Til hovedinnhold

Dette er trolig verdens mest krevende datasimulering

Ble kjørt på flere av verdens kraftigste superdatamaskiner.

En av de vanskeligste oppgavene vitenskapen står overfor er å avdekke universets grunnleggende oppbygning, en formidabel oppgave som har gitt opphav til utviklingen av ekstreme teknologiske innretninger, for eksempel det imponerende CERN-anlegget.

Superdatamaskiner benyttes også i forsøket på å løse universets mange gåter. I fjor kunne vi melde at Mira, for tidens verdens femte raskeste superdatamaskin, ble benyttet til å simulere universets utvikling over en periode på to uker.

Nå har forskere tilknyttet det amerikanske forskningsinstituttet Argonne National Laboratory gjennomført en lignende, men enda mer avansert simulering som slukte uhorvelige mengder prosessorkraft. Det melder nettstedet The Verge.

1100 milliarder virtuelle partikler

Prosjektet hadde navnet «Hardware/Hybrid Accelerated Cosmology Code» (HACC) og gikk ut på å lage en særdeles høyoppløst modell av hvordan universets ekstremt kompliserte nettverk av objekter, det «kosmiske nettet», formes og utvides. Hensikten er blant annet å prøve å spore opp den mystiske «mørke materien», som man mener utgjør rundt 25 prosent av universet.

Simulatoren opererte med intet mindre enn 1,1 billioner, altså 1100 milliarder, virtuelle «partikler» som kunne observeres individuelt i simulatoren mens de dannet mønstre og nettverk. Partiklene representerer ikke fysiske partikler, men er snarere «markører» som angir posisjonen til ulike former for masseansamlinger, for eksempel galakser.

Den totale informasjonsmengden er uansett cirka fire ganger høyere enn det tidligere og tilsvarende simulatorer har brukt, og den nødvendige regnekraften ble følgelig rimelig stor.

Ved hjelp av en spesiell programvarearkitektur var simulatoren i stand til å hente prosessorkraft fra hele tre ulike superdatamaskiner samtidig; Titan, Sequoia og den allerede nevnte Mira-maskinen.

Brukte 25 petaflops

På Titan, som for øyeblikket er verdens nest kraftigste superdatamaskin, brukte simulatoren vanvittige 25 petaflops, altså 25 billiarder regneoperasjoner i sekundet.

Dette er nær Titans ytelsesgrense, som ligger på litt over 27 petaflops. Simulatoren som ble kjørt av Mira i fjor hadde til sammenligning kun 10 petaflops til rådighet.

Ifølge forskerne selv presser den nye simulatoren grensene innen HPC-feltet (High Performance Computing), og ennå er prosjektet visstnok bare i startfasen. Mer detaljert informasjon kan du lese her, og sjekk også ut video av simulatoren under.

CERN-anlegget har også store datamengder å ta seg av: Slik håndterer man 100 millioner gigabyte med data (Ekstra) »

(Kilde: The Verge)

Les også
Dette skal være den mest detaljerte simuleringen av universet noensinne
Les også
Skal vinne OL med avansert datateknologi
Les også
Denne «skjermen» gjør digital informasjon til fysiske former
Les også
Se filmen: Slik jobber flere hundre tusen prosessorer sammen
Les også
Street View inntar en av verdens mest avanserte maskiner
Les også
Dette er en av menneskets mest imponerende maskiner
Les også
Kina slår Titan ned fra tronen
Les også
Verdens kraftigste supermaskin blir bedre
Les også
IBM legger ned kraftig superdatamaskin
annonse