Nyhet

Vi venter på Intels neste prosessor, men den kan være forsinket

«Skylake» byr på trådløs bærbar-lading og bedre ytelse.

Intel skal være klare til å lansere sin nye store prosessorarkitektur, Skylake, for stasjonære datamaskiner en gang på sensommeren. Det tyder lekkede dokumenter fra kinesiske VR-Zone på.

Intel var tidligere ventet å slippe sine første Skylake-prosessorer i løpet av andre halvår, men tidsrommet skal altså ha blitt forskjøvet med et par måneder til en gang mellom august og oktober ifølge ryktene.

Dette skal angivelig være lekkede lanseringsdokumenter fra Intel. Foto: VR-Zone

Det Intel imidlertid skal ha bekreftet så sent som før helgen er at Skylake for bærbare maskiner fortsatt er i rute – og altså blir å finne i form av de strømgjerrige Core M-variantene mot slutten av året og som ULV Core I-modeller i starten av 2016.

Med det gir Intel de nylig sluppede Broadwell Core M- og Broadwell Core I-prosessorene ganske nøyaktig ett år på ytelsestronen før de blir avløst av Skylake.

Enda bedre batteritid

Ifølge Fudzilla – som skal ha fått hendene sine på litt data fra Intel – ser det ut til at Skylake Core M-prosessorvariantene skal bli enda mer strømgjerrige.

Intel mener de nye Skylake Core M-prosessorene vil kunne gi hybrider og ultrabærbare maskiner opptil 35 prosent lengre avspilling av HD-video i forhold til den nåværende Broadwell Core M 5Y10-brikken, som blant annet finnes i Asus’ vifteløse Zenbook UX305.

Tilsvarende energibesparelser vil kunne sees også for ULV-versjonene av Skylake Core I, hevdes det.

Dette er Skylake

Skylake-prosessorene skal produseres med 14-nanometersteknikk og skal passe inn i den nye LGA 1151-sokkelen.

  • Trådløs lading: Bærbare datamaskiner med Skylake-plattformen vil nye godt av en innebygget trådløs ladeteknologi kalt Rezence. Teknologien er basert på magnetisk resonans. Rezence skal gjøre det mulig for maskinen å lade gjennom for eksempel en ladeplate som kan integreres i skrivepulten din og levere 50 watt på inntil fem centimeters avstand.
  • Raskere DDR4-minne: Skylake-plattformen blir først ut til å tilby støtte for dobbeltkanals DDR4 minne. Den nye minnetypen fokuserer på to områder: bedre strømsparing og høyere hastigheter med tilhørende økt ytelse. Mens dagens DDR3 krever 1,5 V trenger ikke DDR4 mer enn 1,2 V, noe som vil komme deg til gode i form av mindre varmeutvikling.
    En ny strømsparingsfunksjon lar også minnebrikkene gå i sovemodus når de ikke er i bruk. DDR4 vil støtte opptil dobbel overføringshastighet sammenlignet med forgjengeren, men vil være bakoverkompatibel.
  • Bedre diskytelse: Om diskytelsen din allerede stanger i taket kan du videre se frem til SATA Express' inntog med Skylake. Denne standarden skilter med overføringshastigheter på inntil 16 Gb/s – noe som er over 2,5 ganger raskere enn dagens SATA 3.0-standard.
  • Kraftigere grafikk: Skjermkortgrensesnittet PCI Express 4.0 kommer også på plass – i første rekke på enkelte entusiast-hovedkort som er ventet senere –noe som effektivt vil doble båndbredden i forhold til PCIe 3.0. Intel gir dermed Nvidia og AMD fritt spillerom til å lansere enda kraftigere skjermkort.

Det er uvisst hva den lille Skylake-forsinkelsen skyldes, men Digitimes spekulerer i om det hele ikke kan sees i lys av at Intel ikke ønsker å ødelegge for salget av den svært forsinkede Braodwell-prosessoren de akkurat har fått ut dørene. Den overlegne konkurransesituasjonen selskapet befinner seg i overfor konkurrenten AMD, som mer eller mindre har meld seg ut av ytelsesracet, kan også ha sin det av «skylden».

Det ligger an til et rotterace om trådløs lading:
Vi har sett på de ulike konkurrentenes styrker og svakheter (Ekstra) »

(Kilder: Fudzilla 1, 2, 3, Digitimes)

Les også
Moores lov holder litt til
Les også
Neste år skal selv din bærbare PC lades trådløst
Les også
– Neste generasjon fra Intel kommer til neste år
Les også
Intel har røpet spesifikasjonene på Haswell-arvtakeren
annonse