Er dette en god idé?
Kontaktlinser skal la deg zoome ved å blunke,
En forskningsgruppe ved Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Sveits har utviklet en 1,55 mm tykk kontaktlinse som lar brukeren zoome ved behov, skriver nettsiden Medgadget. Linsene kan gi 2,8 ganger forstørrelse, og aktiveres eller deaktiveres ved at brukeren blunker.
Nå tenker du kanskje at dette må være perfekt for din indre Sherlock Holmes, slik at du kan undersøke små og store spor uten å finne frem hverken lesebriller eller forstørrelsesglass, men så enkelt er det dessverre ikke. For at kontaktlinsene skal fungere må de brukes sammen med et par spesielle, elektroniske briller som aktiverer eller deaktiverer forstørrelsen.
Håpet er at dette kan hjelpe personer med sterkt redusert syn, og da særlig personer med makuladegenerasjon (AMD), en øyesykdom som svekker skarpsynet. Sykdommen rammer ofte eldre, og kan for eksempel gjøre lesing svært vanskelig.
Var du forsiktig under solformørkelsen i går? Solformørkelser kan ødelegge både synet og kameraet »
Speilteleskop i miniatyr
I følge pressemeldingen fra EPFL fungerer linsene som et speilteleskop i miniatyr, der små speil i linsen påvirker lyset som går gjennom slik at det brukeren ser er forstørres. Systemet er bygd opp av nøye tilskjærte biter av plast, reflekterende aluminium og polariserende belegg. I tillegg går det luftekanaler med en diameter på 0,1 mm gjennom linsene for å sikre øyet oksygen.
Når brukeren blunker med det høyre øyet aktiveres forstørrelsen, ikke ved at brillene slår på noe i linsene, men ved at brillene er polariserte, og slipper gjennom det «forstørrede lyset», eller det «uforstørrede lyset» ettersom brukeren slår det av og på. Med et lite lys og en lyssensor kan brillene registrere blunking, og skal kunne skille den vanlige, ubevisste blunkingen fra bevisst blunking.
Det er i dag vanlig med spesialbriller for personer med AMD, men på disse er et ekstra forstørrelsesfelt montert omtrent midt på brilleglassene. De ser gjerne ut som briller med en liten kikkert montert utenpå, noe som ifølge EPFL kommer i veien i sosiale situasjoner.
Linsene vil nok føles mindre i veien for brukeren, men det gjenstår enda en del arbeid med prototypen forskerne har utviklet, både innen brukerkomfort og optisk kvalitet.
Det foregår mye interessant forskning på mange ulike felt, for eksempel så har Japanske forskere greid å sende elektrisk strøm med mikrobølger»
(Kilder: Medgadget, pressemelding, Nhi.no)