Til hovedinnhold

Nettbrett topper ønskelistene til jul

Bare to ting er mer populært enn forbrukerelektronikk.

Vegar Jansen, Hardware.no

I en undersøkelse fra Respons Analyse, utført på oppdrag fra Stiftelsen Elektronikkbransjen, kommer det frem av forbrukerelektronikk fortsatt står høyt på ønskelistene.

Kun reiser og opplevelser (41 prosent), og penger eller gavekort (33 prosent) er mer populært enn forbrukerelektronikk (24 prosent) å gi som julegave blant nordmenn, viser undersøkelsen. Og i år, som i fjor, er det nettbrett som topper ønskelisten av fysiske gaver.

Hele 21 prosent oppgir derimot at de ikke har noen julegaveønsker, eller at de hvert fall ikke ønsker seg noe spesielt.

Brukes av alle aldersgrupper

Kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen.Foto: Stiftelsen Elektronikkbransjen

Av de som ønsker seg forbrukerelektronikk til jul, er nettbrett desidert mest ønsket, med 22 prosent. På de neste plassene finner vi kjøkkenprodukter (11 prosent), bærbar PC (9 prosent), TV (9 prosent) og mobiltelefon (7 prosent).

Ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen ble det solgt rundt en halv million nettbrett i Norge mellom 2011 og 2012. Bare seks måneder inn i 2103 hadde de registrert samme antall som i hele fjoråret.

– Nettbrett egner seg godt for å surfe med, og brukes i stadig større grad til å styre for eksempel musikk i huset eller smart-TV-en, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen til Mobilen.no.

– Det appellerer også til ulike aldersgrupper, med apper som spill for småbarn, leksehjelp for de litt mer voksne barna, og muligheten til å lese e-post og bruke andre jobbrelaterte tjenester for de voksne, sier hun videre.

Handler julegaver med nettbrett

I en annen undersøkelse, utført av TNS på vegne av Tollpost, kommer det frem at en halv million nordmenn allerede handlet julegaver for omtrent 2 000 kroner hver på nettet.

– Flere velger å handle sine julegaver tidlig hjemme i fred og ro foran PC eller iPad (nettbrett, red.anm), og dermed få pakkene utlevert til et utleveringssted nære hjemmet. Vi leverer allerede nå rekordmange e-handelspakker til de norske hjem, sier markedsanalytiker Kristin Anfindsen i Tollpost Globe i en pressemelding.

Hva er en fin julegave?

Tilbake til Stiftelsen Elektronikkbransjens undersøkelse. De spurte nemlig også hva respondentene syntes var "en fin julegave". Der kommer det tydelig frem at omtanke er aller, aller viktigst, men at færre foretrekker moro-julegaver. Kun én av hundre oppgir at hun eller han ønsker seg myke pakker til jul.

Her er listen:

1. Gitt med omtanke (62%)

2. Personlig (49%)

3. Nyttig (39%)

4. I tråd med ønskeliste (32%)

5. Gitt etter evne (20%)

6. Relevant (18%)

7. Spennende (15%)

8. Noe jeg ikke har fra før (15%)

9. Lang varighet (10%)

10. Morsom (8%)

Ellers kommer det frem at menn bruker i snitt 4 800 kroner på de åtte julegavene de i snitt kjøper i forbindelse med julen. Kvinner bruker i snitt 5 400 kroner på de tretten gavene de kjøper.

Les også: Nå skal "alle" ha nettbrett

(Kilder: Pressemelding Stft. Elektronikkbransjen, Tollpost)

annonse