner vil kunne transkribere lyd i sanntid, uten å benytte seg av data eller maskinvare i skyen.

De skal ha tatt i bruk en ny modell for å behandle språk som de så har krympet i så stor grad at den er i stand til å kjøre direkte på en smarttelefon. Foreløpig kan Recorder-appen imidlertid kun transkribere engelsk, og den er - i det minste foreløpig - også forbeholdt Googles nye Pixel 4 og Pixel 4 XL.

annonse