Til hovedinnhold

Piratkopiering tillatt i Portugal

Riksadvokaten legger 2000 søksmål på hylla.

iStock Photo

I Portugal har riksadvokaten nylig avvist en sak der en antipiratgruppe klagde inn 2000 IP-adresser med potensielle fildelere til rettsvesenet. Han sier at en IP-adresse ikke nødvendigvis identifiserer en person og at piratkopiering til personlig bruk ikke er i strid med loven.

– Alvorlig situasjon

Saken startet i fjor da medlemmer fra den lokale antipiratorganisasjonen ACAPOR fraktet esker med informasjon om 2000 IP-adresser tilhørende anklagede, ulovlige fildelere til Riksadvokaten.

– Vi gjør alt vi kan for å varsle myndighetene om denne alvorlige situasjonen i underholdningsbransjen, uttalte ACAPOR den gangen, ifølge TorrentFreak.

Planen om å rettsforfølge de 2000 personene bak IP-adressene har imidlertid ikke gått som ønsket. Nå varsler nemlig aktoren i saken at han ikke vil ta den opp.

– Ingen fare når man ikke tjener penger på det

– Fra et juridisk perspektiv anser vi denne oppførselen som lovlydig, selv om brukerne fortsetter å dele filene etter de har lastet dem ned, sier riksadvokaten.

Ifølge riksadvokaten har mennesker rett til gratis utdanning og kultur, samt ytringsfrihet på Internett. Disse tingene burde ikke begrenses i saker der intellektuell eiendomsrett kun krenkes av ikke-kommersielle aktører, mener han.

I tillegg mener han at selv om fildeling til personlig bruk hadde vært ulovlig i hans øyne, måtte innholdsprodusenter og kunstnere likevel ha erklært på egen hånd at slik fildeling ikke burde tillates for sine verk.

Kritiserer IP-bevis

Riksadvokaten avviser også at en IP-adresse kan identifisere en person, i likhet med en rettskjennelse fra USA tidligere i år.

Den portugisiske riksadvokatens kjennelse forteller at en person tilknyttet en IP-adresse ikke nødvendigvis er brukeren som begår overtredelsen, og kun har tjenesten registrert i sitt navn – uavhengig av om han bruker den eller ikke.

– Den enkle veien ut

Lederen av ACAPOR, Nuno Pereira, er naturligvis skuffet over avgjørelsen. Han anklager aktoren for å ta den enkle veien ut.

– Jeg tror personlig at aktoratet bare har funnet en måte å tolke loven på i sin egen interesse. Interessen deres er å slippe å sende 2000 brev, avhøre 2000 folk og undersøke 2000 datamaskiner, sa han.

Med denne saken kan det dermed virke som at portugisiske myndigheter ikke planlegger å straffeforfølge pirater med det første.

(Kilde: TorrentFreak)

annonse