Lavere utenlandspriser

Representanter fra EUs 27 medlemsland møttes i går i Hannover, Tyskland. Anledningen var den gigantiske elektronikkmessen Cebit, og temaet var prisen på utenlandsbruk av mobilen.
Ifølge avisa International Herald Tribune (IHT) ble det under møtet gjort viktige fremskritt i arbeidet med å senke de til dels grove satsene mobiloperatørene presenterer utenlandske besøkende for når de benytter nettene deres til innkommende og utgående telefonsamtaler.

Billigere sommerferie
EU-kommisær Viviane Reding, som i lengre tid har gått i bresjen for lavere utenlandspriser, var positiv etter møtet og antydet at prisene kan falle allerede innen juli måned.
– For noen måneder siden var ikke medlemmene engang enige om hvorvidt det var behov for å regulere prisnivået. I dag er alle ministrene skjønt enige om at dette er nødvendig, sier Reding til IHT.
Tysklands finansminister Michael Glos bekreftet Redings inntrykk, og sa han har god tro på at en løsning skal kunne være på plass innen utløpet av Tysklands formannskapsperiode den 30. juni.

Motstand blant operatørene
Ikke overraskende møter EU-politikernes initiativ stor motstand blant de europeiske mobiloperatørene som har mobilisert bredt og i disse dager bedriver hektisk lobbyvirksomhet. Mange av dem har på eget initiativ kuttet prisene etter at Reding i fjor startet sin kampanje, og forsvarer seg med at prisene med disse tilpasningene befinner seg på et ansvarlig nivå.
Spania går dessuten inn for at prisendringene skal iverksettes først om ett år. Ifølge en anonym EU-kilde vil en slik utsettelse sikre operatørene en ekstrainntekt på 3 milliarder euro (25 milliarder kroner), skriver IHT.

Mer om
annonse