Nyhet

Straks kan det komme helt nye skjermkort fra Nvidia

Dette er ryktene vi tror stemmer om «Maxwell».

Tirsdag 18. februar skal Nvidia visstnok trekke sin neste grafikkprosessorarkitektur, Maxwell, ut av hatten, og nå har både priser og tekniske spesifikasjoner dukket opp på nett. Det første skjermkortet som får gleden av den nye arkitekturen er trolig GeForce GTX 750 Ti.

Som navnet indikerer er dette et kort i den lavere delen av prisskalaen. Verstingmodellene med Maxwell-arkitekturen er ikke ventet før senere.

De første Maxwell-brikkene vil få totalt 640 streamingprosessorer, fordelt på fem grupper som Nvidia kaller SMM. Hver av disse gruppene har 128 CUDA-kjerner. Så snart GTX 750 kommer så skal den ha fire SMM-enheter, for totalt 512 streamingprosessorer. SMM-enhetene har også fått fordelt CUDA-kjernene utover fire blokker.

Prisen blir sympatisk

En annen stor forskjell mellom Kepler og Maxwell går på L2-cachen, denne er økt dramatisk, fra 256 KB til hele 2 MB. I tillegg skal prosessoren greie å gjøre unna flere antall instruksjoner per klokkesyklus.

Det ungarske nettstedet Tech2 skal ha kommet over dokumenter som viser både de kommende kortene, og hva disse vil koste. Produsenter som Asus, Zotac, MSI, PNY og Gigabyte har alle valgt å legge seg på 125 euro for de enkleste kortene sine, hvilket innebærer rett over 1000 kroner.

I tillegg til disse kortene vil det kommer mer gjennomførte varianter, med andre kjølere og frekvenser, da til en noe høyere pris.

Lavt effektforbruk

De første rapportene rundt Maxwell gikk ut på at dette var en svært energieffektiv arkitektur, og det ser ut til å stemme bra. Nettstedet VideoCardz kan nemlig melde at GM107, som er det tekniske navnet på grafikkprosessoren, skal ha en TDP på beskjedne 60 watt.

60 watt er mindre enn det en tradisjonell PCIe x16-kontakt kan levere, som er 75 watt. De fleste produsentene vil likevel inkludere en ekstra strømtilkobling, slik at kortet skal være sikret en mer stabil strømtilførsel og ha større muligheter for overklokking.

Dersom vi ser på grafikkmuskler per watt skal Maxwell yte omtrent dobbelt så bra som dagens Kepler-arkitektur.

To generasjoner

Den første generasjonen med Maxwell vil bli produsert med 28 nm-teknologi, og der vil vi finne både GM108- og GM107-kjernene. GM108 vil på sin side bli mer kjent som GeForce GT 840M noe senere.

Enda en del senere igjen får vi 20 nm-teknologien på plass, da i form av GM206, GM204 og GM200, men hvor lang frem i tid dette ligger er ikke kjent.

Fått med deg Nvidias nyeste verstingkort? Møt GeForce GTX 780 Ti »

(Kilde: VideoCardz)

Les også
Hevder Nvidia straks er klar med ny generasjon
Les også
GeForce GTX-sjefen: Det AMD gjør er frustrerende
Les også
Nå skal GeForce GTX Titan bli enda råere
Les også
– Nvidias nye GeForce kommer snart
Les også
Dette er vinneren av skjermkortåret 2013
Les også
Nvidia GeForce GTX 780 Ti: Nå er Nvidia raskest – igjen
annonse