Til hovedinnhold

Smart TV-allianse skal forhindre ny formatkrig

LG og Philips leder an for å utvikle felles plattform.

I fjor høst skrev vi at LG, Sharp og Philips utvikler felles Smart TV, og nå har planene og prosjektet fått en mer konkret karakter.

Gjennom initiativet Smart TV Alliance forsøker LG og TP Vision, som er den nye eieren av Philips' TV-avdeling, å utvikle en felles Smart TV-plattform på tvers av ulike merker. Ideen er at TV-apper skal fungere uansett om det er en LG-TV eller Philips-TV.

Dermed skal det bli enklere for kundene å orientere seg i Smart TV-jungelen, og gjøre det lettere for produsenter å fokusere på ett produkt fremfor å sløse bort tid og ressurser på å utvikle mange utgaver av den samme appen.

En pussig detalj er at Sharp har blitt utelatt fra alle skriverier siden sist, men i en pressemelding hinter Smart TV Alliance til at «flere japanske produsenter» er i ferd med å bli med på kalaset.

Vil unngå krig

Alle de større TV-produsentene fokuserer på å implementere Smart TV-teknologi i sine nye apparater. Med stadig flere Internett-klare TV-er og stadig bedre og mer utbredt nett over hele verden, kan en strategi der hver produsent utvikler sin egen plattform føre til en ny formatkrig.

Tidligere har vi sett kampen mellom Betamax og VHS på 70- og 80-tallet, eller den mer nylige rivaliseringen mellom HD DVD og Blu-ray.

Dette ønsker Smart TV Alliance å unngå ved å skape en plattform som fungerer på alle Smart TV-er, og som til syvende og sist vil sørge for mer innhold til sluttbrukerne. Mottoet deres «build once, run everywhere» innebærer at utviklere bare behøver å lage én app som er kompatibel med alle Smart TV-er.

Å utvikle apper for et langt større publikum fjerner også en del av risikoen forbundet med slik utvikling, og øker beveggrunnen til å delta for entrepenører.

Slippes i år

For å lokke inn nye partnere, har organisasjonen opprettet Smart TV Alliance Consortium, en sammenslutning der ulike parter kan komme sammen for å diskutere definisjoner på tekniske spesifikasjoner og så videre.

Et av målene til alliansen er å gjøre utviklerverktøyet (SDK) fritt tilgjengelig på nettsiden sin, slik at utviklere kan sette i gang med å lage apper. SDK-en er basert på åpne teknologier som HTML5, og den første versjonen, SDK 2.0, er ventet å bli sluppet mot slutten av 2012.

Dermed kan vi begynne å se nye, felles Smart TV-apper fra og med 2013, men det gjenstår å se om alle de større TV-produsentene slenger seg med på lasset.

(Kilde: Pressemelding)

annonse