Kunne formatert to PC-er – knuste utstyr for 17 mill.

Amerikansk departement ble litt vel ivrige.

I en nylig sluppet rapport kommer det frem at økonomiutviklingsdepartementet i USA, en seksjon under det amerikanske handelsdepartementet, brukte 2,7 millioner dollar, eller nesten 17 millioner norske kroner, på å unødvendig destruere IT-utstyr. Det er halve IT-budsjettet til departementet.

Hvorfor? Fordi to av totalt 250 maskiner var infisert med skadevare, et problem som i ytterste konsekvens kunne blitt håndtert ved å formatere to harddisker. Det melder Federal News Radio, som peker til en rapport som ble lagt frem for departementet forrige uke.

Trodde angrepet var stort

Den utrolige historien starter vinteren 2011, da departementet fikk beskjed om at det var skadevare et sted i systemet deres. IT-avdelingen kastet seg raskt over problemet, og fastslo raskt at de var utsatt for et nasjonalt angrep som hadde infisert 146 av de 250 maskinene.

For å unngå at angrepet skulle spre seg koblet de øyeblikkelig departementets utstyr fra statens nettverk. De ansatte ble sperret ute fra e-post og andre systemer som senket arbeidsflyten – en avgjørelse som viste seg å være helt unødvendig. E-postserveren hadde nemlig antivirus som ville tatt skadevaren, og rapporten slår fast at nettverket var koblet på en måte som gjorde det umulig for skadevaren å spre seg.

Et konsulentselskap ble leid inn for å rydde opp, som departementet endte med å bruke over 800 000 dollar på. De begynte så å destruere IT-utstyr verdsatt til 170 000 dollar, og de stoppet ikke før søppelbudsjettet til departementet var sprengt.

Rutineproblem

Den totale kostnaden for operasjonen endte til slutt på drøyt 2,7 millioner dollar, en kostnad rapporten slår klart fast at var totalt unødvendig:

– Ødeleggelsen av IT-utstyr var helt klar unødvendig fordi maskinene kun var infisert av helt vanlig skadevare, heter det.

Rapporten peker nemlig til at et annet departement i USA ble utsatt for det samme angrepet, og de ryddet opp på et blunk. Samtidig var det ikke bare datamaskiner handelsdepartementet destruerte for å bli kvitt skadevaren – av alle ting gikk til og med mus, tastaturer, printere, TV-er og kameraer med i dragsuget.

– Vi tar personvern og IT-sikkerhet seriøst, som er grunnen til at departementet reagerte med stor forsiktighet basert på den informasjonen vi hadde, sier en talsmann for økonomiutviklingsdepartementet til Federal News Radio.

Norske politikere har heller ikke et rent IT-rulleblad:
CERN ville bygge massivt datasenter i Norge – fikk aldri svar »

(Kilder: Rapporten, via Federal News Radio og The Verge)

Les også
Skal bygge splitter nytt datasenter i Norge
Les også
– PC-salget vil fortsette å falle kraftig
Les også
Nvidia deler ut dask til konkurrentene
Les også
Så mye sparte de ved å bytte til Linux
Les også
Obama fortalte verden at han vant via Twitter
Les også
Nå kan du vaske tastaturet ditt
annonse