Til hovedinnhold

– Derfor går ikke Jorden under

NASA avblåser ragnarok. I 2012. Dette er hva du bør vite.

iStock/17882586

Side 1

[Side3.no]: Apokalypsen, armageddon, dommedag, ragnarok. Jordens påståtte undergang har mange navn.

Den mest populære dommedagsteorien for tiden er knyttet til den beryktede mayakalenderen, som slutter brått 21. desember 2012. De mest ihuga pessimistene tror at det betyr slutten for menneskeheten også.

Ettersom 21. desember 2012 nærmer seg faretruende, stiger temperaturen blant konspirasjonsteoretikerne på nett.

- To milliarder mennesker vil dø. En atomkrig er uunngåelig.

MILLIARDER VIL DØ: Skal vi tro Leland Freeborn er enden nær.Foto: Skjermdump YouTube

Det er spådommen til dommedagsprofeten Leland Freeborn, også kjent som Parowan-profeten, fra Parowan i Utah. Profeten mener han har sett jordens undergang.

- Jeg så soppskyen (etter atombomben journ.anm.). Jeg så skyskrapere som raste sammen. Jeg så mennesker som fikk kjøttet brent av kroppen så det var kun knokler og ben igjen, bedyrer Leland.

Han fikk åpenbaringen etter en flystyrt i 1976, og har siden spådd jordens undergang med jevne mellomrom.

Flere konspirasjonsteorier

Nøyaktig hvordan kloden skal stoppe og snurre for folk flest, er et åpent spørsmål. Gjengangerne er at en dvergplanet er på kollisjonskurs med jorden, at jorden skal begynne å snurre den andre veien, apokalyptiske meteornedslag og ikke minst dødbringende solstormer.

Feilslutninger om solstormer har tidligere fått NASA til å offisielt gå ut å avkrefte at armageddon er på vei, og nå har romfartsorganisasjonen slått på sprinkleranlegget for fullt.

Og det er ikke tvil om at folk setter pris på at de utallige konspirasjonsteoriene blir møtt av en vitenskapelig kalddusj.

Artikkelen «Beyond 2012: Why the World Won't End» på NASAs offisielle nettside ble publisert i midten av november 2012, og er i skrivende stund «likt» over 140.000 ganger på Facebook og videreformidlet nesten 9000 ganger på Twitter.

Og så var det fakta, da

Komboen mayakalender og fiktiv dvergplanet har vist seg å være svært eksplosiv i mange menneskers hjerne.

«Etter 2012: Hvorfor verden ikke vil gå under» er en runde spørsmål og svar, hvor NASA-eksperter tar for seg de mange påstandene og mytene som skal føre til vårt endelikt.

Organisasjonen starter med det mest grunnliggende.

SPØRSMÅL: Finnes det trusler mot jorden i 2012?

SVAR: - Jorden kommer ikke til å gå under i 2012. Planeten vår har klart seg helt fint i fire milliarder år, og ingen anerkjente vitenskapsmenn kjenner til noen trussel mot jorden knyttet til 2012, skriver NASA.

SPØRSMÅL: Hva er opprinnelsen til spådommen om jordens undergang?

SVAR: - Historien startet da det ble hevdet at Nibiru, formodentlig en planet oppdaget av sumererne, er på vei mot jorden. Det var først spådd at katastrofen skulle inntreffe i 2003, men da ingenting skjedde, ble datoen for dommedagen flyttet til desember 2012 og koblet til en av syklusene i den eldgamle Mayakalenderen. Kalenderen slutter på vintersolverv, derfor datoen 21. desember 2012, skriver NASA.

NASA skriver også at det er en feiltakelse at Mayakalenderen slutter i 2012, at i likhet med våre moderne kalendre, avsluttes den i slutten av en periode, og en ny overtar etter det.

- Slik er det også med Mayakalenderen, opplyser romorganisasjonen.

SPØRSMÅL: Er det fare for at jorden vil bli truffet av en meteor i 2012?

BEGYNNELSEN PÅ SLUTTEN: Meteoren for 65 millioner år siden traff jorden omtrent ved byen Chicxulub i Mexico. Krateret ble funnet først i 1978, og har fått navnet Chicxulubkrateret.Foto: NASA

SVAR: - Jorden har alltid vært gjenstand for sammenstøt med kometer og asteroider, selv om store treff er svært sjeldne. Det siste store sammentreffet skjedde for 65 millioner år siden, og da ble dinosaurene utryddet. I dag leter astronomer etter nærgående, store asteroider gjennom kartleggingsprogrammet Spaceguard Survey slik at de vil vil funnet lenge før de treffer jorden. Vi har allerede brakt på det rene at det ikke finnes truende asteroider på størrelse med den som utryddet dinosaurene, forklarer NASA.

NASA kommenterer dessuten at undersøkelsene gjøres helt åpent, og alle resultatene blir publisert på nettsiden Near Earth Object Program.

SPØRSMÅL: Finnes det en planet som heter Nibiru, Planet X eller Eris, som er på kollisjonskurs med jorden?

