Tek.no

Nyhet

Kan aluminiumsfolie gjøre mobilen raskere?

Vi setter et nytt, merkelig triks på testbenken.

Torstein Norum Bugge, Teknofil.no
25 Juli 2015 06:00

Eier du en smarttelefon har du sikkert merket deg hvordan den kan bli ekstremt varm til tider. Som oftest gjør den ekstra varmen at mobilen blir litt ubehagelig å holde, men av og til kan konsekvensene være verre - for eksempel at appen du jobber med tvangsavsluttes fordi telefonen sier den er for varm.

Vi kom nylig over en kreativ og enkel løsning på varmeproblemet, via nettforumet XDA Developers. Der hadde nemlig brukeren Schecter7 bestemt seg for å lage sin egen varmeavleder til mobilen, i form av aluminiumsfolie på innsiden av dekselet.

XDA Developers-brukeren fikk disse grafene da han testet aluminiumsfolie. Kan vi få like godt resultat? Foto: schecter7/XDA Developers

Dette skulle visstnok gjøre telefonen en smule kjappere i svingene, ettersom aluminiumsfolien avleder varme. Problemet med mange moderne mobiltelefoner, er at de utvikler mer varme enn de er designet for å tåle. Når telefonen merker at den blir varm, skrur den derfor ned effekten til prosessoren, for å senke temperaturen. Det er på dette tidspunktet du merker at telefonen går tregt.

I teorien skal den derfor kunne hjelpe telefonen med å kvitte seg med varme slik at den kan jobbe mer effektivt. Det hørtes akkurat så sprøtt ut at vi nesten følte det måtte etterprøves.

Merker vi noen forskjell?

Som sagt, så gjort, og plutselig satt vi der med telefon, deksel og en stor rull aluminiumsfolie. Testen som var lagt ut på XDA Developers-siden brukte en måle-app kalt AnTuTu til å teste ytelsen, så vi fant ut at vi like godt kunne gjøre det samme. Schecter7 testet imidlertid først og fremst Xperia Z3+, som angivelig er kjent blant forumbrukerne som en telefon med varmeproblemer.

Vi hadde ikke en Xperia Z3+ til rådighet, men tenkte at en Xperia Z2 fikk duge. Den er bygget på omtrent samme måte, og har også varmeproblemer når den for eksempel filmer i 4K.

Her er alle delene vi brukte. Et deksel, en telefon og litt folie. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Da Schecter7 utstyrte dekselet sitt med aluminiumsfolie, opplevde han en ytelsesforbedring på 10 prosent når han hadde utstyrt telefonen med aluminiumsfolie. Dette er en ganske oppsiktsvekkende økning hvis det skulle stemme.

Vi kan ikke si at vi opplevde like dramatisk forskjell, men litt forskjell var det da. Først gjorde vi en stabilitetsmåling i AnTuTu, for å finne ut om folien hjalp batteritemperaturen og stabiliteten på telefonen. Da ble resultatet slik:

Her vises en stabilitetsmåling før og etter aluminiumsfolien. Forskjellen i temperatur og stabilitet er tydelig, men ikke veldig stor. Foto: Teknofil.no/montasje

Resultatet var merkbart, men langt fra dramatisk. Derfor var vi desto mer spente på ytelsesmålingene, som ville være den virkelige testen. Hele poenget med å dytte aluminiumsfolie bak telefonen er jo tross alt at den skal bli raskere. Vi gjorde tre tester uten aluminiumsfolie, og tre tester med. Da ble resultatet som følger:

Uten aluminiumsfolie

  1. 37 396 poeng
  2. 37 467 poeng
  3. 37 604 poeng

Med aluminiumsfolie

  1. 38 404 poeng
  2. 38 640 poeng
  3. 38 769 poeng
Ytelsesmåling før og etter aluminiumsfolie. Tallene er merbart annerledes, og det forble de også i to ytterligere tester både med og uten folie. Foto: Teknofil.no/montasje

Det er en liten forskjell, på omtrent 1 000 poeng i AnTuTu – eller omtrent tre prosent. Tallene er i seg selv interessante, men forskjellen er altså ikke dramatisk.

Kan folien virkelig hjelpe?

Med testen unnagjort, er vi nesten nødt til å konkludere med at XDA Developers-brukeren hadde rett – det er en forskjell, og folie i dekselet hjelper. Kilden vår nevner også at i bunn og grunn burde også kobberfolie og annen folie fungere, men at han selv har testet aluminiumsfolie – slik som oss.

Men er det virkelig noen vits i å stappe dekselet fullt av aluminium? Etter den ikke spesielt dramatiske ytelsesforskjellen er vi tilbøyelige til å si nei. Men det kan også være nyttig i visse tilfeller.

Aluminiumsfolien så ikke spesielt lekker ut, men så brukte vi heller ikke mye tid på å tilpasse den til dekselet. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Dersom du titt og stadig nærmest brenner deg på telefonen, eller telefonen er veldig treg, kan det være verdt et forsøk. En del nyere telefoner – slik som for eksempel Xperia Z3+/Z3/Z2 og Galaxy S6/S6 Edge – har som nevnt muligheten til å filme i 4K. Da kan folien forlenge den potensielle filmetiden ved å avlede varme. Telefoner har nemlig en tendens til å tvangsavslutte fotoappen om det blir for varmt.

Rent utover dette er det kanskje ikke så veldig nyttig. Dessuten kan du fort få spørsmål om du er redd for utenomjordiske grønne menn eller mobilsignaler hvis du begynner å kle eiendelene dine i folie. Mobilsignalene fungerte for øvrig selv med folie bakpå, men NFC var det bare å glemme. NFC-sensoren sitter nemlig midt på baksiden av telefonen.

Har du prøvd folietrikset? Kommentér gjerne under om du merket forskjell!

Er du bekymret for at telefonen oppfører seg rart?
Slik kan du sjekke telefonen for fuktskader »

(Kilde: XDA Developers)

annonse

Les også