Til hovedinnhold

Nå kan PC-bransjen bli mindre avhengig av Kina

Japan har gjort viktig funn av sjeldne mineraler.

iStock, 22747927

I produksjonen av nesten all elektronikk, trenger man noen små doser med helt spesielle materialer. Man refererer til disse stoffene som «sjeldne mineraler», og i dag står Kina for nesten 97 prosent av verdens utvinning.

Nå kan det bli mindre av de monopolistiske tilstandene: Japan har funnet store forekomster av disse ettertraktede stoffene, melder The Guardian. Funnet er så stort, at det kan gjøre en hel bransje mindre avhengige av eksporten fra Kina.

Satt opp eksportmurer

I fjor høst satt nemlig Kina opp eksportmurer på disse stoffene, som mangedoblet råvareprisen. Både USA, EU og Japan klaget høylytt, før verdens handelsorganisasjon til slutt satt foten ned og ba Kina fjerne blokaden.

De sjeldne mineralene består av 17 grunnstoffer, som cerium, neodymium og europium. De brukes i alt fra harddisker til TV-er og våpen.

Det finnes faktisk enormt mye av disse stoffene rundt om på jorda, men de er spredt utover store områder. De finnes sjeldent i konsentrerte former, slik at man bare kan grave dem opp. Kina har siden midten av 80-tallet tatt over som den store utvinneren av disse stoffene, en prosess som på landjorda innebærer et en god del negative miljøeffekter.

Funnet under vann

I et videointervju med The Guardian forteller Yasuhiro Kato ved universitetet i Tokyo, at det japanske funnet ligger 5800 meter under havoverflaten i Stillehavet.

Men selv om funnet ligger langt under overflaten, ligger det ikke mye lenger ned, kun tre meter under havbunnen. Kato sier i intervjuet at man i praksis bare trenger å bruke én båt for å få stoffet ut fra leiren, og ta det til land.

Funnet skal være stort nok til å dekke 60 prosent av teknologi-tunge Japans årlige behov, når man får produksjonen i gang.

Ny databrikke er tusen ganger raskere:
IBM har gjort et gjennombrudd med foto-elektriske brikker »

(Kilde: The Guardian, via Extremetech)

annonse