ENORME KREFTER: Dette er et bilde fra den tredje kraftigste solstormen NASA har registrert. Likevel er ikke solen sterk nok til å sende en ildkule 150 millioner kilometer for å utslette jorden.Foto: NASA
BESKYTTENDE MAGNETFELT: Energi fra solstormer som «blåses» mot jorden blir hindret av jordens magnetfelter, slik denne grafikken illustrerer.Foto: NASA

SVAR: - Nibiru og historier om andre lunefulle planet er internettskrøner. Det finnes ikke fakta som støtter påstandene. Dersom Nibiru eller Planet X var virkelig og på vei mot jorden, ville astronomer ha oppdaget den for flere tiår siden. Og den ville kunne ses med det blotte øyet. Det er tydelig at den ikke finnes. Eris eksisterer, men det er en dvergplanet lik Pluto som vil forbli i den ytre del av solsystemet. Det nærmeste Eris kan komme jorden, er rundt 6,5 milliarder kilometer.

SPØRSMÅL: Hva er polforskyvning? Er det sant at sant at jordskorpen roterer 180 grader rundt kjernen i løpet av dager eller timer?

SVAR: - Det er umulig for jorden å skifte retning på rotasjonen. Riktignok beveger kontinentene seg sakte, Antarktis var nære ekvator for hundrevis av millioner av år siden, men det er irrelevant for påstanden om polforskyvning. Nettsider som hevder dette benytter seg av et salgstriks for å lure folk. De hevder det er en sammenheng mellom jordrotasjonen og jordens magnetiske poler - som forandrer seg fra tid til annen - med en såkalt polaritetsveksling som finner sted omtrent hvert 400.000. år. Etter det vi vet, vil ikke polaritetsveksling utgjøre noen trussel mot livet på jorden. Vitenskapsmenn tror det er svært usannsynlig at polaritetsveksling skjer i de neste årtusener, svarer NASA.

SPØRSMÅL: Utgjør gigantiske solstormer en trussel mot jorden i 2012?

SVAR: - Aktiviteten på sola følger en fast syklus, og topper seg omtrent hvert 11. år. Nær toppene kan solstormer forstyrre satellittkommunikasjonen noe, men ingeniørene designer elektronikken mer og mer robuste overfor utbrudd på solen. Det er ingen spesiell risiko knyttet til 2012. Den neste aktivitetstoppen kommer mellom 2012 og 2014, og er forventet å være helt normal, lik de tidligere syklusene gjennom historien, avkrefter romorganisasjonen.

Obs, artikkelen fortsetter. Det skorter ikke på galninger som har tatt konsekvensen av overbevisningen om at jordens siste stund er kommet. Les mer om det på neste side.

Side 2

Det skorter ikke på fanatikere som mener verden snart går under. Det hele startet da Johannes skrev ned sine dystre åpenbaringer for 2000 år tilbake, og siden har det i grunn gått slag i slag.

En av de mest populære dommedagsprofetiene er som nevn knyttet til Mayafolkets kalender. Hollywood har sågar laget film basert på profetien med John Cusac i hovedrollen.

Leland Freeborn mener altså at jordens undergang er nær, og han er ikke alene.

Selv om de fleste dommedagsgrupper er fredelige og ikke plager andre (bare noen ganger med diverse løpesedler og demonstrasjoner), er det noen som grupper som har gått mer drastisk til verks enn andre.

Kollektivt selvmord

LEDER: Jim Jones var en karismatisk fyr og stiftet People's Temple i 1955.Foto: Jonestown Institute

Ofte ledet av karismatiske lederskikkelser, er det flere dommedagssekter som har valgt å ty til kollektivt selvmord (noen ganger ufrivillig, andre ganger ikke) eller terroristaktige aksjoner mot dem som ikke er helt enig i deres fremtidssyn.

Det mest kjente eksempelet er nok Jim Jones og hans følgere i People's Temple. Stiftet av Jones i 1955 for å kjempe for en mer rettferdig verden, utviklet People's Temple seg til å bli mer og mer en sekt, som blant annet preket at jordens undergang var uunngåelig.

People's Temple etablerte seg etter hvert i Guyana i Sør-Amerika, og grunnla her byen Jonestown i jungelen.

Etter mye negativt fokus fra amerikanske myndigheter, press, anklager og søksmål fra tidligere medlemmer og skattemyndigheter, valgte Jones å iverksette operasjonen «Den Hvite Natt» - en kollektiv selvmordsaksjon som kostet 913 medlemmer livet.

Men dommedagsgrupper herjer fortsatt.

Truet med å sprenge seg selv

Senest i mai 2008 tilbrakte en liten russisk sekt som kalte seg Den Sanne Russisk-ortodokse Kirke et halvt år i huler under jorden i påvente av dommedag.

De truet med å sprenge seg selv i luften dersom noen forsøkte å hente dem ut. To stykker døde i hulen, og sjefen selv forsøkte å ta sitt eget liv da det viste seg at profetien slo feil.

SELVMORD: Leder Jim Jones fikk 913 mennesker til å begå selvmord da presset ble for stort.Foto: Skjermdump YouTube

Dommedagspredikanten Harold Camping er en av dem som har skreket høyest om at jordens undergang er nær. Til tross for at han bommet på datoen tidligere (jorden skulle gå under første gang i 6. september 1994), dristet predikanten seg til å fastslå at den nye og korrekte datoen for jordens undergang var 21. mai 2011.

Selv om ivrige tilhengere hadde kjørt opp mot 480 mil for å få med seg den «enorme hendelsen», bommet Camping enda en gang. Den nye datoen skulle derimot nå være 21. oktober 2011.

Dessverre kom 21. oktober, og ingenting skjedde (om du da ikke regner med president Obamas uttalelse om at amerikanske tropper ville trekke seg ut av Irak innen 2011 var over).

Slukkøret måtte Camping innrømme at han hadde kalkulert feil. Dommedagen måtte vente.

Denne artikkelen ble først publisert på Side3.no.

annonse