Til hovedinnhold

Kina slår hardere ned på internett

Myndighetene vil unngå Libya-tilstander.

Sosiale medier som Facebook og Twitter spilte en stor rolle i den pågående revolusjonen flere steder i midtøsten. De gjorde det lettere for folk å samle seg og spre idéer utenfor myndighetenes kontroll.

Kontroll på kontinentet

Kinesiske myndigheter er nervøse for at internett kan bidra til opprørske tendenser også i Kina og trapper nå opp sin internettsensur.

Nyhetsbyrået AP melder at partisekretæren for kommunistpartiet i Beijing har pålagt internettleverandører i Kina å øke kontrollen av internettmateriale.

Partisekretæren skal ha uttalt at selskapene må bedre styringen og aktivt hindre spredningen av det han kaller falsk og skadelig informasjon.

Den kinesiske varianten av Twitter, Sina, er allerede under streng kontroll. Nettstedet, som har over 140 millioner brukere er tvunget til å overvåke brukerne og har 100 mennesker i sving døgnet rundt for å lete etter opposisjonelle ytringer.

Ytringsfriheten har lenge hatt dårlige kår i Kina, og den siste tiden har kinesiske myndigheter arrestert og avhørt hundrevis av opposisjonelle aktivister, advokater og andre.

Mange brukere

Regimet forsøker stadig å blokkere adgang til utenlandske nettsteder. Google stengte sin kinesiske avdeling i fjor på grunn av den strenge sensuren i landet.

Det er uvisst nøyaktig hva pålegget fra kommunistpartiet innebærer i praksis for internettleverandørene og hva som blir resultatet. Én ting som er sikkert er at internett er kommet for å bli i Kina.

Landet har verdens største antall internettbrukere, 485 millioner, og som vi nylig rapporterte er Kina også også verdens største PC-marked.

(Kilde: AP, The Inquirer)

Mer om
annonse