Til hovedinnhold

Lenovo med mer «crapware»

Brukte «BIOS»-funksjon for å installere seg automatisk ved oppstart. Nå er fiksen her.

Lenovo

Tidligere i år ble det stemningen amper da det ble kjent at Lenovo hadde PC-er med adware. Skandalen ble kjent som Superfish, og selskapet tok etterhvert og fjernet programmet fra sine nye forbruker-PC-er.

Nå har en ny tilsvarende situasjon kommet frem i lyset. Denne gangen er det program ved navn Lenovo Service Engine (LSE) som får oppmerksomhet. Tidligere i år oppdaget Lenovo at dette programmet var sårbart og valgte derfor å fjerne programvaren fra sine bærbare og stasjonære maskiner den 31.juli.

Endringen har gått klar av medias søkelys frem til nå, hvor blant annet Ars Technica har fått snusen i endringen, og programmet viser seg å ikke være spesielt enkelt å bli kvitt.

Gjelder en rekke PC-er

LSE-programmet skal ha blitt installert på maskiner som ble produsert mellom 23. oktober 2014 og 10. april 2015. Grunnen til at dette programmet viser seg å være vanskelig å bli kvitt er at Lenovo bruker Windows-funksjonen Windows Platform Binary Table (WPBT), hvilket betyr at programmet hentes inn under oppstart.

Dermed er fjerningen av LSE betydelig vanskeligere enn å bare gjøre en formatering av maskinen og foreta en nyinstallasjon.

Etter at svakheten ble kjent endret Microsoft sikkerhetsforskriftene for bruken av WPBT tidligere i sommer.

Sender systemdata til servere

LSE-programmet har som oppgave å sende systemdata til selskapets servere første gangen den kobles mot Internett. Informasjonen inneholder en unik system-ID og region.

I tillegg har LSE som oppgave å hjelpe brukere av enkelte bærbare maskiner å laste ned One Key Optimizer, en optimaliseringsprogramvare.

Lenovo har laget et verktøy som skal bistå deg med å fjerne LSE, men dette må du laste ned manuelt. Her anbefales det samtidig at du oppdaterer maskinvaren til maskinen din først. En slik oppdatering vil også angivelig sette en stopper for LSE.

Her kan du se om din maskin er blant de berørte.

Ikke hørt om Superfish?
Her kan du lese hva skandalen dreide seg om »

(KIlde: Ars Technica, Digi)

annonse