Til hovedinnhold

Her er Telenors nye teknologibombe av en satellitt

Har investert 1,6 milliarder i bedre Internett til sjøs.

Palo Alto/Tek.no: Om få uker skal Telenor skyte opp en splitter ny satellitt i verdensrommet. Der blir den en del av Thor-familien, som allerede jobber med å blant annet gi deg TV over parabol, eller Internett i andre deler av verden.

Thor 7 er navnet på nykommeren, som er produsert i Palo Alto i Silicon Valley, like utenfor San Francisco.

Telenor har investert 1,6 milliarder kroner og fem år med planlegging og bygging i den høyteknologiske innretningen. Den er på størrelse med en minibuss, veier 4,6 tonn og skal snart plasseres i en bane 35 800 kilometer over hodet ditt – der den skal tjenestegjøre i 15 år fremover.

Oddveig Tretterud, direktøren for Thor 7-prosjektet. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Selv om den vil henge høyt over jorda i en geostasjonær bane, skal den levere det som i satellitt-verdenen blir lynraskt bredbånd til alle stedene du ikke kommer til med en fiberkabel, og da hovedsakelig til sjøs. Både båter og oljeplattformer i Nordsjøen vil nye godt av kapasiteten, men Thor 7 er i stand til å dekke hele Europa.

– Thor 7 er jo en mye mer avansert satellitt enn de tidligere satellittene våre. Det er smekk fullt med utstyr inni kassa, og vi har utrolig mange muligheter for ruting av signalet, forteller Oddveig Tretterud, direktøren for Thor 7-prosjektet, til Tek.no.

Se filmen om Thor 7 her. Artikkelen fortsetter under.

Få med deg alle intervjuene og alle bildene fra Thor 7-besøket vårt:
Thor 7-satellitten har slukt milliarder av kroner – nå må den levere » (Ekstra)

Maritimt bredbånd

Morten Tengs, administrerende direktør i Telenor Satallite Broadcasting, til høyre foran Thor 7. Foto: SSL

Satellitten skal drives av Telenor Satallite Broadcasting, et datterselskap i Telenor-konsernet som i seg selv teller 700 ansatte. Vel oppe i bane slår Thor 7 følge med de andre Thor-satellittene Telenor allerede har på plass på én grad vest, og den skal styres fra flåtekontroll-sentralen på Fornebu.

– Dette er en veldig stor dag. Dette er den første reelle vekstsatellitten vi har. Den mangedobler datakapasiteten vår, først og fremst på maritim datakommunikasjon, men også på kringkasting, sier Morten Tengs, administrerende direktør i Telenor Satallite Broadcasting, til Tek.no

Thor 7 kommer med to forskjellige «nyttelaster», som er betegnelsen for settet med utstyr den bruker for å motta, behandle og sende én type signal.

Den ene nyttelasten er for datakommunikasjon, spesiallaget for maritime brukere som skip, mindre båter og oljeinstallasjoner, og skal dekke Rødehavet, Middelhavet, Atlanteren, Norskehavet og Nordsjøen – og landområdene i mellom.

I tillegg har satellitten en egen stråle som går ned til den norske forskningsstasjonen i Antarktis, slik at forskerne kan sende data hjem derfra. Totalt har Thor 7 en datakapasitet på 9 gigabit i sekundet:

– Hver enkelt bruker kan få datarater på flere titatalls megabit per sekund den ene retningen og opptil seks megabit i returretningen. Når jeg sier retur så er det fra brukeren og tilbake til vår jordstasjon, sier Tretterud.

Foto: SSL
Thor 7 under bygging på fabrikken i Silicon Valley. Foto: SSL

Thor 7 har bare fire én meter brede paraboler som skal gi Internett-dekning til europeiske farvann, men likevel har den hele 24 uavhengige «stråler» med datatrafikk som sendes ned til jorda, og det er disse 24 strålene som skaper det totale dekningsområdet. Alle strålene kommer fra individuelle matehorn på satellitten, som sender et signal inn på et spesielt punkt på én av de fire parabolene, slik at signalet fra matehornet reflekteres ned til et spesifikt punkt på jorda igjen.

– Det er matehornene som bestemmer hvordan strålen blir formet og hvor de skal være, sier Tretterud.

Den andre nyttelasten til satellitten er en kringkastingsmodul, som er designet for å avlaste de andre Thor-satellittene med HD- og UHD-sendinger.

Laget i Silicon Valley

John Celli, presidenten i Space Systems Loral. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Det er det Palo Alto-baserte selskapet Space Systems Loral som har produsert satellitten for Telenor. Bare på fabrikkgulvet er det nedlagt flere millioner arbeidstimer i å bygge og teste satellitten, et prosjekt som totalt sett har involvert 2600 mennesker, 25 kilometer kabel og waveguider, hule rør som transporterer radiosignaler, og 82 500 bolter, skruer og skiver.

– Selv om hver enkelt satellitt har forskjellig nyttelast, deler de alle den samme strukturen og plattformen. Det er som et fly, der plattformen er et fly uten passasjerer, sier John Celli, presidenten i Space Systems Loral, til Tek.no.

Selskapet produserer omtrent halvparten av komponentene til satellitten selv, og kjøper resten fra forskjellige underleverandører. En av disse er norske Kongsberg Norspace, som har levert komponenter til Thor 7.

Satellitten er nå helt ferdig bygget og klargjort for å fraktes med et gedigent Antonov-fly til Fransk Guyana i Sør-Amerika, der oppskytningen vil finne sted 15. april om kvelden norsk tid. Det er første gang Space Systems Loral har bygget en satellitt for Telenor, men de har allerede lagt 200 til 250 oppskytninger bak seg.

– Det er selvfølgelig den store tingen alle har ventet på, kanskje spesielt meg, sier en tydelig fornøyd Tretterud.

Få med deg alle intervjuene og alle bildene fra Thor 7-besøket vårt:
Thor 7-satellitten har slukt milliarder av kroner – nå må den levere » (Ekstra)

Vi gjør oppmerksom på at reisen til SSL og opphold var dekket av Telenor.

annonse