Nyhet

Obama vil ha en slutt på diskriminering av Internett-innhold

Tar til orde for strengere reguleringer i ny video.

Nettnøytralitet, som i korte trekk betyr likebehandling av alle som levererer innhold over Internett, er blitt et stadig hetere tema. Temaet ble for alvor satt på dagsorden etter at innholdsleverandører som Netflix kritiserte «bompengepraksisen» til nettilbyderne, som går ut på å ta ekstra betalt for å sørge for tilstrekkelig båndbredde for bestemte tjenester.

I mai i år fattet det amerikanske byrået FCC, som regulerer telekommunikasjon, et midlertidig vedtak som åpnet for at denne praksisen kunne fortsette, men åpnet samtidig for innspill fra publikum i det videre arbeidet med problemstillingen.

Obama blir med i debatten

Disse innspillene har det etter hvert blitt svært mange av, og nå ser det ut til at selveste den amerikanske presidenten har latt seg påvirke av det sterke engasjementet til publikum i saken. Som Reuters og Cnet nå melder har Barack Obama kastet seg inn i debatten.

Det gjorde han i form av en appell publisert på Internett av Det hvite hus, hvor han anmodet FCC om å stramme inn på reguleringene for å sikre et fritt og åpent Internett.

– Helt siden Internett ble til har det vært organisert rundt grunnleggende prinsipper om åpenhet, rettferdighet og frihet. Det å forlate disse prinsippene vil sette Internett slik vi kjenner det i fare, og derfor oppfordrer jeg herved FCC til å gjøre alt de kan for å beskytte nettnøytralitet for alle, sa Obama i appellen.

Har ingen formell myndighet i saken

Presidenten sa blant annet at nettilbydere ikke skal ha anledning til å velge hvilke nettsider brukere skal ha tilgang til, og mener også at betalt prioritering, altså det som gjerne kalles bompengepraksisen, ikke er akseptabel. Han påpekte også at Internett i dag er blitt en sentral del av folks hverdag, og at nettnøytralitet derfor er desto viktigere å ivareta.

FCC er imidlertid et uavhengig organ, og Obama understreket at alle avgjørelser i saken til syvende og sist er helt opptil byrået selv å ta. Ifølge presidenten har FFC dog fått inn over 4 millioner kommentarer fra publikum med ønske om beskyttelse av nettnøytraliteten, noe han anmoder byrået om å ta i betraktning.

Barack Obama har for formulert en mer detaljert plan for hvordan han vil bevare et fritt Internett, som du kan sjekke ut på nettsidene til Det hvite hus. Den to minutter lange videoappellen kan du se under.

Nettnøytralitet opptar svært mange: FCC har fått inn rekordmange klager og kommentarer om emnet »

(Kilder: Reuters, Cnet)

Les også
Nå har nettleverandørene startet krigen mot de nye nettnøytralitetslovene
Les også
Internetts frihet reddet med én stemme
Les også
Vil slåss for fritt og åpent Internett
Les også
Stor nettilbyder går til drastiske skritt etter Obamas nettnøytralitetstale
Les også
Det hvite hus ble hacket
Les også
Netflix, Facebook og flere ber myndighetene gripe inn
Les også
Kontroversielt forslag lar nettilbydere diskriminere innhold
annonse