Til hovedinnhold
NyhetDel 1: Slik gikk spådommene for 2013

4G-trøbbel og fleksible skjermer?

Det er duket for skivebom og fulltreff når spådommene for 2013 skal oppsummeres.

Shutterstock/absolutimages: 157895525

Hvert år forsøker vi å se inn i mobilfremtiden. Det har vi som regel vekslende hell med, men så er det også en del av moroa å oppsummere i etterkant. Så, hvordan gikk årets spådommer?

Her finner du spådommene for året som har gått

Foto: Shutterstock/Christian Delbert: 90636742

1. 4G-trøbbel når NetCom åpner

Vi ventet at NetComs lansering av 4G for mobiler ville by på trøbbel for brukerne, ettersom tidlige 4G-telefoner måtte testes ganske grundig for å få fungerende programvare til hver enkelt operatør.

Denne spådommen ser ut til å være en solid skivebom. Ikke fordi vi vet med sikkerhet at mobilbrukerne ikke har hatt problemer, men fordi vi rett og slett ikke har hørt om konkrete tilfeller av dette.

Det er verdt å nevne at NetCom ventet ganske lenge før de lanserte tjenesten for mobiler – først 6. juni, nøyaktig seks måneder etter Telenor, åpnet NetCom for mobiler i 4G-nettet sitt. Innen den tid var 4G-støtten kraftig forbedret i de fleste mobiler, med tanke på enkel roaming utenlands, eller bytte mellom operatører.

Også Samsungs Galaxy S4 har flere innebygde sensorer enn vi er vant til å finne.Foto: Sander Dyrop, Amobil.no

2. Nye måter å bruke telefoner og nettbrett på

Vi regnet med at 2013 ville bli et år der nye typer sensorer ville dukke opp i mobiler, og at disse ville føre til nye måter å bruke mobilen på.

Nye sensorer har vi fått flere av, og det har dukket opp nye måter å bruke de vi alt har på. Samsungs Galaxy S4 kom med innebygget hygrometer, og temperaturmåler. Dette er ikke hverdagslige sensorer i mobiltelefoner. De blir brukt i enkelte av Samsungs egne apper, og det har dukket opp tredjeparts apper som benytter seg av dem.

Måten Bluetooth Smart brukes på, har også fått store endringer i år. Apples iBeacon-system skal for eksempel kunne gi deg tilbudsinformasjon rett på telefonen, når du spaserer forbi en bestemt hylle i en butikk.

En annen sensor som har havnet i manges lommer i år, er fingeravtrykksensoren. Riktig nok hadde Motorola en modell med fingeravtrykksleser for noen år siden, men da Apple integrerte teknologien i iPhone 5S, ble den med ett aktuell for svært mange.

Mange av sensorene som har dukket opp i år, har ikke fått noe enormt publikum ennå, men når først teknologien er på plass, og ikke koster for mye, er det lite trolig at den rekker å forsvinne igjen, før noen har tatt den i bruk. Vi konkluderer med at dette punktet stemte ganske greit.

LG G Flex har fleksibel skjerm, og kan bøyes paddeflat, selv om den egentlig er buet.Foto: LG

3. Fleksible skjermer

Vi spådde at det ville komme fleksible skjermer på markedet, og at disse ville tåle mer, men ikke by på de ville formfaktorene vi har sett designere vise frem så langt. I tillegg regnet vi med at det ville være Samsung og minst én annen produsent som ville komme med teknologien.

Stort mer blink er det kanskje ikke mulig å treffe. Både Samsung og LG har lansert mobiler med fleksible skjermer. Begge telefonene ser ut som helt vanlige telefoner, foruten en svak bue i skjermen.

LGs variant, G Flex, kan i tillegg bøyes flat, uten å stryke med(Video nederst i saken).

4. Vanntette mobiler

Krystallkulen vår fortalte oss at LG, HTC og Samsung ville ha hver sin vanntette smarttelefon før året var omme. Dette skulle også være relativt ordinære telefoner, og ikke de spesialbygde monstertelefonene vi kjenner fra tidligere.

Krystallkulen vår løy! Når året skal oppsummeres står vi igjen med treff på én av tre. Samsung har sin Galaxy S4 Active, som oppfyller kravene, men hverken LG eller HTC har telefoner i porteføljen som er både vanntette og godt spesifiserte.

Dermed registrerer vi at Sonys konkurrenter lar selskapet få ha satsningsområdet sitt i fred. Vi tror kanskje dette er et ustrategisk valg av HTC og LG. Vi applauderer uansett spesielt Sony, men også Samsung, som begge har innsett at folk flest ikke bor midt i Sahara.

I alle tilfeller – en fullverdig skivebom.

5. Skjermer som virker uansett

Spådommen vår på tampen av fjoråret lød som følger; stadig flere telefoner vil få skjermer som virker selv om de er våte, og teknologien vil ikke lenger være forbeholdt mobiler som tåler vann i utgangspunktet.

Atter en skivebom. Mens de supersensitive skjermene som virker med hansker har blitt langt mer utbredt i år, har ikke det samme skjedd for såkalt "wet finger tracking", altså skjermer som fungerer med våte fingre.

Vi har altså telefoner som tåler regnvær godt, men enn så lenge er det få av dem som vil fungere skikkelig i klassisk, norsk monsunregn.

Del 2 kommer på søndag

Vi oppsummerer resten av spådommene for 2013 i del 2 som kommer i morgen. Hvilke av dine spådommer tikket inn i 2013? Del overraskelsene og gjespene i forumtråden under.

annonse