Tek.no

Nyhet

SMS-en er 20 år

Tekstmeldingen er ennå ikke død, og på mandag feirer den bursdag.

30 Nov 2012 15:28
annonse

På mandag er det 20 år siden verdens første SMS ble sendt.

Det var Neil Papworth i Sema Group som i 1992 sendte den første tekstmeldingen "Merry Christmas" til Richard Jarvis hos den britiske teleoperatøren Vodafone. Meldingen ble sendt over Vodafones GSM-nett.

Innen 12 måneder hadde en rekke mobiloperatører over hele Europa lansert SMS. Den første operatøren som kunne åpne en kommersiell tjeneste for SMS-varsling av talepost-meldinger var TeliaSonera Sverige i 1993, mens Radiolinja Finland (Elisa) var de første til å tilby kommersiell SMS fra person til person.

Telenors informasjonssjef Anders Krokan opplyser til Amobil.no at de var klar med såkalt "mobilterminert SMS" i 1993, det vil si en løsning som gjorde det mulig å sende SMS fra PC og modem til mobil – men ikke fra mobil til mobil.

– Løsningen for å sende fra mobil til mobil hadde vi på plass i 94/95, sier Krokan.

Tok flere år

Det tok imidlertid flere år for SMS å nå kritisk masse, mye på grunn av dårlig støtte for SMS i datidens mobiltelefoner, skriver Informa Telecoms & Media i en pressemelding.

annonse

I begynnelsen var det heller ikke alltid mulig å sende SMS-er mellom mobiltelefoner i ulike nettverk.

I starten var det ikke den helt store interessen for SMS-er blant folk flest, men rundt årtusenskiftet skjøt imidlertid tekstingen fart, og i 2002 sendte mobilabonnementer verden over mer enn 250 milliarder SMS-meldinger.

Fortsatt vekst for SMS globalt

I de siste årene har antallet SMS-er i mange verden gått ned, på grunn av konkurranse fra andre medier, som for eksempel Facebook. Forrige nyttårsaften ble det for eksempel sendt ut "bare" 21,8 millioner tekstmeldinger blant Telenors kunder, som var en nedgang fra 25 millioner året før.

Men globalt fortsetter SMS-trafikken å vokse år for år, ifølge Informa Telecoms & Media.

annonse

Ifølge analyseselskapet vil det i 2012 bli sendt hele 6,7 billioner (!) tekstmeldinger, en økning på 13,6 prosent i forhold til året før.

Les også: – Vil du ha skikkelig svar, bør du sende tekstmelding

Les også
SMSgruppe
Les også
Slik fungerer mobilbetaling med NFC
Les også
Her er den nye SMS-norgesmesteren
Les også
Ny app spionerer på ektefellens SMS-er
Les også
– Ærlig og presist med SMS
annonse

Les også