Til hovedinnhold

Apple enige med safirglassleverandør

Stryker gjelden, mot inntektene fra salg.

Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

I det siste har det stormet rundt Apple og selskapet GT Advanced Technologies (GTAT). Sistnevnte inngikk i fjor en avtale med Apple om å levere safirglass. Som motytelse fikk de et enormt lån. Pengene gikk til et nytt produksjonsanlegg i Arizona.

Da det på lanseringsdagen for iPhone 6 viste seg at telefonene ikke var dekket av safiglass likevel, raste GTAT-aksjen. Kort tid senere søkte selskapet om konkursbeskyttelse i det amerikanske rettsvesenet. Selskapet som også er kjent for produksjon av solcellepaneler ønsket å kvitte seg med safirglassproduksjonen.

Apple ettergir gjeld

Hele historien har vært preget av hemmelighold og lite informasjon, og GTAT har henvist til avtaler med Apple som ilegger selskapet strenge bøter dersom de avslører detaljer fra samarbeidet. Fortune.com melder nå at de to selskapene endelig kommet til enighet.

GTAT selger alle ovnene som brukes i produksjonen av safirglass, mens Apple får en andel av pengene og slår en strek over resten av gjelden, en gjeld som skal ligge på rundt 439 millioner dollar i skrivende stund.

GTAT-sjef Tom Gutierrez har sendt ut en uttalelse der han sier at selskapet er fornøyd med avtalen de nå har inngått med Apple, og at den er en viktig del av veien ut av konkursbeskyttelse og til en posisjon der de kan oppnå suksess i fremtiden.

Mye er ukjent

Det er de litt over 2000 ovnene i anlegget i Arizona som skal vekk. Akkurat hvor store inntektene kan tenkes å bli er ukjent, det er heller ikke kjent hvor stor andel Apple stikker av med.

Hva som forårsaket sammenbruddet mellom de to samarbeidspartnerne er heller ikke kjent. En del av vilkårene for oppgjørsavtalen er at innholdet i de opprinnelige kontraktene fortsatt holdes hemmelig.

Det er litt over to uker siden GTAT ba om konkursbeskyttelse. Dermed kan det se ut til at ting er i ferd med å løse seg lynraskt for begge de to selskapene.

annonse