Til hovedinnhold
NyhetPlatebransjen avgifts-belegger alle harddisker

Platebransjen avgiftsbelegger alle harddisker

Kopieringsavgiften utvides i Sverige.

Det siste året har svenske forbrukere måtte betale en egen kopieringsavgift på eksterne lagringsmedier. Minnepinner, DVD-plater og eksterne harddisker har blitt opp mot 100 svenske kroner dyrere, slik at rettighetshaverne får en kompensasjon for tapte inntekter på grunn av privatkopiering.

Nå utvides avgiften i Sverige til å også gjelde samtlige interne harddisker og SSD-er, uansett om de står montert eller kjøpes løst til en stasjonære maskin, bærbar PC eller spillkonsoll.

80 kroner dyrere

Det er organisasjonen Copyswede, som representerer rettighetshavere i Sverige, som står bak den omstridte avgiften.

I en pressemelding kunngjør organisasjonen av kopieringsavgiften utvides fra og med 1. september i år til å gjelde datamaskiner med internminne, harddisker, nettbrett og spillkonsoller.

Til det svenske teknologinettstedet Sweclockers.com, bekrefter den svenske bransjeforeningen for elektronikkforhandlere, ElektronikBranschen, at avgiften også gjelder SSD-er og andre flash-baserte lagringsmedier.

Kompensasjonsbeløpet er 1 svensk krone per gigabyte for enheter mellom 2 og 80 gigabyte, mens større lagringsmedier blir avgiftsbelagt med 80 svenske kroner uansett kapasitet. Det er utsalgsstedet som må håndtere og betale den nye skatten, som i praksis gjør alle harddisker 80 kroner dyrere i butikken.

Lov fra 80-tallet

Grunnen til at Copyswede nå kan kreve avgifter på alle lagringsmedier, både interne og eksterne, er at Sverige i 1982 innførte en kassettbånd-skatt. Om du var ungdom på den tiden, husker du kanskje at kasesttbåndene ble aktivt brukt til å kopiere og dele musikk venner i mellom.

Skatten ble da innført som en kompensasjon til rettighetshaveren, slik at svenskene kunne dele musikken venner i mellom – såkalt privatkopiering – samtidig som platebransjen ble kompensert. Det er den samme hjemmelen Copyswede nå lener seg på, fordi de mener at harddisker, SSD-er og minnepinner er «spesielt godt egnet» til å privatkopiere, og at de derfor må avgiftsbelegges.

ElektronikBranschen har nå fått nok, og mener at hele kassettskatt-loven må begraves:

– Ingen stiller spørsmål ved opphavsmannens rett til å få betalt for sitt arbeid. Men å bruke gårsdagens kassettbåndskatt på en ny teknologi, der den unge generasjonen er den største konsumentgruppen, er feil vei å gå, skriver Klas Elm, direktør for ElektronikBranschen, i en pressemelding.

Norge har også fått en ny og IT-relatert lov:
Fra og med denne uken er det utrygt å piratkopiere i Norge »

(Kilde: Copyswede og ElektronikBranschen, via Sweclockers)

Les også
Platebransjen vil avgiftsbelegge mobiler
Les også
Skylagringstjenester kan få kopieringsavgift
Les også
Derfor raidet de Kim Dotcoms hjem
Les også
Piratkopieringen over nett er mindre enn du tror
Les også
Nå må de betale harddiskavgift
annonse