Nyhet

Her er oktobermobilene

Blant godsakene er en ny kjempemobil fra Samsung og et ekstremt kamera fra Nokia.

2013 har vært et hektisk år på mobilfronten, og det ser ikke ut til å roe seg nå på høsten. To av årets definitive toppmodeller er på vei ut i handelen, og i tillegg vil minst én av september-mobilene endelig bli tilgjengelig i større volum.

Nokia slipper kameramonsteret Lumia 1020 i oktober. Samsungs nye, og etterlengtede, Note-modell kommer. Det er verdt å nevne at LGs G2, som vi akkurat testet, endelig er på vei til butikkene i mengder som monner.

Les også: Disse mobilene kommer i salg i september

I tillegg til et lite knippe av årets viktigste telefoner velger vi også å ta med to av årets viktigste dingser i oversikten. Smartklokker er ventet å bli det store i årene som kommer, og i oktober står kampen mellom Samsung og Sony, ved siden av de utallige variantene som dukker opp på spleiseportaler som Kickstarter og Indiegogo.

Til tross for at det foreløpig er uvisst når iPhone 5 vil dukke opp i norske butikker, tar vi med de to nye epletelefonene i denne omgangen. De vil mest sannsynlig komme i salg i oktober eller november.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 1020

Nokia står midt oppi et oppkjøp av Microsoft, og dermed er vi inne i en periode med det som sannsynligvis blir de siste "ekte" Nokia-telefonene på markedet. Den 10. oktober kommer Lumia 1020 til butikkene, og det er en svært så spesiell telefon.

Som de andre Lumia-mobilene er det snakk om en Windows Phone-telefon, med stor og fin skjerm og et pent ytre. Det spesielle med akkurat Lumia 1020 skjuler seg imidlertid på baksiden – telefonen har et kamera som knipser bilder med hele 38 megapiksler.

Den voldsomme oppløsningen, kombinert med god optikk, bildebrikke som er større enn vanlig, og en svært god foto-app gjør at dette er en kameramobil vi har store forventninger til.

Prisen er ventet å ligge rett over 5500 kroner.

Finn beste pris på Nokia Lumia 1020 i Prisguiden
Les mer om Nokia Lumia 1020 i vår sniktitt

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Note 3

Digre mobiler, såkalte phablets, eller brettmobiler, har blitt en greie. Selv toppmodellene som tilbys folk flest har fem tommer store skjermer, og dermed skal det godt gjøres å unngå de store beistene. Noen er imidlertid større enn andre – fortsatt.

En av disse er Galaxy Note 3. Samsungs Galaxy Note-serie var den første serien brettmobiler som virkelig favnet bredt og utenfor den smale nisjen som tidligere hadde kjøpt gigantmobiler fra blant andre Dell.

Også i nyeste generasjon tjener Note-serien som utstillingsvindu for omtrent det som fins av nyere teknologi. Den er blant de aller raskeste telefonene på markedet, kanskje den raskeste, og den er et overflødighetshorn av nyttige og spennende funksjoner.

Dermed legger den seg bedagelig i samme prisområdet som nyheten fra Nokia. Altså i overkant av 5500 kroner.

Finn beste pris på Samsung Galaxy Note 3 i Prisguiden
Les testen av Samsung Galaxy Note 3

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Ace 3

Liten og enkel telefon er ikke hva det en gang var. Samsung Galaxy Ace 3 har fire tommer stor skjerm, to prosessorkjerner og 4G-støtte.

Den har bare 8 GB intern lagringsplass, men veier opp for det med å støtte minnekort inntil 64 gigabyte. Her får du ikke HD-skjerm, eller mange titalls megapiksler. Galaxy Ace 3 ser ut til å være rettet mot ungdom og de som bare vil ha en enkel og grei telefon.

Telefonen vil koste rett over 2200 kroner.

Finn beste pris på Samsung Galaxy Ace 3

Smartklokkene

Vanligvis er denne spalten forbeholdt for mobiltelefoner, og et nettbrett her og der. Denne gangen lemper vi litt på kravene, og tar med to av produktene som på sett og vis markerer begynnelsen på fremtiden, og startskuddet for teknologi man kler på seg – nemlig smartklokkene fra Samsung og Sony.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Gear

Analytikerne venter at det er Samsung og Apple som virkelig vil åpne opp det nye markedet for smarte klokker. Samsung slapp sin deltaker, Galaxy Gear, samtidig med Galaxy Note 3 under årets IFA-messe i Berlin.

