Til hovedinnhold

Knebler ytringsfriheten på Internett

Folkerik EU-kandidat innfører autoritære lover.

nenetus/Shutterstock.com

Internett er som kjent ikke like velkomment i alle land, og blant landene som regnes som «verstinger» når det gjelder sensur og kontroll av Internett finner vi Cuba, Kina, Iran, Nord-Korea, Hviterussland og Syria.

Myndighetene i det store og folkerike landet Tyrkia har heller ikke på noe måte rent rulleblad, og er faktisk de som ifølge Googles «transparency report» hyppigst ber om å få fjernet innhold på selskapets tjenester og utlevert brukerinformasjon.

Kan blokkere uten rettsordre

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ser det nå ut til at Tyrkia mer eller mindre har tatt steget helt ut når det gjelder å kvele den frie, digitale informasjonsutvekslingen på Internett.

Landets lovgivende forsamling har nemlig nå vedtatt nye lover som setter myndighetene i stand til å blokkere tilgang til innhold på Internett med bare fire timers varsel - og det uten noe form for rettsordre i forkant.

De nye lovene gir i tillegg myndighetene anledning til å lagre enkeltpersoners søkehistorikk i opptil to år, og autoriserer dem på toppen av det hele til å benytte spesielle metoder for å omgå ulike typer anonymiseringsverktøy for å få tilgang til informasjon.

Møter skarp kritikk

Ikke uventet har vedtaket allerede høstet skarp kritikk, både fra den politiske opposisjonen i Tyrkia og EU, som Tyrkia for tiden forhandler om medlemsskap med.

Ifølge det største opposisjonspartiet CHP er de nye lovene i strid med grunnloven i landet, og partiet mistenker også at lovene er vedtatt for å blant annet skjule korrupsjon, som er et vedvarende problem i Tyrkia, melder Reuters.

I tillegg har menneskerettighetskommisær for Europarådet, som for øvrig ikke er en del av EU, uttalt at lovene går i motsatt retning av de europeiske standardene. Lovene skal også ha blitt presset gjennom uten at de involverte partene ble konsultert i det hele tatt, noe som er svært problematisk, ifølge kommissæren.

Myndigheter her i gården har også mye å svare for: Nå viser det seg at svenskene kan overvåke norsk nettrafikk (Ekstra) »

(Kilde: Reuters, via GigaOm)

annonse