Tek.no

Nyhet

Europa tester internettforsvar

8 Nov 2010 12:38

Øvelsen er den første i rekken for å opprette verdensomspennende tester på nettets motstand mot ulovlige inntrengere.

Øvelsen var basert på et scenario der land fikk problemer med å komme inn på viktige nettsteder. Det gjaldt både vanlige brukere, næringsliv og offentlige instanser.

Sikkerhetseksperter måtte arbeide sammen for å hindre et simulert nettsammenbrudd.

– Bare trening

– Jeg vil gjerne understreke at dette bare er en øvelse og en trening. Det kommer ikke til å ha noen virkning på internetts funksjon i de europeiske landene, sa talsmann Jonathan Todd for EU-kommisjonen på en pressekonferanse.

Trusselen mot datasystemene er oppfattet som en nøkkeltrussel i Europa, USA og NATO.

Trusselen ble virkelighet da nettet i Estland ble angrepet i 2007, og da Iran opplevde et dataormangrep tidligere i år.

USA holdt sin egen øvelse mot et storstilt cyberangrep mot kritisk nettinfrastruktur i september. Den europeiske øvelsen vil bli etterfulgt av flere tester med mer komplekse scenarioer på globalt nivå, ifølge EU-talsmannen.

Bedre rustet

EU håper at øvelsen vil bidra til at man forstår bedre hvordan et slikt angrep kan arte seg, og sikre at myndighetene vet hvem de skal kontakte i andre medlemsland i tilfelle nettangrep.

Nettsikkerhet vil være en av toppsakene på NATO-møtet i Lisboa 29.-30. november. Under et besøk i Brussel i midten av september ba den amerikanske viseforsvarsministeren William Lynn NATO-allierte om å bygge et «nettskjold» mot dataangrep.

annonse

Les også