Ubuntu-telefonene klare allerede i oktober
Fra uferdig operativsystem til ferdige telefoner på under ett år.
Det er bare noen uker siden Canonical første gang bekreftet at de jobbet med en Ubuntu-telefon. Nå har selskapet spikret en ambisiøs dato for både operativsystem og telefon. Det skal nemlig være mulig å kjøpe en telefon som kjører Ubuntu fra oktober i år.
Tidsskjemaet virker ambisiøst fordi Ubuntu for telefoner, slik vi fikk se det i januar, virket høyst uferdig. Menyene hadde stort sett god flyt, men telefonene måtte nullstilles i ett sett for å virke skikkelig, og Canonical hadde bestemt seg for at demonstrasjonene bare skulle foregå med egne ansatte som trakterte telefonene.
Telefonene Canonical brukte til demonstrasjonen var Googles forrige referansetelefon, Galaxy Nexus. Systemet vil være tilgjengelig for utviklere som har en slik telefon allerede i slutten av denne måneden.
Les også: Sniktitt på Ubuntu for Phones
Europa og Nord-Amerika?
I en uttalelse til Wall Street Journal sier Canonical-sjef Mark Shuttleworth at de ferdige telefonene vil bli tilgjengelige i to viktige markeder. Akkurat hvilke markeder dette er sier ikke Shuttleworth noe om – denne gang.
Da vi snakket med Canonical under CES i Las Vegas sa selskapet imidlertid at Vest-Europa var det første stedet telefonene ville bli lansert. I sin nylige uttalelse nevnte også Shuttleworth at Nord-Amerika er blant de viktigste markedene for Canonical. Uten å ha noen endelig bekreftelse kan det altså virke som om USA, Canada og deler av Europa vil få telefonene aller først.
Vanskelige markeder?
Det er i tilfelle en litt annen tilnærming enn enkelte andre selskaper har i dag. Så langt har vi blant annet sett Intel som har startet sin satsning i markeder som er på vei oppover. Disse markedene er blant annet India, Kina og Brasil.
Europa og Nord-Amerika er markeder med god tilgang på teknologi, og svært krevende forbrukere. Sannsynligvis er det vanskeligere å slå gjennom for et helt ferskt mobilkonsept i land som har skyhøy adopsjon av dyre Android-telefoner og Apples iPhone-modeller.
Annerledes brukeropplevelse
I sin markedsføring peker Canonical først og fremst på at Ubuntu har en ganske annerledes brukeropplevelse enn andre mobile operativsystemer. Operativsystemet skal ha færrest mulig flater som ikke lar seg trykke på. Selv om nedtrekksmenyen med varslinger kan minne om den vi kjenner fra Android, er det i Ubuntu mulig å svare på meldinger rett fra menyen.
Canonical vektlegger også at applikasjoner skal kjøre likt uansett hvilken skjerm du kjører dem på. Det betyr at applikasjonen du kjører på en PC med Ubuntu skal fungere på samme måte på en mobiltelefon med Ubuntu, med grafiske elementer som tilpasser seg selv.
De fokuserer også på såkalte web-apper. Avanserte nettsider med aktivt innhold skal kunne bli en like naturlig del av menyene i Ubuntu som de vanlige appene som er skrevet for plattformen.
Les også: Gir blaffen i mobilsikkerhet (Mobilen.no)
Snakker godt med serverparken
Shuttleworth fremhever overfor Wall Street Journal at Ubuntu er Linux-basert, og at det derfor er velegnet til å snakke med resten av maskinparken til større selskaper. Linux-baserte løsninger er foretrukket av bedrifter i mange sammenhenger, men spesielt i serverløsninger.
En av fordelene med denne tette koblingen er at Ubuntu-telefonene kan kobles direkte opp mot applikasjonsservere, og på den måten kjøre et bredt utvalg av bedriftskritisk programvare.
Må appellere til brukerne også
Analytikeren Carolina Milanesi i Gartner peker på et mulig problem for Canonical og Ubuntu. Det er en stadig økende trend at arbeidere selv får velge utstyret de skal bruke i jobbsammenheng. Dette er en tilpasning til den enorme populariteten Android-basert utstyr og Apples iOS-enheter har fått på kort tid.
Dermed må Ubuntu i praksis appellere også til de som skal bli sluttbrukerne.
Chris Hazelton i rådgivingsselskapet The 451 Group hevder at Ubuntu-telefoner kan være mest aktuelt for selskaper som setter sikkerhet i høysetet, og der IT-avdelingen fortsatt har stor grad av kontroll på hva slags utstyr de ansatte bruker.
Et annet selskap som vil møte liknende utfordringer er BlackBerry med sitt nye mobile operativsystem.
Les vår sniktitt på BlackBerry Z10 med helt nytt operativsystem her
(Kilde: blogs.wsj.com)