Tek.no

Nyhet

Lansert i 2010 – får Android 6.0 Marshmallow

Nexus S var Googles referansetelefon for Android 2.3 Gingerbread.

Google/Samsung/Shutterstock/Tek.no, montasje
16 Nov 2015 18:30

Nexus-telefonene har siden 2010 vært Googles referansemobiler for Android, og har også vært de aller første enhetene til å bli oppdatert til nyeste versjon av Android. Men på et eller annet tidspunkt sier det stopp også her. I år stoppet det med Nexus 5, som var den eldste av Googles refeansetelefoner til å bli oppdatert til Android 6.0 Marshmallow. Eller?

PhoneArena ser ut til å kunne melde om at dette ikke stemmer helt. Nå har det nemlig blitt utviklet en egen versjon av Android 6.0 Marshmallow til Nexus S, en telefon som opprinnelig ble lansert med Android 2.3 Gingerbread i desember 2010.

Mannen bak løsningen heter Dmitry Grinberg, og utviklet Marshmallow for Nexus S først og fremst for å vise at selv tilårskomne og utdaterte Android-enheter kan kjøre ny programvare – hvis det bare er nok interesse for det.

Slik så det ut da vi testet Nexus S her i Tek for fem år siden. Foto: Einar Eriksen, Tek.no
Fem år med innovasjon skiller disse to Android-versjonene. Foto: Google/Tek.no, montasje

Det er altså ikke en offisiell versjon, men det er allikevel en imponerende bragd – spesielt med tanke på den enorme utviklingen teknologien inni telefoner har hatt på disse fem årene. Med en enkjerners Hummingbird-prosessor på 1 GHz, 512 MB minne (RAM) og en 4 tommers skjerm på 800 x 480 piksler er ikke Nexus S akkurat toppmodellmateriale i dag.

Ikke bare å trykke på en knapp

LG Nexus 5 var den eldste Android-mobilen som fikk den ordinære Marshmallow-oppdateringen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du har en Nexus S liggende og vil prøve ut metoden, finner du fremgangsmåten her. Men ikke forvent noen dans på roser: her må du gjøre alt manuelt. Det betyr at det også kreves en viss kunnskap om hvordan man installerer spesialbygde Android-versjoner, og helst også litt kunnskap om koding. Men for en person med litt teknisk innsikt, er det ifølge Grinberg fritt frem. Han sier dessuten at versjonen skal være stabil, og at alle funksjoner fungerer som de skal. Du kan også laste ned apper fritt fra Google Play, som på en hvilken som helst ny Android-mobil.

Selv om det kanskje er litt komplisert å installere Marshmallow på en Nexus S, var det mer komplisert for Grinberg å finne ut hvordan det i det hele tatt skulle bli mulig.

Det største problemet skal visstnok ha vært at gamle Android-enheter hadde to partisjoner: én for bilder, musikk og personlige filer, og én for selve operativsystemet.

Lagringsplassen var altså delt i to, og Nexus S hadde kun 1 GB ledig for operativsystemet. Altså mye mindre enn det Marshmallow krever. Derfor måtte Grinberg sørge for å endre dette, slik at operativsystemet ble lagret på de resterende 15 GB-ene av lagringsplassen. Etter det, skal det visstnok ha gått relativt greit.

En slik Google-mobil har du aldri sett før:
LG Nexus 5X har neste generasjon Android »

(Kilde: PhoneArena)

Les også
– Android 6 er fantastisk, utrullingen er en fadese
Les også
Nå kommer Android Marshmallow til Nvidias kraft-nettbrett
annonse

Les også