Tek.no

Nyhet

AMD blåser støvet av RAM-disken

Leverer langt bedre ytelse enn en SSD.

Istockphoto/AMD
11 Okt 2012 16:11

De siste årene har minneprisene vært uforskammet lave, noe som har ført til at mange i dag sitter med datamaskinen stappet full av RAM. I mange tilfeller har nemlig det relle behovet hatt lavere prioritet enn skrytefaktoren.

Om du nå er en av dem som egentlig lurer på hva du skal med all denne minnekapasiteten, er RAM-disk et gammelt stikkord AMD mener du kan pusse støvet av igjen.

RAM hvafforno?

For de uinnvidde av dere, kan vi fortelle at en RAM-disk (eller RAM-drive) er når vi benytter en del av datamaskines systemminne som en harddisk eller optisk enhet. Poenget med dette er naturligvis hastighet – slikt minne er nærmest år og dag raskere enn lagringsteknologier som baserer seg på bevegelige deler. Selv de kjappeste SSD-ene har lite å stille opp mot en RAMdisk.

Men en slik disk har også en stor ulempe: hvis strømmen går, mister du også all informasjonen på RAM-disken.

En fungerende RAM-disk krever dessuten mer enn bare nok minne. Du må også bruke egnet programvare. Og på toppen av den håndfullen av programmer som allerede er lagd for dette, slipper nå AMD sin egen Radeon RAMDisk.

4 GB gratis

AMD Radeon RAMDisk krever at du bruker Windows, og det anbefales at du har 4 GB eller mer minne. Med programvaren kan du fritt opprette en RAM-disk på opp til 4 GB, eller opp til 6 GB dersom du bruker sertifisert AMD-minne.

Ønsker du en større RAM-disk enn dette, er du pent nødt til å benytte en annen løsning, eller betale 18,99 dollar for AMD RAMDisk Xtreme. Da kan du gå helt opp til 64 GB.

Det fine med Radeon RAMDisk er at den enkelt lar deg lagre all informasjonen på RAM-disken til harddisken din når du slår av maskinen, samt sørger for at disken opprettes igjen når datamaskinen starter opp. Du kan da for eksempel installere et ofte brukt program på den disken, og nyte av svært gode lastetider.

Vil du vite mer om AMD Radeon RAMDisk, finner du mer informasjon om nedlasting og oppsett på programmets hjemmeside.

Kilde: SweClockers

Les også
Få lynrask, gratis lagring
Les også
Western Digital vil fylle harddisker med helium
Les også
Supertynn hybridharddisk kommer
Les også
AMD stuper inn i minnemarkedet
annonse

Les også