Tek.no

Nyhet

Nå kan du følge med på lynnedslag i sanntid

Artig Internett-tjeneste for de værinteresserte.

jctabb/Shutterstock.com
5 Aug 2014 07:30

Norge er som kjent et land med relativt sterke svingninger i værforholdene og høy meteorologisk uforutsigbarhet, noe som gjør at mange nordmenn er svært opptatt av å følge med på nettopp værutviklingen.

Det finnes allerede mange tjenester på Internett som på ulike måter er relatert til vær og værvarsel, men det finnes også en ganske ukjent nettside som spesialiserer seg på ett bestemt værfenomen mange nordmenn har sett mye av i det siste, nemlig lyn.

Se nedslag i sanntid

Blitzortung.org er en tjeneste som viser lynnedslag fra rundt omkring i verden i tilnærmet sanntid. Dette er mulig ved hjelp av et omfattende nettverk av målestasjoner som sender informasjon om lynnedslagene til en sentral server.

Dette er hva du trenger for å lage din egen målestasjon.Foto: Blitzortung.org

Denne informajsjonen blir deretter visualisert på Blitzortung-siden som animerte ringer på et kart, og det er også mulig å skru på lyd for hvert nedslag. På kartet kan man velge mellom flere ulike regioner, inkludert Skandinavia.

Målestasjonene bygges på frivillig basis av folk som ønsker å være med på å utvide nettverket og gjøre det enda mer detaljert. Foreløpig består mesteparten av stasjonene i Europa, men det finnes også et stort antall i andre deler av verden.

Alle kan delta

Ifølge listen over deltakere finnes det også en rekke stasjoner i Norge, i byer som Trondheim, Skien, Sarpsborg og Sandnes. Langt fra alle stasjonene som er registrert på Blitzortung er imidlertid operative.

Det stasjonene spesifikt registrerer er elektromagnetiske bølger som nedslagene skaper, nærmere bestemt bølger i det lavfrekvente området (VLF-båndet), som sendes over svært lange avstander. Enhetene består i hovedsak av et antennesystem, en VLF-forsterker, en GPS-mottaker og et kontrollerkort.

Hvem som helst kan i utgangspunktet lage disse stasjonene, og delene kan fåes ved å kontakte initiativtakerne bak Blitzortung-prosjektet. Detaljene omkring både stasjonene og prosjektet generelt er gjort tilgjengelige i et omfattende PDF-dokument du kan studere dersom du er interessert i å delta. Det er ingen kostnader eller andre begrensninger på å bli med i nettverket

Det kan være farlig å bruke elektronisk utstyr i tordenvær: Slik kan du fortsette å surfe og se på TV i uværet »

Les også
Trekker du ut kontakten når det tordner?
annonse

Les også