Til hovedinnhold

Apple-aksjen ned etter lansering av to nye iPhone-modeller

Lanserte iPhone med fingeravtrykksleser og ny billig-modell.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Apple lanserte tirsdag kveld to nye iPhone-modeller, akkurat som de siste ukers og måneders rykter skulle ha det til.

iPhone 5C.Foto: Apple

I tillegg til en oppgradering av dagens iPhone 5, kalt iPhone 5S, lanserte den amerikanske mobilprodusenten også en ny billigmodell kalt iPhone 5C. Billigmodellen er i prinsippet Apples iPhone 5-modell i ny innpakning, og så snart iPhone 5S kommer i salg vil iPhone 5C erstatte iPhone 5. Tidligere har Apple pleid å beholde fjorårets modell som billigmodellen. iPhone 5C har bakdeksel i plast, og fås i fem ulike farger.

64-bit-arkitektur

Toppmodellen iPhone 5S får kraftigere spesifikasjoner enn forgjengeren, med blant annet en ny 64-bits Apple A7-brikke. Ifølge Apple skal dette være verdens første smartmobil med 64-bitsarkitektur, og det nye operativsystemet iOS 7 som kjører på telefonen skal også være tilpasset 64-bit.

iPhone 5S har i tillegg fått et bedre kamera.

iPhone 5S.Foto: Apple

Den største nyheten er kanskje at iPhone 5S får en innebygget fingeravtrykksleser i Hjem-knappen. Denne skal gjøre det raskt og enkelt å låse opp telefonen uten passord, og du skal også kunne bruke fingeravtrykket ditt for å godkjenne kjøp fra App Store.

Aksjekursen faller

Rett etter lanseringen steg Apple-aksjen noe, før den senere begynte å falle igjen. Tirsdag kveld klokken 21:20 er aksjekursen ned med 9,6 prosent.

Selv om Apple selger svært mange smartmobiler, har de i det siste tapt markedsandeler til blant andre Samsung. Nylig ble Apple forbigått av Samsung som verdens mest kjøpte smartmobilmerke, ifølge Gartner.

– Apple må de neste månedene vise at de har andre produktkategorier som kan veie opp for svakere vekst og synkende marginer for iPhone og iPad, sier Jan Dawson, analytiker i Ovum Research, til Reuters.

De nye telefonene kommer i salg i noen utvalgte land den 20. september, men norske kunder må vente helt til utgangen av året.

Les mer om iPhone 5S og 5C hos vårt søsternettsted Amobil.no

annonse