Tek.no

Nyhet

Her forklares universet på bare åtte minutter

Kjent forsker oppsummerer hvordan «alt» ble til.

YouTube
24 Juli 2015 10:45

Det finnes mye i teknologiverden som er vrient å få skikkelig tak på, som for eksempel virkemåten til kvantedatamaskiner, noe som gjerne gir opphav til pedagogiske, oppklarende videoklipp på nettet.

Selve universets tilblivelse må kanskje sies å være enda vanskeligere å forstå, men nå finnes det et relativt lettfattelig klipp som forklarer også dette – og det på bare åtte minutter. Klippet er lastet opp på YouTube-kanalen MinutePhysics.

Dannet fra ekstreme forhold

«Læreren» i det nye videoklippet er den kjente astrofysikeren Neil deGrasse Tyson, den tidligere programverten for vitenskapsserien «Cosmos», som for øvrig skapte kontroverser blant religiøse i USA.

Den kjente astrofysikeren Neil deGrasse Tyson forteller deg hvordan universet ble til på åtte minutter. Foto: National Geographic Channel

I videoen, som har fått navnet «A Brief History of Everything», forklarer Tyson hva som skjedde helt i begynnelsen da universet ble dannet for cirka 13,7 milliarder år siden, og hvordan det utviklet seg videre derfra. Hvordan biologisk liv, inkludert mennesker, oppstod er også tatt med.

Helt i begynnelsen var all masse, energi og rom ifølge Tyson konsentrert i ett, enkelt punkt som var tusen milliarder ganger mindre enn tuppen på en nål. På det tidspunktet var temperaturen ufattelig høy, nærmere bestemt 1030 Kelvin.

Utvidet seg og kjølte seg ned

Dette gjorde at de grunnleggende kreftene i universet; gravitasjon, elektromagnetisme og den sterke og svake kjernekraften – utgjorde én enkelt helhet, og de fysiske lovene slik vi kjenner dem i dag eksisterte ikke.

Etter hvert begynte universet å utvide seg samtidig med at temperaturen sank, noe som førte til at kreftene separerte seg fra hverandre. Dette dannet igjen grunnlaget for de fysiske lovene. Resten av den fascinerende forklaringen kan du altså i YouTube-klippet, som du også finner under.

Det gjøres stadig fremskritt i utforskningen av universet: Nå har menneskeheten omsider vært i nærkontakt med Pluto »

(Via Engadget)

Les også
3,2 gigapiksler!
Les også
Her er verdens største radioteleskop
Les også
Jakter på metaller i verdensrommet
Les også
Ny video lar deg «fly» over Plutos overflate
Les også
NASA vil utforske fjern måne med ubåt
Les også
Kreasjonister er i harnisk over «Cosmos»
annonse

Les også