Til hovedinnhold

Norge best i verden på bruk av IPv6

Godt rustet for overgangen om én uke

Den 6. juni er den offisielle datoen for overgangen til den nye generasjonen IP-adresser, IPv6.

I den sammenhengen har internettleverandører verden over kjempet hardt for å gjøre nettene sine klare for endringen. Best ut av alle kommer de norske leverandørene, hvor 73 av 142 sitter på IPv6-adresseblokker – en andel på 51,4 prosent.

Dette betyr overgangen for deg:
Her er fordelene og ulempene ved IPv6

Langt før USA og Kina

Norge er først i verden til å komme over 50 prosent. På andreplass finner vi Nederland med 43,8 prosent, etterfulgt av Malaysia med 39,2 prosent.

IPv4-adresser har vært en mangelvare de siste årene. Systemet stammer helt tilbake til 70-tallet, og tillot omtrent fire milliarder unike adresser. På grunn av internettens raske vekst, og spesielt veksten av smarttelefoner, har imidlertid adressene blitt brukt opp langt raskere enn forventet. Dermed ble IPv6 skapt, som skal bøte på problemene ved å tilby et tilnærmet uendelig antall IP-adresser.

Støtte for IPv6 må implementeres av både maskiner og internettleverandører, og her i Norge har utviklingen gått raskere enn i mange andre land. Tallene fra RIPE, den europeiske organisasjonen som er ansvarlig for tildeling av IP-adresser i Europa, setter Norge på topp i verden. De største internettbrukerne, USA og Kina, havner langt ned på listen.

USA har bare en andel på 9,5 prosent, mens Kina kommer enda dårligere ut. Verdensgjennomsnittet ligger på 13,3 prosent.

Norge er raskere enn noen andre land i verden til å ta i bruk IPv6.

Lite faktisk bruk

Men selv om 51,4 prosent er langt bedre enn mange andre land, har vi lang vei å gå. Det mener i hvert fall Torgeir Waterhouse, «IPv6-general» i bransjeorganisasjonen IKT-Norge.

– At Norge er først i verden til å passere 50 prosent er avgjort en milepæl, men det er en liten milepæl fordi så mye gjenstår, sier Waterhouse til nettstedet Digi.

Fordi selv om internettleverandørene har IPv6-adresseblokker, er ikke den faktiske bruken av IPv6 i Norge så mye å skryte av.

– Oversikter fra blant annet Cisco tyder på at den faktiske bruken av IPv6 i Norge er minimal. Tilbyderne har ikke IPv6 i drift mot kundene.

Utrullingen har begynt

Flere norske internettleverandører har imidlertid begynt prosessen, og flere kunder har nå tilgang til IPv6-adresser. På vårt nettmøte med Altibox kunne selskapet blant annet informere om at de planlegger utrulling av IPv6-adresser til nye kunder før utgangen av 2012, og til eksisterende kunder i løpet av 2013.

Hvis du vil sjekke ut om du er klar for IPv6 kan du ta turen til test-ipv6.com, som lar deg både se om nettleseren din er klar for IPv6, og DNS-serveren til nettleverandøren din bruker IPv6.

Her på Hardware.no jobber vi hardt for å bli IPv6-klare, og forventer å ha alt oppe å gå i løpet av uka. Dermed bør vi være forberedt på den store overgangen, som den mektige IPv6-klokken teller ned til.

(Kilder: World IPv6-day, BBC, Digi)

annonse