Nyhet

Piratkopieringen tar et svalestup i Norge

2013 ser ut til å bli et knallår for platebransjen.

Den digitale distribusjonen av musikk fortsetter å vokse i 2013. Nylig kunne bransjeorganisasjonen IFPI melde om at musikksalget på nett har økt i forhold til i fjor.

Ifølge dem viser de samlede salgstallene for første halvår en oppgang på totalt 17 prosent sammenlignet med samme periode i 2012. Det er uten tvil gledelige nyheter for bransjen, som har vært i konstant omstilling etter inntoget av Internett og fildeling mot slutten av 1990-tallet.

Strømming redder skuta

Det digitale musikksalget deles opp i to: nedlasting og strømming. Sistnevnte kategori tar et solid kvantesprang, og har økt utbredelsen med hele 66 prosent på ett år. Ved en tilfeldighet står også musikkstrømming for 66 prosent av det totale musikksalget, mens det kunne skilte med 46 prosent i fjor.

Både digital nedlasting og fysisk musikksalg synker, med henholdsvis 21 og 29 prosent mellom første halvår i fjor og i år. Strømmingen sørger likevel for en markant vekst, og det digitale musikksalget utgjør nå 80 prosent av det totale musikksalget.

Piratkopiering synker

Den siste tiden har markert et viktig skille for musikkbransjen. For første gang på mange år har bransjen opplevd vekst, noe som tilskrives nettopp en økning i det digitale forbruket og lovlige alternativer på nett.

Piratkopiering opplever derimot et kraftig fall, ifølge NTB (via E24). I 2008 ble det piratkopiert 1,2 milliarder låter i Norge, mens i fjor hadde tallet gått ned til 210 millioner. Eksperter trekker blant annet fram tjenester som WiMP og Spotify for å forklare den drastiske nedgangen. Tallene kommer fra bransjeorganisasjonen Norwaco.

Alt er likevel ikke bare fryd og gammen. Den norske interesseorganisasjonen GramArt mener for eksempel at artistene har fått halvert inntekten ved strømming, mens Sony Music mener at saken er mer komplisert enn som så.

Rettighetene til musikken du hører på er ikke billig:
Så mye må Spotify betale platebransjen »

(Kilder: IFPI.no og NTB / E24)

Les også
Her er Twitters helt nye musikktjeneste
Les også
Musikkbransjen vokser takket være Internett
Les også
– Artistene har fått halvert inntekten ved strømming
Les også
Så mye må Spotify betale platebransjen
annonse