Tek.no

Nyhet

Leker som beskytter barna

16 Feb 2007 14:31

På den store messen American International Toy Fair i USA har det blitt vist fram en rekke mer eller mindre pedagogiske leker. En tydelig tendens går ut på at barna skal innlemmes i stadig mer teknologi.

Med teknologien følger det også en del farer, spesielt er internett regnet som den store stygge ulven. Mange vil at barna skal kunne chatte med sine venner, men så kommer frykten for at de skal komme i kontakt med pedofile eller andre som ikke ønsker dem godt.

For ungjenter

IM-Me fra Radica er et eksempel på et produkt som skal gi trygge rammer rundt chatting. Det trådløse chattesystemet er laget spesielt for unge jenter, med knæsj rosa design. Det består av en enhet med skjerm og tastatur. Her kan barna ifølge Wired News kun chatte med de vennene de har lagt til i adresseboken sin på forhånd.
Enheten blir styrt av en liten USB-dings med antenne som kobles til en PC som har internettilkobling. Produsenten mener foreldrene da kan slippe å bekymre seg for at ”Melissa15” egentlig er en 42 år gammel mann.
Chattesystemet kommer på det amerikanske markedet til sommeren, og vil koste rundt 400 kroner (65 dollar).

Trenger nøkkel

Av lignende produkter kan Fisher-Price’s Easy-Link Internet Launchpad nevnes. Dette er en spillkonsoll for barn fra tre år og oppover. Her får barna nøkler som symboliserer favorittfigurene deres.

Hvis for eksempel Tomas-toget kobles til, vil barnet bli sendt direkte til togets offisielle hjemmeside. Der har man på forhånd sjekket at alle spillene er passe for barnets alder, og at det ikke er noe upassende reklame som popper opp.

Et tilsvarende system fra Hasbros Net Jet egner seg også for litt eldre barn. De kan sitte på en internettilkoblet PC, men en USB-kontrollør sørger for at de kun har tilgang til forhåndsutvalgte nettsider. Også her trenger barna en slags nøkkel for å komme seg til nettsidene de ønsker.

annonse