Samsungs klokke er en stor og relativt futuristisk affære, med Android i bunn og mange funksjoner. Du kan laste ned apper til klokka, og du kan fotografere med et kamera som er bygget inn i reima.

Vi fikk prøvekjøre Galaxy Gear i Berlin, men ble ikke helt kloke på akkurat hvor god den er å bruke, siden programvaren på de tidlige produktene var litt ustabil. Nå skal imidlertid den ferdige utgaven være rett rundt hjørnet, og alle kan få prøve det Samsung mener er fremtiden.

Finn beste pris på Samsung Galaxy Gear i Prisguiden
Les sniktitten på Samsung Galaxy Gear

Foto: Sony

Sony SmartWatch 2

Men, Samsung slipper ikke alene til bords. Hvis vi tar med Sony Ericsson LiveView, er Sony alt på sin tredje smartklokkegenerasjon. Den nyeste modellen, SmartWatch 2 kommer i handelen om et par uker.

Dette er en ganske annerledes variant enn Galaxy Gear. I stedet for en AMOLED-skjerm har Sony valgt en såkalt transreflektiv LCD-skjerm. Det gjør at klokken ikke må skrike om kapp med solen når det er finvær – i stedet reflekterer den sollyset for å gjøre skjermen bedre leselig. Det skal gi bedre batteritid.

Også Sonys variant er basert på Android og har en rekke innebygde funksjoner. Her får du imidlertid ikke innebygget kamera.

Prisen ser ut til å lande et sted rett over tusenlappen.

Finn beste pris på Sony SmartWatch 2 i Prisguiden
Les mer om Sony SmartWatch 2

Kanskje kommer Apple?

iPhone 5S og 5C er ventet å dukke opp i norske butikker i løpet av oktober eller november. Foreløpig er ikke salgsdatoene bekreftet av Apple.

Foto: Apple

Apple iPhone 5S

Apples nye toppmodell heter iPhone 5S og selges allerede til blodpris gjennom enkelte nettbutikker. En av de nærmeste to månedene er det ventet at Apple vil rulle ut sitt offisielle salg også til de nordiske landene, og da vil nok prisen synke betraktelig, selv om endelig pris ikke er klar ennå.

Den nye toppmodellen likner veldig på forrige modell, iPhone 5, men store deler av innmaten er ny og også menyene har blitt nye siden forrige iPhone-lansering.

Spesielt spennende er enn ny fingeravtrykksensor som langt på vei skal erstatte pin-koder og passord på mobilen og i app-butikken. For de av dere som har ventet på det, blir iPhone nå også tilgjengelig i fargen gull.

Finn beste pris på Apple iPhone 5S i Prisguiden
Les testen av Apple iPhone 5S

Foto: Apple

Apple iPhone 5C

Ved tidligere iPhone-lanseringer har Apple degradert sitt inneværende flaggskip og solgt det som billigmodell. Det er ikke helt det som skjer denne gangen. Den nye iPhone 5C-modellen er for en stor del dagens iPhone 5, men bygget i plast i stedet for metall.

Her kan du velge mellom en rekke spenstige farger, og også her får du et helt nytt menysystem sammenliknet med det som var på telefonen som ble lansert i fjor. Du får imidlertid ikke Touch ID-sensoren som leser fingeravtrykket ditt. Den er foreløpig kun å finne i iPhone 5S.

Hva prisen for iPhone 5C vil bli er helt i det blå, men vi regner med at den vil falle noe så fort Apple begynner å selge den på egen hånd her til lands.

Finn beste pris på Apple iPhone 5C i Prisguiden
Les testen av Apple iPhone 5C

Verdt å nevne

I oktober kommer dessuten Samsungs nye nettbrett, Galaxy Note 10.1 4G 2014 edition (puh!). Brettet med det lange navnet har fått oppdatert skjerm, innmat og design.

Ved siden av det får vi også vite at Samsung vil starte salget av 4G-utgaven av Galaxy S4 Zoom denne måneden. Frem til nå er det kun 3G-utgaven av denne modellen som har vært i salg i Norge

annonse