Til hovedinnhold

Du kan måtte vente to måneder før denne får 4G

Nokias toppmodell må kjøpes på «riktig» måte for å støtte LTE.

Oppdatert: Nokia kontaktet oss i kjølvannet av denne saken. Nå lover de at en oppdatering som gir de ulåste telefonene 4G-støtte senest vil komme i slutten av januar.

Telenor åpnet i går 4G-nettet sitt for bruk med mobiltelefoner. Hvis du allerede har rukket å kjøpe 4G-telefon er det ikke sikkert at du kan bruke 4G i Telenors nett. Operatøren garanterer nemlig bare for telefoner som er kjøpt gjennom deres egne salgskanaler.

Les også: Telenor åpner 4G for mobiltelefoner

Det betyr for eksempel at hvis du har kjøpt, eller kjøper, en åpen Nokia Lumia 920 i dag vil den ikke støtte 4G i det hele tatt. All maskinvaren er der, men du får altså ikke brukt den før Nokia åpner for det i programvaren.

Venter på NetCom

Teknisk ansvarlig i Nokia Norge, Henrik Fagernes, forklarer at begrensningen i Lumia 920 skyldes at ikke begge de store operatørene i Norge har støtte for mobiltelefoner i 4G-nettene sine. Dermed venter Nokia i praksis på NetCom før de åpner slusene for fullt, også for de utgavene av Lumia 920 som ikke selges gjennom Telenor.

– Dette har vi gjort for å sikre best mulig brukeropplevelse for kundene våre, så lenge 4G-nettene ikke er klare. Årsaken til at vi har valgt å gjøre det slik er erfaringer rundt LTE i andre land, sier Fagernes.

Samsungs Galaxy S III 4G selges bare gjennom Telenors kanaler, men telefonen er ulåst og fungerer som en vanlig 3G-telefon i andre nett.
Sonys vanntette Xperia V selges med programvare som skal støtte Telenors 4G-nett enten du kjøper den gjennom Telenor eller ikke.

Oppdaterer når NetCom åpner

Nokia lover videre at Lumia 920 vil få en oppdatering som åpner for 4G kort tid etter at også NetCom åpner for mobiltelefoner i sitt 4G-nett. Oppdateringen skal kunne lastes ned direkte fra telefonen.

Foreløpig er det uklart om oppdateringen ligger klar og godgjør seg til en utrulling mer eller mindre samtidig med at NetCom åpner, eller om det vil bli en liten forsinkelse i etterkant.

– Oppdateringene slippes i puljer gjennom Microsofts oppdateringssystem, men vi forventer at det vil skje snarlig. Telenor har testet og åpnet for 4G i sitt nettverk, og derfor har de fått åpnet for LTE i sine varianter av Lumia 920, men det er viktig for oss at kundene har den samme teknologien i selve telefonen, forteller Fagernes.

Inntil sju måneders ventetid

Det betyr at de som har kjøpt toppmodellen Lumia 920 så langt kan regne med å måtte vente inntil sju måneder før de får brukt maskinvaren i telefonen fullt ut.

Det er mulig å kjøpe en Lumia 920 gjennom Telenor og få den låst opp, men for at opplåsingen skal være gratis må du samtidig tegne binding på et abonnement.

Etter opplåsingen fungerer 4G som vanlig, så lenge du har Telenors SIM-kort i telefonen. Hvis du velger å kjøpe Lumia 920 med Telenors «blå propell» på esken, uten å samtidig tegne binding, må du betale for å få låst opp telefonen.

Les også: Test av Samsung Galaxy S III med 3G

Ukomplisert hos konkurrentene

Vi tok kontakt med Samsung som står bak en av de andre telefonene som lanseres i forbindelse med Telenors 4G-åpning, Galaxy S III 4G.

– Galaxy S III 4G selges bare gjennom Telenor, og alle støtter Telenors 4G-nett. Telefonene er imidlertid ikke låste, så hvis du putter inn et annet SIM-kort går de tilbake til å bli vanlige 3G-telefoner, sier salgssjef i Samsung Norge, Stig-Ove Langø.

Sony Mobile Norge opplyser at deres vanntette 4G-telefon, Xperia V, bare selges med programvare som er tilpasset Telenors 4G-løsning her til lands. Dermed burde det ikke burde spille noen rolle hvor du kjøper telefonen.

– Det er ingen begrensninger på Xperia V. Den spiller ingen rolle om du kjøper den i Telenor-variant eller helt ulåst – alle Xperia V som er solgt i Norge skal virke med 4G på Telenors mobilnett, sier salgssjef Erik Sandsmark i Sony Mobile Norge.

Les også: Sniktitt på Sony Xperia V

Ikke kjøp 4G-telefon i utlandet

Ett unntak er imidlertid dersom du kjøper telefonen fra et nettsted i utlandet. Ikke alle nettbutikker fører norske modeller, og kjøper du fra en butikk med lager i utlandet kan du ende opp med en telefon som ikke har støtte for Telenors 4G-nett – også selv om nettstedet har norsk nettside og priser.

I noen tilfeller kan det være mulig å legge inn innstillinger for å få telefonen til å fungere med Telenors nett, men det fins ingen garantier for at dette vil virke.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier det er for mange ulike 4G-teknologier i bruk til at Telenor kan garantere 4G for telefoner de ikke har solgt selv.

Ingen innstillinger på SMS

Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, forteller at han foreløpig ikke kjenner til planer om noen SMS-tjeneste som likner på den Telenor har for å sende ut 3G-innstillinger i dag.

– De telefonene vi selger gjennom våre kampanjer er testet fullt ut mot vårt nett. Det er kun disse telefonene vi garanterer vil virke med vår 4G. Årsaken er at teknologien ikke er fullt ut standardisert ennå. Når operatører bruker forskjellige løsninger er det viktig at mobilene er testet for det nettet de skal brukes i, forklarer Amundsen.

Vanskelig å reise med 4G

Og mange forskjellige fins det. I 4G/LTE-nett rundt omkring i verden er det brukt hele 40 ulike teknologier. Det betyr ikke bare at telefonene må testes grundig der de skal brukes, men også at det kan medføre komplikasjoner å reise med dem.

En 4G-telefon med programvare for det norske markedet vil ikke nødvendigvis virke i 4G-nettet du tar den med til. Dette er så komplekst at Telenor ikke en gang garanterer at norske telefoner vil virke i Telenors svenske 4G-nett.

Når det er sagt er det neppe ønskelig å ta med seg en teknologi som kan sluke hundrevis av megabyte på svært kort tid til utlandet, når operatørenes utlandspriser er slik de er. Unntaket er selvsagt hvis du investerer i et lokalt SIM-kort der du måtte befinne deg.

Netcom: – Nokia må gjerne vente på oss

Mer om
annonse