Nyhet

Jordskjelvet har ''rystet'' mobilbransjen

Transistorer basert på halvledermaterialet silisium er en viktig komponent i moderne elektronikk.

Jordskjelvet i Japan målte 9.0 på Richter skala, og skjedde samme dagen som Apple lanserte sitt nye nettbrett iPad 2. Det er imidlertid ikke bare Apples gjennomslagskraft i mediene som ble elektronikkbransjens offer i den tragiske naturkatastrofen.

Betydelige deler av den globale produksjonen av blant annet flashminne og halvlederkomponenter skjer nemlig i Japan.

Mange stengte elektronikkfabrikker

Halvlederkomponenter er de viktigste byggesteinene i mobiler og annen elektronikk basert på mikroprosessorer. Halvlederkomponenten transistoren er hovedgrunnen til at du leser denne teksten på en PC som kan utføre rundt 500 milliarder kalkulasjoner i sekundet, og den er like viktig for mobiltelefoner og nettbrett. Også kondensatorer og dioder er nødvendige komponenter basert på halvledermateriale.

Det største elektronikkrelaterte følget av jordskjelvet er at 60 til 70 prosent av den globale produksjonen av halvlederplater kalt wafer som brukes i alt av brikkesett skjer i Japan. Produksjonen har nå stagnert, og jo senere man får i gang produksjonen igjen jo større blir forskjellen mellom tilbud og etterspørsel på en rekke komponenter.

En analytiker hos analytikerselskapet Merill Lynch mener man har wafer nok til fire-fem måneder normal produksjon av elektronikkprodukter slik situasjonen er i dag.

Hitachi, som blant annet står for stor produksjon av halvledermaterialer, har nå stengt fem fabrikker inklusive hovedfabrikken sin på grunn av skader eller strømbrudd.

Mangel på flashminne?

Toshiba har nå stengt en fabrikk i Japan som står for 40 prosent av den globale produksjonen av NAND-basert flashminne. Det er denne minnetypen vi finner i moderne MP3-spillere, mobiltelefoner, nettbrett, mini-PC-er og i økende grad vanlige bærbare PC-er.

Sony har stengt sin fabrikk der de produserer store mengder litium-ion-batterier, av den typer som i dag brukes i blant annet alle mobiltelefoner og bærbare PC-er.

Renessanse Electronics lager innmat til brikkesett, og går nå på halv kapasitet.

En rekke andre fabrikker som er mindre kjente har også produksjonsproblemer på grunn av katastrofen. I tillegg er det en rekke elektronikkfabrikker som ikke lager mobilrelaterte komponenter som har stoppet produksjonen. I tillegg kan produksjonsstoppen i mange fabrikker ha ringvirkninger som er vanskelig å analysere på forhånd.

Det er ingen tvil om at katastrofen i Japan kommer til å få følger for elektronikkbransjen.

De store har råd til å tape

Vi vet at prisene på elektroniske komponenter som på det meste annet her i verden settes av forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Når tilbudet raser vil etterspørselen trenge på og prisene ut til produsentene vil definitivt øke.

Det er naturlig å tenke at det er kunden som kommer til å ta en stor del av regninga. Jo, det er jo nødvendigvis riktig. Men det er utvilsomt de produsentene som sitter på store pengesekker som ligger best an til å holde prisene nede selv når produksjonsnivået svikter, og dermed må de mindre produsentene avse deler av inntjeninga de ikke egentlig har råd til å avse.

De store er først i køen

Nettstedet ZDNet mener de største selskapene ikke vil ha store problemer med å få tak i de komponentene de ønsker, mens mindre selskaper vil slite med å få tak i de komponentene de trenger for å være konkurransedyktige.

Alt tyder dermed på at de store produsentene får et økt overtak over de små produsentene, både fordi de har råd til å tape penger i en periode mens prisene på komponentene er spesielt høye og fordi de er førsteprioritert av de som leverer komponenter.

Vi tror HP, Samsung, LG, Motorola og Nokia, som er blant verdens 120 største selskaper i ren inntjening, vil stå langt fremme i en kø om komponentene. Disse vil bare rynke på nesen over den høye prisen når de handler komponenter som er umulig å få tak i for andre.

Vi tror Apple har NAND-minne for iPad 2 på lager, samt at de ikke vil ha problemer med å få tak i mer.

Apple har 43 milliarder amerikanske dollar "liggende å slenge", så det sier seg selv at også de er konkurransedyktige i kampen om komponentene.

Huawei og ZTE er kanskje nykommere på terminalsiden i Norge, men med et solid fotfeste på operatørsiden i store deler av verden tror vi leveranseproblemene blir plankekjøring for de to kinesiske gigantene.

Dersom problematikken ved wafer-produksjonen fortsetter i lengre tid kommer absolutt alle produsenter av mobiltelefoner til å merke en vanskelig situasjon der bare de aller rikeste tilverkerne kommer til å få kjøpt få halvlederplatene som lages andre steder enn i Japan til en svært høy pris.

Hvem kan komme til å slite?

Det er de med minst inntjening og minst penger i bakhånd som i størst grad vil merke en tøff leveringssituasjon først.

Sony Ericsson har ikke for vane å egentlig tjene penger isolert sett, men med Sony i ryggen seiler de pent mellom skjærene de også. Vi tror HTC er den produsenten vi kjenner i Norge som kan komme til å merke økte komponentpriser sterkest. HTC tjener bare småpenger i forhold til de nevnte store selskapene, og hvis det blir skikkelig store leveranseproblemer kommer de til å kjenne det i Excel-arkene.

Imidlertid har alle mobilprodusentene vi kjenner til i Norge en såpass sunn økonomi at vi ikke tror noen kommer til å falle utfor stupet på grunn av de økte komponentkostnadene, med mindre mangelsituasjonen på wafer fortsetter i flere måneder, men det er synd at følgene er størst for de minste.

Et annet følge kan være at utviklingen av nye produkter og teknologier bremses mens produksjonen tas opp igjen.

Ubetydelig

Skadeomfanget for elektronikkbransjen kan bli merkbar over hele verden, men vi tror ikke det får veldig stor betydning for mobilmarkedet hvis produksjonen starter igjen tidsnok. Høyere priser på elektroniske komponenter er uansett en ubetydelig bagatell i forhold til alle de andre langt alvorligere følgene av naturkatastrofen.

Einar Eriksen, Journalist i Amobil og Mobilen

Les også
Mann døde av elektrosjokk fra mobil
Les også
– Mobilbransjen møter motstand
annonse