Til hovedinnhold

Tele2 og OneCall selges til Netcom

Betalte 5,1 milliarder svenske kroner.

Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Det sammenslåtte selskapet vil dermed bli en slagkraftig aktør i det norske mobilmarkedet, der Ice blir eneste utfordrer med eget mobilnett til Telenor og Netcom. Totalt vil Telenor og Netcom ha så godt som alle norske mobilkunder i sitt nett. Utfordreren Ice starter på et par hundre tusen abonnenter og må nødvendigvis satse på å vinne kunder fra konkurrentene om de skal vokse.

Telenor-sjef Berit Svendsen har i dag uttalt til Dagens Næringsliv at Telenor ikke vil reagere dersom Netcom skulle kjøpe Tele2 Norge. Det som imidlertid er klart er at det sammenslåtte selskapet i tillegg til å kunne bli en sterkere konkurrent til Telenor, vil bety at Telenor mister en nasjonal roaming-kunde verdt rundt 750 millioner kroner per år.

2,7 millioner kunder

Ifølge en pressemelding fra Netcom øker Teliasoneras markedsandel på mobilmarkedet i Norge fra 23 til 40 prosent etter handelen. Antallet mobilkunder øker fra 1,6 til 2,7 millioner.

- Størrelse er viktig i mobilmarkedet. Et sterkere og mer konkurransedyktig Netcom er bra for norske bedrifter og forbrukere. Flere kunder vil gjøre at vi kan øke våre investeringer og konkurrere på like vilkår med markedslederen, som fortsatt dominerer med en markedsandel på over 50 prosent. Så godt som alle i Norge vil få høyhastighets mobilt internett i 2016 og det vil bidra til verdiskapning og vekst, ikke minst i distrikts-Norge, sier August Baumann, administrerende direktør i Netcom.

Vil ha flere merkevarer

Baumann garanterer at mangfoldet vil bestå og er trygg på at oppkjøpet er bra for norske forbrukere.

- Vi skal sørge for at kundene kan velge mellom ulike merkevarer med ulik profil, som i dag. Forskjellen er at markedslederen får sterkere konkurranse, noe som vi tror er bra for forbrukerne og hele det norske samfunnet. Stordriftsfordelene som vi nå oppnår skal komme kundene til gode ved at 98 prosent av den norske befolkningen vil ha tilgang til et robust 4G-nett i verdensklasse i løpet av 2016, sier Baumann.

Utfordrer

- I snart 20 år har Tele2 vært en viktig aktør i markedet for telekommunikasjon i Norge. Vi har utfordret stadig skarpere på pris, produkter og tjenester, og vi har hatt som ambisjon å bygge et landsdekkende tredje nett. Vi har bygd opp en effektiv og ambisiøs salgs- og markedsvirksomhet, sterke forbrukerbrands, 1,2 millioner kunder og et eget nett som dekker over 75 prosent av den norske befolkningen. Det er en utvikling vi er stolte av, sier administrerende direktør for Tele2s norske virksomheter Arild Hustad, ifølge en pressemelding fra Tele2.

Kjøpet av Tele2s norske virksomhet fra Netcoms side endrer konkurransesituasjonen i det norske markedet for telekommunikasjon til fordel for forbrukerne og samfunnet, skriver Tele2 i meldingen.

Sterkere konkurranse?

- Det nye sammenslåtte selskapet vil bli en slagkraftig aktør i det norske mobilmarkedet. NetCom vil med tilførsel av Tele2s merkevarer, organisasjon og kundebase kunne by Telenor på vesentlig sterkere konkurranse enn hittil, sier Hustad.

- Sammenslåingen vil føre til et mer jevnbyrdig styrkeforhold mellom aktørene i mobilbransjen og følgelig forbedre konkurransen. Det er bra for våre kunder, og det er bra for norske mobilkunder og næringslivet. Størrelse er viktig for å utfordre markedsleder på like vilkår. En umiddelbar fordel blir raskere utbygging av 4G i hele landet, som igjen vil stimulere til økt verdiskaping og vekst for det norske samfunnet, avslutter Hustad.

Oppkjøpet forutsetter godkjenning av norske konkurransemyndigheter. Det forventes en avklaring senest innen første kvartal 2015.

Kognitiv radio kan gi oss mye bedre mobildatanett:
Utnytter frekvenshull slik at alt blir mer effektivt » (Ekstra)

Mer om
annonse